Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιμορφωτική ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα Δημοτικά Σχολεία

 

Χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς: σχεδιασμός διδακτικών επισκέψεων»

Με αφορμή τον ορισμό του τρέχοντος έτους ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Σχολική Σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας, Δρ. Αναστασία Φακίδου, διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία της περιοχής ευθύνης της την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας και εισηγήθηκε το θέμα «Διδακτικές  επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς: σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν για τις θεωρητικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό και υλοποίηση των διδακτικών επισκέψεων σε χώρους πολιτισμού. Σε πλαίσιο βιωματικού εργαστηρίου μελέτησαν έργα ζωγραφικής των συλλογών των μόνιμων εκθέσεων στον 1ο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας. Επίσης, μελέτησαν αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού που είχε την ευγενή καλοσύνη να διαθέσει για τις ανάγκες της επιμόρφωσης η κα Μερσίνα Ζαρζάνη, πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Μαγούλας και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας. Στον εμπλουτισμό της μουσειακής και μουσειοπαιδαγωγικής εμπειρίας των εκπαιδευτικών συνεισέφερε περαιτέρω ο Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας δια της παρουσίας ενός μέλους του. Συγκεκριμένα, η κα Ελευθερία Πολύζου ενδεδυμένη με την παραδοσιακή στολή της Καραγκούνας και αξιοποιώντας στοιχεία της υλικής και άυλης λαϊκής κληρονομιάς συμμετείχε ενεργά στο εκπαιδευτικό σενάριο που εκπόνησε η Σχολική Σύμβουλος και υλοποιήθηκε εντός του εκθεσιακού χώρου της Πινακοθήκης.

Βασικός σκοπός της ημερίδας ήταν να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί η συμβολή των εκπαιδευτικών -βάσει των καταλλήλως οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο τριμερούς πορείας σχεδιασμού της επίσκεψης- στην επίγνωση και μελέτη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από τους/τις μαθητές/τριες, διότι οι ποικίλες διαστάσεις της συνιστούν βασικά στοιχεία της ατομικής και συλλογικής τους ταυτότητας.

Εκ των εργασιών της ημερίδας αναδύθηκε η αδήριτη ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να ευαισθητοποιούν τους/τις μαθητές/τριες σε θέματα πολιτισμού μέσω των σχολικών δράσεων εντός και εκτός σχολείου, και μέσω της προώθησης συνεργασιών του σχολείου με άλλους θεσμούς και φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης.

 

09d258c9ff48a23479f9f93d323d0d31
Δράση εκπαιδευτικών
5ab040736e9ffb482d1df93cd34c0154
Δράση, Καραγκούνα εμπρός στον πίνακα- Ζωοπάζαρο
33f3f5c442e433b01a6a3c7933ea12d4
Δράση, Καραγκούνα εμπρός στον πίνακα- Καραγκούνα
b9b087d080d834fd1471fa649747dc81
Δράση, Καραγκούνα εμπρός στον πίνακα- Παζάρι υφαντών



Total
0
Shares
Previous Article

Παράσταση διαμαρτυρίας για μόνιμους διορισμούς

Next Article

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου 13 Μαρτίου 2018

Related Posts

dimarxeio Mouzakiou new new
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας Ενημερώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του…
paidiki xara pirosvestikis
Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου Εθελοντικές εργασίες…
gimnasio mouzakiou pagosmia imera vivliou 2024
Διαβάστε περισσότερα

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων γιόρτασαν στο 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων (όπως είναι ο πλήρης ορισμός της ημέρας) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, το 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την Κοινωνιολόγο - Συγγραφέα Κατερίνα Ευαγγέλου- Κίσσα.