Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιμονή στο διάλογο για λύση του «Μακεδονικού»

 

Η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του «Μακεδονικού» δεν πρέπει να χαθεί. Επί μία εικοσαετία και πλέον, το θέμα αυτό ταλαιπωρεί δύο χώρες που έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, τροφοδοτώντας και από τις δύο πλευρές έναν ανέξοδο αλλά καταστροφικό εθνικιστικό λαϊκισμό. Σήμερα, με τον πόλεμο και την αποσταθεροποίηση να εξαπλώνονται στην περιοχή μας, το να σπαταλάμε πόρους και δυνάμεις σε αντιπαραθέσεις με την ΠΓΔΜ είναι τουλάχιστον πολυτέλεια. Ο αλυτρωτισμός στα Βαλκάνια πρέπει να τελειώσει από όλες τις πλευρές και να τελειώσει μια και καλή.

Είναι δεδομένο το διεθνές ενδιαφέρον για την επιτυχή έκβαση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μην ξεχνάμε ότι τυχόν συμφωνία επί του «Μακεδονικού» θα «ξεκλειδώσει» τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών αλλά και της Ουάσιγκτον για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια βιώσιμη συμφωνία με τη γειτονική χώρα, που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία, erga omnes (έναντι όλων) ως προϋπόθεση για συμφωνία, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Είναι, προφανώς, μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία όμως μπορεί να καρποφορήσει, στον βαθμό που και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία.

Απέναντι σε μια ιστορική ευκαιρία, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο πρωτοφανής τυχοδιωκτισμός της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει, στην ουσία, αποσυρθεί από τη γραμμή του 2008 που το ίδιο είχε χαράξει – άσχετα αν ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό λέει τα εντελώς αντίθετα. Πότε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και πότε υιοθετώντας τα συλλαλητήρια με τις περικνημίδες και τις σάρισες, η Ν.Δ. προσπαθεί να κουκουλώσει τη διαμάχη Σαμαρικών – «ρεαλιστών» στο εσωτερικό της και να μετατρέψει την αδυναμία της σε πολιτική γραμμή.

Η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει το όριο της προκλητικότητας. Την ίδια στιγμή που η ΝΔ και ο επικεφαλής της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν οποιαδήποτε λύση του θέματος, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο η ΝΔ είναι μέλος, υποστηρίζει με πλήρη επισημότητα εκδηλώσεις που αναφέρουν τη γείτονα χώρα με το όνομα «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, στο φυλλάδιο της καμπάνιας με τίτλο «Brussels tastes the Balkans», που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στις Βρυξέλλες με την υποστήριξη του ΕΛΚ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετέχουν 9 εστιατόρια από 9 χώρες των Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα «Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ΝΔ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί την επίλυση του επίμαχου ζητήματος και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γείτονα χώρα, μετέχει, μέσω του ΕΛΚ, σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία». Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα, το οποίο αναδεικνύει πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό της ΝΔ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, το ΕΛΚ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις και να προβούν στις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις. 

 ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                      

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΗΛΙΑΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Ημερίδα στον Αλμυρό για τη «Φέτα»

Next Article

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγγραφής και δήλωση προτίμησης για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Related Posts