Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας στη Δημοτική Πινακοθήκη

sde Karditsas pinakothiki slide

Την Παρασκευή 1-11-2019, εκπαιδευόμενοι/ες του Α’ Κύκλου του ΣΔΕ Καρδίτσας με συνοδεία της εκπαιδευτικού κ. Διαμαντή Γεωργίας, επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Η Δημοτική Πινακοθήκη διαθέτει το σύνολο σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου έργου του Γιώργου Βαλταδώρου, ένα εξαιρετικά πλούσιο δείγμα των έργων του Δημήτρη Γιολδάση, μια σημαντική ενότητα έργων του Κώστα Παύλου (Πωλ), τη συλλογή του Απόστολου Κάρκα, πολλά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που συνήθως έχουν μια σχέση καταγωγής από την Καρδίτσα ή από τη Θεσσαλία γενικότερα καθώς και ελάχιστα γλυπτά και φωτογραφίες.

Οι εκπαιδευόμενοί μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μόνιμες εκθέσεις:

  • στο ισόγειο όπου εκτίθεται μία ενότητα σύγχρονων ελλήνων ρεαλιστών καλλιτεχνών από την συλλογή Απόστολου Κάρκα.
  • στον πρώτο όροφο και στην αίθουσα Δημητρίου Γιολδάση, όπου δίνεται μία δειγματοληπτική εικόνα ολόκληρης της δημιουργικής πορείας του γνωστότερου καλλιτέχνη της πόλης, του Δ. Γιολδάση.
  • Στην αίθουσα Γιώργου Βαλταδώρου,επίσης στον πρώτο όροφο, όπου εκτίθενται έργα καλλιτεχνών διαφορετικών ηλικιών που δουλεύουν με διαφορετικούς τρόπους, υλικά και θεματολογικές προτιμήσεις και με κοινό στοιχείο την σχέση τους με την Καρδίτσα ως τόπο καταγωγής.

Οι εκπαιδευόμενοι εντυπωσιάστηκαν από τα έργα του Δημήτρη Γιολδάση καθώς και των άλλων καρδιτσιωτών καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, έχουν διαφορετικούς προβληματισμούς, έχουν όμως όλοι μια σχέση καταγωγής ή διαμονής με την Καρδίτσα.

Τέλος είδαμε τα έργα του Δημήτρη Γιολδάση τα οποία συντηρήθηκαν πρόσφατα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Η ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης ήταν αποτέλεσμα δύο σημαντικών δωρεών προς το Δήμο Καρδίτσας: της Ελισάβετ Γιαννίκα το 1993 και της Στέλλας Γιολδάση το 1994. Οι συλλογές αυτές αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε μια ήδη εκτεταμένη συλλογή έργων.

Οι εκπαιδευόμενοι έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την λεπτομερέστατη ξενάγηση της υπεύθυνης της Πινακοθήκης κας. Γιαννέλου Μαρίας, που με μεγάλη διάθεση και γνώση μάς «μύησε» στον κόσμο των εκθεμάτων, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί στόχοι αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης εξυπηρετήθηκαν απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


sde Karditsas pinakothiki

sde Karditsas pinakothiki 1

sde Karditsas pinakothiki 2




Total
0
Shares
Previous Article
lagadi agiwn Anargirwn slide

1η Νοεμβρίου 2019: «Των Αγίων Αναργύρων» στο Λαγκάδι Ανθηρού

Next Article

Άμεση βελτίωση βατότητας άξονα "Καρδίτσα- Αργιθέα- Άρτα" και έως Αργύρι

Related Posts