Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην ΕΜΥ

Στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων «Ερασιτέχνες μετεωρολόγοι» και «Ο Δημόκριτος πάει Αθήνα» που υλοποιούνται το σχολικό έτος 2016-17, πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα. Συμμετείχαν κυρίως μαθητές της β’ και της γ’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με συνοδούς καθηγητές τους: Αγορίτσα Χρ., μαθηματικό, Γιαννέλου Χρ., καθ. Μουσικής, Κουφογιάννη Ευθ., φιλόλογο, Ντερέκα Γεώργ., καθ. Πληροφορικής.

Η αποστολή του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας πρώτα επισκέφθηκε το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» όπου υπήρξε ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό για τις δραστηριότητες του Κέντρου όπως και αναλυτική περιγραφή του πυρηνικού αντιδραστήρα. Ακολούθησαν ερωτήσεις των μαθητών για τις ποικίλες εφαρμογές των ερευνητικών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, κ.λ.π.

Επόμενος σταθμός ήταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Ελληνικό, στην οποία οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ εξήγησαν αναλυτικά τον τρόπο παρατήρησης, πρόγνωσης αλλά και την ανάλυση των καιρικών φαινομένων με τη χρήση όλων όσων μας προσφέρει η σήμερα η επιστήμη της Μετεωρολογίας και ξενάγησαν τους μαθητές μας στο πάρκο όπου είναι εγκατεστημένα βασικά μετεωρολογικά όργανα τα οποία είδαν και σε λειτουργία. Έκαναν ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και είδαν τη σπουδαιότητα της πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Το απόγευμα η αποστολή επισκέφθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο που βρίσκεται στο Θησείο. Εκεί οι μαθητές και οι συνοδοί τους πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Αστεροσκοπείου και το ιστορικό κτίριο που το στεγάζει. Το πιο εντυπωσιακό ήταν η περιγραφή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πρώτου υπολογιστή χρόνου της αρχαιότητας, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο και το είδαν σε λειτουργία. Εντυπωσιακή ήταν και η θέα της φωτισμένης Ακρόπολης που βρίσκεται απέναντι από το Αστεροσκοπείο με τον Παρθενώνα να ξεχωρίζει.

Η πρώτη ημέρα του προγράμματος έκλεισε με την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Πυγμαλίων, ωραία μου κυρία» (με τους: Κ. Κόκλα, Δ. Ματσούκα, Π. Χαϊκάλη) στο θέατρο «ΠΑΝΘΕΟΝ». Η παράσταση μία αισθηματική κομεντί βασίζεται στο έργο «Πυγμαλίων» του θεατρικού συγγραφέα Μπέρναρ Σω που εστιάζει στην προσπάθεια ενός διανοούμενου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο του 1912 να μεταμορφώσει μια άξεστη ανθοπώλισσα από το Κόβεντ Γκάρντεν σε μια κυρία της υψηλής κοινωνίας χωρίς να καταλάβει κανείς οτιδήποτε. Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές περίμεναν υπομονετικά τους ηθοποιούς να βγουν από τα καμαρίνια για να φωτογραφηθούν μαζί τους και να συζητήσουν μαζί τους…

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με τους μαθητές είχαν τη μοναδική εμπειρία να διασχίζουν τον δρόμο της Ηρώδου Αττικού ξεκινώντας από το Παναθηναϊκό Στάδιο και ξεναγήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθησε περίπατος στον Εθνικό Κήπο μέχρι που έφτασαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων όπου ξεναγήθηκαν σε διάφορες αίθουσες παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Ιωάννη Καποδίστρια  και κατέληξαν στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και άκουσαν προσεκτικά τα όσα τους είπε η υπεύθυνη ξεναγός για τη λειτουργία της Βουλής και ακολούθησε σχετικός διάλογος.

Με την επίσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε η διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή η οποία εκπλήρωσε όλους τους στόχους που τέθηκαν εξαρχής από τους εκπαιδευτικούς και τα προγράμματα που συμμετείχαν. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου επέστρεψαν στην Καρδίτσα γεμάτοι εικόνες, γνώσεις, εμπειρίες, όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις.

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην ΕΜΥ

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην ΕΜΥ

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην ΕΜΥ

Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην ΕΜΥ




Total
0
Shares
Previous Article

Πολιτική συγκέντρωση-ομιλία ΔΗΜ.Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας Παλαμά

Next Article

Το Δ.Σ. Τρικκαίων στηρίζει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας

Related Posts