Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Γυμνασίου Λ.Τ. Μαγούλας στο σχολείο Agrupamento de Escolas Vieira de Araujo στην Πορτογαλία

erasmus1

Στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229 Ανταλλαγή καλών πρακτικών με θέμα «Uniting the differences» (Ενώνοντας τις διαφορές) για τα έτη 2018-2020 με συμμετέχουσες χώρες την Πολωνία  (ως συντονίστρια χώρα,) την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία  και την Τουρκία,   η εκπαιδευτική ομάδα του Γυμνασίου Λ.Τ. Μαγούλας αποτελούμενη από τον Διευθυντή του σχολείου κου Μόρφο Χρήστο και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Παπαμαργαρίτη Πριγκίτα Μαρία  και Ζάχου Αγγελική    καθώς  και από τους μαθητές  Αριστείδη Αντωνίου, Γεωργατζή Αθανάσιο  και τις μαθήτριες  Καλλιάρα Κωνσταντίνα,  Λυδία Θεοχάρη, Καντάκου Κωνσταντίνα και Μυρτώ Καλυβιώτη  είχαν  την ευκαιρία να παραβρεθούν στην τέταρτη  συνάντηση  της   Πολυμερούς Σύμπραξης, στην πόλη της Vieira do Minho  στο σχολείο Agrupamento de Escolas Vieira de Araujo στην Πορτογαλία   κατά το διάστημα  από τις 20 Οκτωβρίου  2019 έως τις  26 Οκτωβρίου 2019.  Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 24 μαθητές και 10 καθηγητές από τις φιλοξενούμενες χώρες καθώς και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών και μαθητών της συντονίστριας χώρας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μοιραστούν οι μαθητές κι οι καθηγητές από διάφορες χώρες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικούς πολιτισμούς εμπειρίες,  και να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές  για κοινά θέματα.  Σημαντικοί επίσης στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η βελτίωση των ικανοτήτων της επικοινωνίας με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες , καθώς και η ενίσχυση δημιουργικότητας σε μαθητές και καθηγητές.

 Οι εμπλεκόμενοι εταίροι της σύμπραξης Erasmus+  ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου,  γνώρισαν από κοντά την Πορτογαλική  φιλοξενία και υλοποίησαν πολιτιστικές επισκέψεις και ξεναγήσεις Η έναρξη της επίσκεψης ξεκίνησε με την υποδοχή των εταίρων στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης Vieira do Minho παρουσία δημάρχου, διευθυντού  και των εκπροσώπων του σχολείου  όπου έλαβε χώρα η τελετή καλωσορίσματος των εταίρων της σύμπραξης Erasmus+, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πορτογαλίας.

 Οι  μαθητές των εμπλεκόμενων χωρών, παρουσίασαν στο σχολείο  Agrupamento de Escolas Vieira de Araujo τις χώρες τους  και υλοποίησαν επίδειξη  παραδοσιακών παιχνιδιών,  όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούν και να δια δράσουν μεταξύ τους κι έτσι να γνωρίσουν τους αντίστοιχους πολιτισμούς των  χωρών της συγκεκριμένης σύμπραξης.

Πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στην πόλη Viana  do Castello, στον  μεγαλοπρεπή   ναό  γοτθικού ρυθμού Santa Lucia στην κορυφή του οποίου η θέα της πόλης  εκπληκτική.

Οι εταίροι επισκέφτηκαν επίσης  πάρκο De Lahonso, το μεγαλύτερο πάρκο  περιπέτειας και δραστηριοτήτων της Ιβηρικής Χερσονήσου  όπου υλοποιήθηκαν δραστηριότητες στη φύση .

Επισκέφτηκαν επίσης μουσεία, ναούς, κάστρα   και παλάτια  ανάμεσα στα οποία, το εμβληματικό  κάστρο  Guimarajes,  μεσαιωνικού ρυθμού, του 10 ου αιώνα,  το παλάτι Paco dos Duques τόπος διαμονής του Δούκα της Braganza του 15 ου αιώνα.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν η επίσκεψη στον  παλαιότερο καθεδρικό ναό της Πορτογαλίας, Se de Braga. στην  πόλη της Braga Ο  ναός   γοτθικού και Μπαρόκ ρυθμού,  είναι  σύμβολο της πόλης  και  η εσωτερική του  διακόσμηση έχει γίνει  με υλικά  όπως ξύλο  και χρυσό προέλευσης της Αμερικής.  Οι   εκλεπτυσμένοι ξύλινοι  πάγκοι  του 15ου αιώνα και οι  υπέροχες επιχρυσωμένες μπαρόκ θήκες οργάνων,  παραπέμπουν πίσω στην  περίοδο των ανακαλύψεων της Αμερικής, τον 15ο αιώνα  από τους θαλασσοπόρους Πορτογάλους.

Έγινε  επίσης ξενάγηση στην ιστορική πόλη της Braga,  με  τους λιθόστρωτους δρόμους και τα μοναδικά μπαρόκ κτίρια.

Σημαντική ήταν επίσης και η επίσκεψη στην πόλη του Porto, η πόλη των χρωμάτων,  των Azulejos, που είναι  τα παραδοσιακά πολύχρωμα πλακάκια που διακοσμούν εμβληματικά τα περισσότερα κτίρια της πόλης.  Τα Azulejos έχουν αλληλοσυνδεόμενα γεωμετρικά και  φυτικά μοτίβα, ένα είδος  διακόσμησης που παραπέμπει πίσω στον 14ο  αιώνα με την κυρίευση  των Πορτογάλων από τους Μαυριτανούς, και είναι μία τεχνική που διατηρείται έως και σήμερα. Στο Porto, ενδιαφέρουσα επίσης ήταν και η περιήγηση με πλοίο στον ποταμό Duro  που διασχίζει την πόλη,  από όπου  η θέα της πόλης είναι παραπάνω από φανταστική και δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσεις  μία ολοκληρωμένη εικόνα των σημαντικότερων αξιοθέατων.

 Μέσα από την πολιτισμική αλληλεπίδραση της εκπαιδευτικής αυτής συνάντησης έγινε εμφανές ότι οι αξίες της αποδοχής και του αμοιβαίου σεβασμού που πρεσβεύουν τα προγράμματα Erasmus+ μπορούν να βελτιώσουν την εκπαιδευτική πρακτική και να θέσουν τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
Ήταν μία πολύ εποικοδομητική εκπαιδευτική εβδομάδα με την πραγματοποίηση όλων των στόχων που είχαν τεθεί για την πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση της συγκεκριμένης σχολικής σύμπραξης.

 

erasmus2

 

erasmus

 

eras1




Total
0
Shares
Previous Article
proslisi imeridas ageladotrofwn slide

Ημερίδα διοργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων & Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας

Next Article
kotsos simvouloi slide

Ξεκινά επαφές ο Γ. Κωτσός για το επενδυτικό μέλλον του Ν. Καρδίτσας

Related Posts