Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στην Ελλάδα, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

  • Επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στην Ελλάδα, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
  • Κώστας Αγοραστός: «Οφείλουμε να κλείσουμε παλιά ζητήματα όπως το κατοχικό δάνειο, για το οποίο μπορεί να βρεθεί λύση»

Το μεταναστευτικό πρόβλημα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στην κρίση καθώς και το έργο που παράγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας την τελευταία τετραετία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση που είχαν ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ίνγκο Βον Βος, επισκεπτόμενος τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Βος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την περιοχή την οποία και επισκέπτεται για πρώτη φορά, ενώ για αρκετή ώρα ενημερώθηκε από τον κ. Αγοραστό για την ιστορία, τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά καθώς και τον πλούσιο πολιτισμικό πλούτο της Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά τον Γερμανό Πρόξενο για τα μεγάλα έργα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή με κορωνίδα την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη, ενώ στο επίκεντρο τέθηκε και το θέμα των έργων που αφορούν τον Αχελώο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Βος για τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης μέσα στην περίοδο της κρίσης, ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως οι αιρετές Περιφέρειες αποτελούν πλέον «την μόνη βιώσιμη μορφή αυτοδιοίκησης» για να προσθέσει πως «έχουμε κατορθώσει σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον να μην χρωστάμε ενώ ταυτόχρονα να υλοποιούμε έργα χρήσιμα για την κοινωνία, με προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Αυτό συνέβη με σκληρή δουλειά, στρατηγική και μέθοδο». Αναφέρθηκε παράλληλα και στις παρεμβάσεις που έγιναν από πλευράς της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αλλάξει η χρηματοδοτική αρχιτεκτονική με ευεργετικά οφέλη για την οικονομία της χώρας μας καθώς συνολικά αναμένεται να εισρεύσουν χρήματα ύψους 1,7 δις.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων, ενίσχυσης της αγοράς με ρευστότητα και μείωσης της ανεργίας, εκτιμώντας πως «αν δεν πάει η χώρα σε νέο παραγωγικό μοντέλο που θα προβλέπει μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και μείωση παραγωγικών συντελεστών όπως το ενεργειακό κόστος, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προβλήματα και στο μέλλον».

Συζητήθηκε επίσης το μεταναστευτικό πρόβλημα με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει πως ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, είχαν επισημανθεί από την περασμένη Άνοιξη οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Ευρώπης, με το νέο τοπίο που διαμορφώνονταν στη Μέση Ανατολή καθώς και τη ραγδαία αύξηση του μεταναστευτικού κύματος. «Πρέπει να αναθεωρηθεί στο σύνολό της και να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική γιατί σήμερα δυστυχώς οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον οχυρώνονται πίσω από τα κράτη – έθνη» σχολίασε ο κ. Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός έθεσε και το ζήτημα του κατοχικού δανείου, υπογραμμίζοντας ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουμε να κλείσουμε παλιά ζητήματα όπως είναι κατοχικό δάνειο για το οποίο νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί λύση».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους.




Total
0
Shares
Previous Article

Πρόγραμμα εξετάσεων των τεχνικών ψυκτικών εγκαταστάσεων

Next Article

Ημερίδα στο Δημαρχείο Πύλης για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού & της Μήτρας