Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

“Επίσκεψη Μελέτης” φορέων της Καρδίτσας στην Αυστρία

H Καρδιτσιώτικη αποστολή από 20 με 25 Σεπτεμβρίου 2015 επισκέφθηκε τις πόλεις Πέργκ, Λίντζ & Βιέννη στο πλαίσιο του προγράμματος “Study Visit” του Erasmus+ και είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και δομών που υποστηρίζουν Νέους, καθώς και πολιτικούς εκπροσώπους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν πολιτικές σχετικά με την υποστήριξή τους

            Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη Μελέτης (Study Visit) με τίτλο: Youth: Empower? Challenge? Dialogue? (Αριθμός έγκρισης 15-K16-016) που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Οι εργασίες του προγράμματος συμπεριλάμβαναν μια σειρά συναντήσεων και επισκέψεων σε Φορείς και Δομές που υποστηρίζουν Νέους, καθώς και Πολιτικούς Εκπροσώπους που επηρεάζουν και διαμορφώνουν πολιτικές σχετικά με την υποστήριξη τους.

Ο βασικός στόχος του έργου ήταν η παρουσίαση καλών πρακτικών από τους φορείς υποστήριξης Νέων καθώς και η επίδειξη του τρόπου υλοποίησης και προσέγγισης καθώς απώτερος στόχος είναι η προσπάθεια υιοθέτησής τους από τους εκπροσώπους των Φορέων – Δομών που συμμετείχαν.

Η υποδοχή έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πέργκ από τον κ. Richard Klinger – Περιφερειακό Δ/ντή της Υπηρεσίας Παιδικής & Νεανικής Πρόνοιας και από την κα. Karin Peham Strauss, όπου παρουσιάστηκε το νομικό πλαίσιο, οι πηγές χρηματοδότησης των Δομών και του Συστήματος Πρόνοιας για τους νέους, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας (EVS) καθώς και η ΜΚΟ FAMOS που είναι Κέντρο Οικογενειακής & Κοινωνικής Υποστήριξης,.

            Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Υποστήριξης & Προώθησης Νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας AMS Bimez, και στην πρότυπη «πράσινη» επιχείρηση γυάλινων βιομηχανικών κατασκευών BAUMANN. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος κ. Anton Froschauer υποδέχτηκε τα μέλη του προγράμματος στο Τεχνολογικό Κέντρο του Πέργκ (Technologiezentrum Perg), όπου παρουσίασε τη δομή και τη λειτουργία του καθώς επίσης αναλύθηκε από εξειδικευμένα στελέχη η μεθοδολογία συνεργασίας μεταξύ του τοπικού συνεταιριστικού τραπεζικού συστήματος και των δομών στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής. Το Τεχνολογικό Κέντρο λειτουργεί υποστηρικτικά σε start up επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους χώρο για τις διοικητικές και παραγωγικές τους δραστηριότητες, με πολύ μικρό κόστος. Οι 25 από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας του Πέργκ έχουν συστήσει Διαδημοτική Επιχείρηση (INKOBA) και μέσω αυτής έχουν χωροθετήσει και διαχειρίζονται τις Βιομηχανικές Περιοχές της Περιφέρειας τους. Από τη σύστασή τους και μέχρι σήμερα έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σημαντικούς πόλους ανάπτυξης σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπου μέσω της ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού, έχουν πετύχει τη μείωση της ανεργίας σε αρνητικά ποσοστά. Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας επισκεφτήκαν την πρότυπη επιχείρηση HABAU, την τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Αυστρία. Η μέρα έκλεισε με βραδιά πολιτισμού, όπου όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την περιοχή της χώρα τους και αντιπροσωπευτικά δείγματα των γεύσεών της.

Προορισμός της τέταρτης μέρας ήταν το Περιφερειακό Διοικητήριο των Υπηρεσιών της Άνω Αυστρίας στο Λιντζ, όπου παρουσιάστηκαν από τους κ.κ. Birgit Stockhammer (NEBA) και Michael Peham (JugendService), οι Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και επαγγελματικής συμβουλευτικής Νέων. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης κ. Viktor Sigl υποδέχτηκε τα μέλη της ομάδας στο κτίριο της Κυβέρνησης της Άνω Αυστρίας, όπου τους αναλύθηκε το πολιτικό σύστημα, με έμφαση στους νόμους που αφορούν τα θέματα της νεολαίας και της χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

            Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στις δομές δικτύωσης των φορέων που διαχειρίζονται προγράμματα υποστήριξης Νέων. Αρχικά, τα μέλη της ομάδας επισκεφτήκαν τα γραφεία του Εθνικού Δικτύου Ανοιχτής Εργασίας με Νέους bOJA (Nationwide Network for Open Youth Work) στη Βιέννη, όπου έγινε λεπτομερή παρουσίαση των δραστηριοτήτων του και των ομάδων στόχου. Έπειτα, ακολούθησε παρουσίαση του Διεθνούς Δικτύου POYWE (Professional Open Youth Work in Europe) από την υπεύθυνη έργων και μέλος του ΔΣ κα. Alexandra Beweis και την κα. Melanie Jacobs, μέλος της Αυστριακής Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+ – youth in action.

            Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Αυστριακό Κοινοβούλιο και στο τέλος της ημέρας παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου οι αποστολές συζητήσαν με την κ. Birgit Klausser, στέλεχος του Υπουργείου Νεολαίας της Αυστρίας.

Η αποστολή της περιοχής μας πρόσφερε σε όλους τους εκπροσώπους των Φορέων, Επιχειρησιακών και Πολιτικών Εκπροσώπων της Αυστρίας, την έκδοσή του Δήμου Καρδίτσας «Η Ιδιαίτερη Πολιτισμική Ταυτότητα του Δυτικοθεσσαλικού Πεδινού Χώρου», καθώς και τουριστικό ενημερωτικό υλικό.

            Στην αποστολή συμμετείχαν οι: Σωτηρία Μπακαλάκου – Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δ. Καρδίτσας, Γεώργιος Καπράνας – Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης – Αν. Γενικός Δ/ντής Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Βασίλειος Κουρκούνας – Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Καρδίτσας, Παναγιώτης Μαντζιάρας – Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Καρδίτσας, Λαμπρινή Τριάντου – Στέλεχος ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., Δρ. Νικόλαος Ρώσσης – Μέλος ΜΚΟ Inter Alia. και οι Μιχάλης Τακόπουλος – Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Χρυσούλα Κωτσού – Φοιτήτρια Νομικής Θεσσαλονίκης.

            Η Επίσκεψη Μελέτης (Study Visit) χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ERASMUS+, ο Συντονιστής Εταίρος ήταν το Κέντρο Νέων του Πέργκ – Jugendcentrum Perg και οι συμμετέχουσες Χώρες και αντίστοιχοι Φορείς τους, οι: Ελλάδα – ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., Αρμενία – Κέντρο Πρωτοβουλιών Νέων – Youth Initiative Center of Gyumri και Παλαιστίνη – Φοιτητικό Ινστιτούτο της Ραμάλα – Students Forum Institute.

vradia-politismou me-proedro-1 koinovoulio




Total
0
Shares
Previous Article

Κουπόνια Ενίσχυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου από το Δίκτυο Τροφίμων & Ποτών Ν. Καρδίτσας

Next Article

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ταξιδεύει στην Ευρώπη !!!

Related Posts