Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους πολίτες προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων

Επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που άμεσα θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, προωθεί ως στρατηγικό στόχο ο Δήμος Τρικκαίων, με ευρωπαϊκή στήριξη.

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μετείχε στην ιδιαίτερης, πανευρωπαϊκής σημασίας ημερίδα της ΕΕ, με θέμα τις προοπτικές του Internet of Things (IoT).

Η ημερίδα διεξήχθη τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες, και μαζί με τον Δήμαρχο μετείχε, μέσω της e-trikala AE ο κ. Γ. Ε. Δαφούλας, ιατρός ειδικός παθολόγος. Το Internet of Things μεταφράζεται ως «Ιντερνετ των πραγμάτων», αλλά ουσιαστικά σημαίνει τη σύνδεση συσκευών που απλουστεύουν τη ζωή όλων, στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, στη δημόσια υπηρεσία. Αποτελεί, ουσιαστικά, το επόμενο μεγάλο βήμα στον τομέα της τεχνολογίας.

Η ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ως αντικείμενα:

– τις εφαρμογές IoT στο άμεσο μέλλον
– τις χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την πιλοτική εφαρμογή και  αξιολόγηση τέτοιων υπηρεσιών (IoT Focus Area Info Day and Networking).

Στην ημερίδα συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, φορέων παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ο Δήμος Τρικκαίων προσκλήθηκε λόγω της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στην καινοτομία.

Μέσα από τη χρήση υπηρεσιών βασισμένες σε τεχνολογικές λύσεις IoT, ο Δήμος Τρικκαίων θα μπορούσε στο μέλλον να επιτύχει καλύτερο συντονισμό των λειτουργιών του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Επίσης, οι «έξυπνες» εφαρμογές του IoT, μπορούν να αφορούν σε κινητικότητα, διαχείριση ενέργειας, περιβάλλοντα διαβίωσης για ηλικιωμένους, ώστε να είναι ενεργοί, ανεξάρτητοι και να έχουν την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα εκτός νοσοκομείων ή οίκων ευγηρίας.

Το όραμα της ΕE είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα γύρω από το IoT, το οποίο θα υποστηρίζεται από διασυνδεόμενες πλατφόρμες, που με τη σειρά τους  θα στηρίζονται σε:

– ένα κοινό μοντέλο αρχιτεκτονικής αναφοράς IoT,
– τις τεχνολογίες του σύννεφου (Cloud),
– της διαχείρισης δεδομένων μεγάλης κλίμακας (big data),
– της πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και
–  της αξιοποίησης της σημασιολογίας του περιεχομένου των δεδομένων.

Αυτό το σύστημα θα έχει ως στόχο τον άνθρωπο χρήστη και κατά συνέπεια στοχεύει στο να  εξασφαλίζει την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Από το γραφείο Τύπου




Total
0
Shares
Previous Article

Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με δήμαρχο Παλαμά για έργα και ζητήματα του Δήμου

Next Article

Στο πλευρό των αγροτών και οι Περιφερειάρχες της χώρας