Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς: Απάντηση στο δημοσίευμα του κ. Μπάλα

Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς: Απάντηση στο δημοσίευμα του κ. Μπάλα

Περί του δημοσιεύματος του κου Μπάλα για το αιολικό πάρκο της Δρακότρυπας

Δύο μήνες μετά την ανακοίνωσή μας για την ανάκληση της παράτασης της άδειας εγκατάστασης του αιολικού πάρκου της Δρακότρυπας και ο κος Ηλ. Μπάλας θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί. Απάντηση στο σωματείο “Εξόρμηση για την προστασία της Οξυάς” για την ανάκληση της παράτασης του Αιολικού πάρκου Δρακότρυπας

Σχετικά, λοιπόν, τον πληροφορούμε πως ότι ούτε το Σωματείο «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς» ήταν αυτό που ανακάλεσε καμιά άδεια ούτε κανένας εκπρόσωπός του και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η ανάκληση έγινε από τις αρμόδιες αρχές επειδή με δική μας, πράγματι, ένσταση, που είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο από το νόμο δικαίωμά μας, ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Κι αυτό ακριβώς είναι που έγινε. Εκτός κι αν κάποιοι ονειρεύονταν ή ονειρεύονται πως, κρατώντας στην άγνοια την τοπική κοινωνία,  θα έκαναν ή θα κάνουν περίπατο στα βουνά μας, καταστρέφοντάς τα αυθαίρετα, παραβιάζοντας νόμους χάριν του κέρδους και πιστεύοντας πως υπάρχουν δημότες, αρχές και υπηρεσίες που αυτό θα το επικροτήσουν και θα το ανεχθούν!!!

Έχουμε, ακόμα, πολλές φορές δημοσιοποιήσει πως δεν είμαστε εμείς εκείνοι που δαιμονοποιούμε και εξοβελίζουμε τις ΑΠΕ. Εκείνο που προσπαθούμε ν’ αποτρέψουμε είναι οι καταστροφικές μεν αλλά μη πραγματικά χρήσιμες και ωφέλιμες ΑΠΕ. Γιατί έχουμε αντιληφθεί – όπως και τόσοι άλλοι ανά την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που έχουν ξεσηκωθεί και μάχονται, εξαγριωμένοι από την καταστροφή και την απάτη που διαπιστώνουν – ότι υπάρχουν και τέτοιες ΑΠΕ. Μορφές ΑΠΕ, δηλαδή, που – αν και καταστρέφουν τον τόπο, δεσμεύουν γη αλλά και φυσικό και υδάτινο πλούτο – ούτε από τον «κακό» λιγνίτη καταφέρνουν  να μας απαλλάξουν (που, όλως  περιέργως, όταν «περνά» στα χέρια  κάποιων «μεγάλων», μετατρέπεται σε απόλυτα ασφαλή και ακίνδυνη συμβατική πηγή παραγωγής ενέργειας) αλλά και επιπλέον εξάρτηση από άλλες συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας προκαλούν (π.χ. φυσικό αέριο).

Παρακολουθούμε εδώ και καιρό τον κο Μπάλα να υπερασπίζεται μετά μανίας, τόσο στον τοπικό Τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ΑΠΕ και το σχεδιασμένο αιολικό πάρκο της «κρατικής» (!!!) ΔΕΗ, στη Δρακότρυπα (ο σταθμός παραγωγής του οποίου, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί εντός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς).  Και έχει, αναμφίβολα, αναφαίρετο δικαίωμα να πράττει τούτο. Ας μας επιτρέψει, όμως, αφενός να του θυμίσουμε ότι η «ιδεοληψία», για την οποία μας κατηγορεί, μπορεί να έχει πολλές όψεις και αφετέρου, βασιζόμενοι στην έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει, στα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει αλλά και στις γνώμες των δεκάδων ειδικών επιστημόνων που συνεργάζονται μαζί μας, να μη δεχθούμε τις υποδείξεις του και ν’ ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο για την προστασία του περιβάλλοντος, που διασφαλίζει, ταυτόχρονα, και την πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας. Μια ανάπτυξη που και ο ίδιος γνωρίζει καλά πως δεν πρόκειται να έρθει με μια και δύο μόνιμες θέσεις εργασίας (όταν, αντίστοιχα αναμένεται να χαθούν τόσες άλλες στον πρωτογενή τομέα) αλλά ούτε και με τα προσωρινά και πενιχρά οφέλη μερικών μηνών, που ορισμένοι αναμένεται ν’ αποκομίσουν, και τα οποία θα έχουν τη δική τους συμβολή στη με ταχύτερους ρυθμούς ερημοποίηση του τόπου μας, που αμέσως μετά την κατασκευή του έργου είναι σίγουρο πως θ’ ακολουθήσει. Όσο δε για τα «αντισταθμιστικά» και «ανταποδοτικά», που συχνά – πυκνά επικαλείται, τον διαβεβαιώνουμε αφενός πως δεν πρόκειται «ν’ αντισταθμίσουν» τη ζημιά που αναμένεται να προκληθεί πως αφετέρου ότι όσοι δικαιούνται τέτοια σε άλλες περιοχές της Χώρας μας δεν τα λαμβάνουν χωρίς «γκρίνια» ή και προσφυγές σε δικαστήρια.

Και, τέλος, καλό θα ήταν ο κος Μπάλας να δημοσιοποιήσει και τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν ότι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, «όλες οι Δημοτικές παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές του Μαΐου είναι υπέρ των Αειφόρων έργων και υπέρ του αιολικού πάρκου της Δρακότρυπας, όπως  υπέρ των ΑΠΕ είναι  σύσσωμο το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας». Κι ας έχει υπόψη του ο ίδιος πως εμείς «δεν πολεμάμε» και ούτε μπορούμε, φυσικά, να πολεμήσουμε κανένα έργο για το οποίο τηρούνται οι νόμοι που η πολιτεία έχει θεσπίσει. Θεωρούμε όμως, όχι απλά αναφαίρετο δικαίωμά μας αλλά, αντίθετα, υποχρέωσή μας που πηγάζει από το ίδιο το Σύνταγμα, την αξίωσή μας οι νόμοι αυτοί να τηρούνται απ’ οποιονδήποτε εμπλεκόμενο.

Κι αυτό είναι που διεκδικούμε και ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ  να διεκδικούμε με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο….

  • Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»
  • Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

aiolika oksia 1




Total
0
Shares
Previous Article
nea poreia fanis papakostas slide

Φάνης Στάθης: Ανακοίνωση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «Νέα Πορεία» Δήμου Μουζακίου

Next Article
Επιστολή περιβαλλοντικών οργανώσεων στον Υφ. Περιβάλλοντος για τα αιολικά στ' Άγραφα

Επιστολή περιβαλλοντικών οργανώσεων στον Υφ. Περιβάλλοντος για τα αιολικά στ' Άγραφα