Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης οφειλών των επιχειρήσεων

Αναπτυξιακή ανάσα για τις υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις

Σε περίπου τρείς μήνες από σήμερα θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας, μέσω της οποίας οι  υπερχρεωμένες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις θα μπορούν εύκολα, γρήγορα και απλά, να υποβάλουν την αίτησή τους για εξωδικαστικό διακανονισμό των οφειλών τους – μέχρι και σε 120 δόσεις. Οι πάσης φύσεως οφειλές, σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, θα διακανονίζονται μέσω ανεξάρτητου συντονιστή, με διαφάνεια, ταχύτητα και αντικειμενικότητα με βάση όχι το ποσό της οφειλής αλλά με βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής. Θα υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα διαγραφής προστίμων, προσαυξήσεων ακόμη και βασικού κεφαλαίου των οφειλών.  Βασική προϋπόθεση είναι οι οφειλές να ξεπερνούν τα  20.000€ συνολικά αφενός και, αφετέρου στις τελευταίες τρείς οικονομικές χρήσεις να παρουσιάζεται θετικό αποτέλεσμα (κέρδη) σε μια τουλάχιστον από αυτές. Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν στη Βουλή κατά πλειοψηφία και αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι με τη σύναψη συμφωνίας με βάση τον εξωδικαστικό μηχανισμό, παύει κάθε δίωξη και λήψη μέτρων εναντίον του οφειλέτη, ενώ θα του χορηγείται και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, θα μπορούν έτσι να ανακτήσουν τη ρευστότητά τους αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου.

 Σχετικά με αυτό το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για  τον Εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών των επιχειρήσεων, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας  κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Το νομοσχέδιο αποτελεί μια υπερώριμη απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί, πράγματι, η πρωτόγνωρη και παρατεταμένη ύφεση εξαφάνισε ήδη από την αγορά χιλιάδες επιχειρήσεις και απειλεί με λουκέτο όσες κατάφεραν με κόπο και δυσκολίες να κρατηθούν μέχρι σήμερα. Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι το «φάρμακο» της λιτότητας, ότι  τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μέτρα, του περιορισμού δηλαδή των εισοδημάτων και των κοινωνικών δαπανών, οδηγούν σε κάθε περίπτωση σε έναν φαύλο κύκλο, που βαθαίνει την ύφεση και οξύνει τις συνέπειές της. Πράγμα που σημαίνει περισσότερη ανεργία,  περισσότερη φτώχεια και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η λιτότητα δεν προκάλεσε απλώς αποπληθωρισμό αλλά διέλυσε την αγορά και έφερε σε απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Όμως, έστω και καθυστερημένα, πολλοί επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει,  ότι η εξαέρωση των μισθών και των συντάξεων, που φάνηκε αρχικά να τους βολεύει – τον καθένα τους ξεχωριστά -, υπονόμευσε τελικά  τη βιωσιμότητα των δικών τους επιχειρήσεων. Γιατί είναι η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων που οδήγησε στη μείωση της ζήτησης, στη μείωση των πωλήσεων, στη μείωση των κερδών, στην έλλειψη ρευστότητας και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών.

Οι πιο πολλοί γνωρίζουν πια στο πετσί τους, ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο των δήθεν αντιλαϊκιστών, των δήθεν φιλοευρωπαίων, δεν είναι για όλους. Αφορά κυρίως μεγάλα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα, που απεγνωσμένα διεκδικούν τον δραστικό  περιορισμό των “μικρών και μεσαίων” και βλέπουν στον εργαζόμενο τον πιο μισητό εχθρό τους. Αφορά εκείνους που έχουν αναθέσει την πολιτική τους εκπροσώπηση στο απίθανο τρίδυμο Σημίτη – Μητσοτάκη – Βενιζέλου».

Η κ. Κατσαβριά υπογράμμισε επίσης ότι: «Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, φιλοδοξεί να συμβάλει  στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων  πολιτών και  επιχειρήσεων. Προστίθεται, μάλιστα, σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι προστατευτικές διατάξεις στο πλαίσιο του νόμου για την προστασία του καταναλωτή, του νόμου δηλαδή για την ίδρυση και λειτουργία μη τραπεζικών εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, η συμβολή του Υπουργείου Οικονομίας στην αναμόρφωση του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών και η δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση  ότι: « το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας καθώς εναρμονίζεται με τον  συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας και την τόνωση των επενδύσεων στην οικονομία».

«Θεωρούμε ότι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που έχουν περιθώρια βιωσιμότητας, όχι μόνο δεν πρέπει να αποκοπούν από τον παραγωγικό κορμό της χώρας αλλά, αντίθετα, είναι αναγκαίο να συνδεθούν με την αναπτυξιακή προσπάθεια και την αναγέννηση της πατρίδας μας που συντελείται» είπε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέρριψε τα βασικά  επιχειρήματα της Ν.Δ. και επέκρινε την ηγεσία της για την αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι: «η θέση της Ν.Δ., έτσι όπως διατυπώθηκε από την εισηγήτριά της, φαίνεται να ταυτίζεται περισσότερο με αυτή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των τραπεζών και των μεγαλο – προμηθευτών των επιχειρήσεων».  Τέλος, η κ. Κατσαβριά καταλόγισε αμηχανία και εκνευρισμό στην ηγεσία της Ν.Δ., την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι: «όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο πέρασμα της οικονομίας σε ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης».




Total
0
Shares
Previous Article

Στην Καστοριά ο Κώστας Τσιάρας

Next Article

Γ. Μανιάτης: «S&P: Κίνδυνος χρεοκοπίας της ΔΕΗ 4ο τρίμηνο 2017»