Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενημέρωση του Δήμου Καρδίτσας για τους ψεκασμούς εντός των οικισμών

Με αφορμή προφορικές καταγγελίες δημοτών για ψεκασμούς με  φυτοπροστατευτικά προϊόντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές,  ενημερώνουμε τους παραγωγούς και τους χρήστες ψεκαστικών μηχανημάτων, αλλά και κάθε πολίτη ότι σύμφωνα με το άρθρο 26 της υπ’ αριθ. 8197/90920/22-7-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1883Β/2013), όπως τροποιήθηκε με την ΚΥΑ 6669/2015 καθορίζονται οι ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού και ειδικών περιοχών.

Συγκεκριμένα για τις εντός σχεδίου κατοικημένες περιοχές η ελάχιστη απόσταση εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων απο κατοικίες ορίζεται στα 200 μέτρα για τα σκευάσματα με επισήμανση Τ ή Τ+ (σήμανση στη συσκευασία με νεκροκεφαλή και χιαστή οστά) και στα 50 μέτρα για τα σκευάσματα με επισήμανση Xn ή Xi, καθώς και γι’ αυτά με το εικονόγραμμα κινδύνου (θαυμαστικό σε κόκκινο ρόμβο) σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται εξοπλισμός με χαμηλή αερομεταφορά του ψεκαστικού νέφους

Όταν η εφαρμογή γίνεται με νεφελοψεκαστήρες με εξαίρεση ηλεκτροστατικούς νεφελοψεκαστήρες η ελάχιστη απόσταση και για τους δύο τύπους σκευασμάτων προσδιορίζεται στα 80 μέτρα.

Οι καλλιεργητές και γενικά οι επαγγελματίες χρήστες είναι υποχρεωμένοι :

– Να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα δημιουργίας μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους & της έκθεσης των ανθρώπων και των ζώων σ’ αυτό.

– Να λαμβάνουν κάθε μέτρο που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος , του υδάτινου περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού.

– Να σταματάει ο ψεκασμός όταν φυσάει δυνατός άνεμος για να μην προκαλείται ανεπιθύμητη διασπορά του ψεκαστικού νέφους.

– Να ενημερώνουν τους περίοικους για τον επικείμενο ψεκασμό, αναρτώντας ειδικό έντυπο στο κτήμα τους που θα ενημερώνει για τη διενέργεια του ψεκασμού, τη μέρα και την ώρα, το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί , τη σήμανση τοξικότητας και τις ειδικές προφυλάξεις.

Επισημαίνουμε ότι σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στην συσκευασία ή την ετικέτα τους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 45 του Ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8Α) προβλέπεται η επιβολή προστίμου.

Δήμος Καρδίτσας
Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων




Total
0
Shares
Previous Article

Μήνυμα του κ. Κ. Τσιάρα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Next Article

Νέοι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Καρδίτσας

Related Posts