Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τις συνέπιες του καπνίσματος στην υγεία από το Γυμνάσιο Πύλης

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν την Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας στην Εκπαιδευτική Κοινότητα, έχει καθιερώσει στο πλαίσιο συνεργασίας με το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας  Αθηνών (ΙΒΕΑΑ) και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία την 2η εβδομάδα του Δεκεμβρίου ως «Εβδομάδα κατά του Καπνίσματος».

Το 1ο γυμνάσιο Πύλης, συμμετέχοντας στη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης των μαθητών, κάλεσε τον κ. Κοκκίνη Φοίβο-Παναγιώτη, συντονιστή του προγράμματος Διακοπής του Καπνίσματος και διευθυντή του πνευμονολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, καθώς και τους υπεύθυνους συνεργάτες (του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος του Γ.Ν. Τρικάλων) κ. Νταϊλιάνη Χρήστο, επισκέπτη Υγείας και την κ. Στηργιάρη Σταματία, επισκέπτρια Υγείας.

Ο κ. Κοκκίνης και οι συνεργάτες του ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, ήρθαν στο σχολείο μας την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 και ενημέρωσαν τους μαθητές. Ο κ. Κοκκίνης στην ομιλία του,  παρουσίασε οπτικό υλικό για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Ανέφερε ότι το τσιγάρο με τα τοξικά προϊόντα τα οποία περιέχει βλάπτει όλα τα συστήματα του οργανισμού με πρώτα σε συχνότητα το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό. Αναφέρθηκε στους μύθους που μας κρατούν δέσμιους του τσιγάρου, όπως ότι το τσιγάρο μας ηρεμεί, μας μειώνει το άγχος, είναι δύσκολο να το σταματήσουμε, το σταματάμε όποτε θέλουμε κ.α. Επεσήμανε τα οφέλη, άμεσα και μακροπρόθεσμα από τη διακοπή του καπνίσματος και στην εξάρτηση-εθισμό που προκαλεί, αφού η νικοτίνη (ουσία που περιέχει το τσιγάρο) έχει αποδειχθεί ότι είναι ισχυρότατη εξαρτησιογόνος ουσία, ακόμα και σε σχέση με ναρκωτικές ουσίες όπως η κοκαΐνη. Ακόμη μίλησε για το παθητικό κάπνισμα που μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ότι και το ίδιο το κάπνισμα απλά χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση, για τις εναλλακτικές μορφές του τσιγάρου, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές μέσο διακοπής του καπνίσματος ούτε αποτελεί εγκεκριμένη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα αλλά για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας. Έδειξε επίσης στους μαθητές το πείραμα με την πίσσα που συγκεντρώνεται στον οργανισμό μας από το κάπνισμα μιας ποσότητας διακοσίων τσιγάρων.

Οι μαθητές άκουσαν με ενδιαφέρον την εισήγηση και στο τέλος ο κ.  Κοκκίνης έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν από μαθητές και καθηγητές.

Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύλης κ. Βασίλης Πανάγος και ο Σύλλογος των Καθηγητών, ευχαριστούν θερμά τον κ. Κοκκίνη και τους συνεργάτες του, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σχολείου για την ενδιαφέρουσα  ενημέρωση σχετικά με  τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην περίοδο της εφηβείας.

Kapnisma-sinepeies-1 Kapnisma-sinepeies-2




Total
0
Shares
Previous Article

Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μουζακίου υποδέχονται τα Χριστούγεννα

Next Article

Ο Α.Σ.Καρδίτσας υποδέχεται την Κυριακή (5 μ.μ.) στο κλειστό τη Μελίκη 

Related Posts

mitsotakis mouzaki
Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias»

Σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουζάκι! Παρουσίασε τα έργα αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα…