Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εμπαιγμός με τα «έργα» της ΣΑΤΑ στα χωριά μας;

Του Γιώργου Δ. Καραβίδα

…με κονδύλια από τη ΣΑΤΑ παλαιότερων ετών που προορίζονταν για το έργο της «πλατείας Οξυάς» και μέρος από τα τακτικά έσοδα του χωριού θα αποκατασταθεί, όπως πληροφορηθήκαμε (βλ. συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου της 26-2-2018), το τοιχίο αντιστήριξης «επί της κεντρικής οδού οικισμού Οξυάς (θέση δημοτικό σχολείο)», που κατέρρευσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εξαιτίας των «έντονων βροχοπτώσεων» στις αρχές του έτους.

Δεδομένο, φυσικά, πως το συγκεκριμένο τοιχίο πρέπει ν’ αποκατασταθεί άμεσα. Εκείνο, ίσως, που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ο εμπαιγμός των Οξυωτών….. και, πιθανόν, όχι μόνο αυτών!!!!

Εμπαιγμός που έχει να κάνει, κατ’ αρχήν, με το ότι για την αποκατάσταση του παραπάνω τοιχίου δαπανάται χρηματικό ποσό από τη ΣΑΤΑ παλαιοτέρων ετών, που προορίζονταν για την κατασκευή πλατείας στην Οξυά. Πλατεία για την οποία έχουν διατεθεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τη ΣΑΤΑ των τελευταίων ετών αλλά και από άλλα έργα παλαιότερων ετών που δεν υλοποιήθηκαν, όπως π.χ. και το γεφύρι  στη θέση «Αγράμπελη», που τελικά κατασκεύασαν πρόσφατα ….εθελοντές (!!!) του χωριού. Άραγε, δεν απαιτείται, πλέον, το συγκεκριμένο ποσό για την κατασκευή της πλατείας; Εξυπηρετούσε, μήπως, κάποιο άλλο σκοπό η μέχρι σήμερα εκεί τοποθέτησή του και ποιος ήταν πραγματικά αυτός; Ή, μήπως, το έργο της πλατείας στην Οξυά έχει ολοκληρωθεί και οι Οξυώτες δεν το αντιλήφθηκαν; Άλλοι τρόποι – πλην της ΣΑΤΑ – για χρηματοδότηση της αποκατάστασης του τοιχίου δεν υπάρχουν ή ο Δήμος μας συνήθισε να δαπανά τα εκατομμύρια ευρώ μόνο  για «ανάπλαση» πεζοδρομίων, εγκαταλείποντας τα χωριά μας στη μοίρα τους;

Εμπαιγμός που έχει να κάνει με το ότι κονδύλια παλαιότερων ετών από τη ΣΑΤΑ του χωριού της Οξυάς, όπως πιθανό να συμβαίνει και με πολλά ακόμα χωριά του Δήμου μας, δεν αξιοποιούνται και προγραμματισμένα μ’ αυτά έργα δεν υλοποιούνται. Ποια, άραγε, σκοπιμότητα τούτο εξυπηρετεί; Μήπως να φαίνονται ορισμένοι «εργατικοί» μόνο πριν τις εκλογές κάθε φορά ή όποτε άλλοτε αυτοί κρίνουν σκόπιμο, αφήνοντας, εν τω μεταξύ, μέχρι τότε τους δημότες και κατοίκους των χωριών μας να ζουν με τα προβλήματά τους, αλλά και τα ίδια μας τα χωριά στην εγκατάλειψη και τη μιζέρια; Ή, μήπως, να εγκρίνουμε με τη ΣΑΤΑ έργα που κατόπιν ακυρώνουμε ως «μη αναγκαία», μεταφέροντας τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά για την «αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών»; Βλέπετε, αυτή την απάντηση έδωσε ο κος Δήμαρχος Μουζακίου όταν, για παράδειγμα, ρωτήθηκε γιατί ΔΕΝ υλοποιήθηκαν εγκεκριμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Οξυάς έτους 2013 έργα…. Και, βέβαια, ποιες ήταν ή είναι οι «έκτακτες ανάγκες» που καλύφθηκαν ή καλύπτονται, μόνο συγκεκριμένοι μπορεί να το γνωρίζουν.

Εμπαιγμός, γιατί για άλλες επείγουσες περιπτώσεις, άμεσα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα των Οξυωτών, ουδόλως επιδείχθηκε, όπως και σ’ αυτές θα ’πρεπε, ανάλογη ευαισθησία και εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ουσιαστική, τουλάχιστο, αντιμετώπιση (μπορούν να κατονομαστούν ένα σωρό τέτοιες).

Εμπαιγμός γιατί οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις στην Οξυά δεν αποτελούν, φυσικά, φαινόμενο πρωτόγνωρο… Αντίθετα, αποτελούν χαρακτηριστικό του χωριού μας…. Και γιατί, αντί να προτιμηθούν έργα ουσίας, που έχουν πραγματικά ανάγκη οι Οξυώτες και το χωριό της Οξυάς, προτιμώνται απλά διάφορες παρεμβάσεις αποσπασματικές και βιτρίνας… Και μάλιστα χωρίς καν, προφανώς, τις επιβαλλόμενες σε ανάλογες περιπτώσεις μελέτες (αφού κανείς και ποτέ δεν απάντησε στο ερώτημα αν τέτοιες υπάρχουν….), με τις γνωστές, πλέον, συνέπειες.

Και, τέλος, εμπαιγμός γιατί κάποιοι εμμένουν να χρησιμοποιούν τα προβλήματα των χωριών μας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Όπως αυτές που υποκρύπτονται πίσω από τις δηλώσεις του κου Δημάρχου Μουζακίου στο χορό του Συλλόγου των απανταχού Οξυωτών στην Αθήνα (11/2/2018), όπου «κοστολόγησε» την αποκατάσταση του τοιχίου στο δημοτικό σχολείο Οξυάς (κατάρρευση σε μήκος λιγότερο των δέκα μέτρων) με το χρηματικό ποσό «τουλάχιστο των 50.000 ευρώ», που όμως είναι πιθανό να φτάσει, όπως ο ίδιος είπε, «μέχρι και τις …..300.000 ευρώ» !!!!!

Ναι… εκτίμηση μέχρι και 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση της κατάρρευσης ενός και μόνο τοιχίου μήκους λιγότερο των δέκα μέτρων στην Οξυά !!!! Όταν, μάλιστα, το συγκεκριμένο χωριό δε μπορεί ν’ ανασάνει από τα κάθε είδους προβλήματα, που αντιμετωπίζει σε κάθε του γωνιά.

Αλλά γνωστή η τακτική τους….. Στα λόγια «πάρτε»… για να μας ψηφίσετε, βεβαίως!!! Για τα έργα – και κυρίως για έργα ουσίας – «δεν υπάρχουν….» !!!  Και για όποιον διαμαρτυρηθεί ή κάνει κριτική; ……«ο κόσμος εμάς ψήφισε»!!!

a6bf0191a13363ebc066f66ec52c9db5
Γιώργος Δ. Καραβίδας



Total
0
Shares
Previous Article

Σε 3 νέα Ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article

Δωρεά δύο οχημάτων στη ΓΠΑΔ Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας

Related Posts