Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

… εμείς από τους πρόποδες της γης κατακτητές της κορυφής …

… εμείς από τους πρόποδες της γης κατακτητές της κορυφής …

OΛΥΜΠΟΣ   4 και 5 Οκτωβρίου 2015

 Η ομάδα αποτελούμενη από τους: Νίκο Κρούπη Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Η/Υ υπάλληλος Δήμου Μουζακίου, Γρηγόρη Νικολάου Τοπογράφος Μηχανικός υπάλληλος Δήμου Μουζακίου,Γιώργο Ζαρδαλίδη, Φυσικός, Γιώργο Μπρίζης φοιτητής ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Θόδωρο Μπρίζη επιχειρηματίας, Γιάννη Χαντζούλη Γιατρός Γενικής Ιατρικής, Τόλη Γιαννουσά Στρατιωτικός Γιατρός –Υπίατρος- Ειδικευόμενος Αναισθησιολόγος, Βασίλη Καλύβα Στρατιωτικός Γιατρός –Υπίατρος- Ειδικευόμενος Χειρουργός Ουρολόγος, Τάσο Καλύβα Μηχανολόγος Μηχανικός και Φώτη Καλύβα Συνταξιούχος πρώην προϊστάμενος Δ.Υ.Δήμου Μουζακίου ξεκίνησε για ανάβαση στο μυθικό βουνό των θεών, τον ΟΛΥΜΠΟ.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου

Aφού περάσαμε το Λιτόχωρο μετά από μερικά χιλιόμετρα φτάσαμε στη θέση «Γκορτζιά» σε υψόμετρο 1100 μ. και αφήσαμε τα αυτ)τα. Φορέσαμε τα ορειβατικά μας παπούτσια φορτώσαμε στις πλάτες μας τα σακίδια και αναχωρήσαμε στις 8,30΄ π.μ., περνώντας το μονοπάτι Ε4 σε μαγευτικό τοπίο όπου υπάρχει ευδιάκριτη σήμανση και καθώς οι κτύποι της καρδιάς ανέβαιναν μετά από 50΄περίπου φτάσαμε στη θέση «Μπάρμπα» σε υψόμετρο 1450 μ. στάση για ξεκούραση 15΄περίπου. Συνεχίσαμε όλο και πιο ανηφορικά το μονοπάτι ανάμεσα σε οξιές και ρόμπολα και καταπληκτικό τοπίο και μετά από 1 ώρα περίπου φτάσαμε στη θέση «Κόκκα» ή «παγκάκια» σε υψόμετρο 1650 μ. στάση για ξεκούραση 15΄περίπου. Μεγαλύτερη ανηφόρα και αυξανόμενοι κτύποι της καρδιάς μέχρι να φτάσουμε μετά από 50΄περίπου στο καταφύγιο «Πετρόστρουγγα» σε υψόμετρο 2000 μ. στάση για ξεκούραση 20΄περίπου. Το τοπίο φοβερό και κοιτάζοντας προς τη θάλασσα το βλέμμα σου χάνεται στην απεραντοσύνη του ορίζοντα. Ανηφορίζοντας σιγά –σιγά τα δένδρα αραιώνουν και βλέπουμε μικρούς θάμνους, συναντάμε αλπικό τοπίο ανηφόρα που νομίζεις ότι είναι ατελείωτη, καθώς και πολύ δύσκολη φτάσαμε στη θέση «Σκούρτα» σε υψόμετρο 2485 μ. αναγκαία ολιγόλεπτη στάση για ξεκούραση, βλέποντας πλέον το Στεφάνι ή «θρόνο του Δία», στη συνέχεια περάσαμε τη θέση «Λαιμός » και μετά από δύσκολη ανηφόρα φτάσαμε στο πέρασμα «Γιόσου», εδώ άλλοι κάνανε απλή αναρρίχηση και άλλοι περάσανε από το παρακείμενο δύσκολο μονοπάτι προκειμένου να φτάσουμε στο οροπέδιο των «Μουσών», μετά παρέλευση ½ της ώρας περίπου, φτάσαμε ασθμαίνοντας και κουρασμένοι στο καταφύγιο «Κάκκαλος» σε υψόμετρο 2648 μ. περί ώρας 2,30’ μ.μ. Ήμασταν πλέον κάτω από την κορυφή «Στεφάνι» ή « θρόνο του Δία» και βλέπαμε τις κορυφές «Τούμπα», «Άγιος Αντώνιος» και «Προφήτης Ηλίας». Αφού ξεκουραστήκαμε άλλοι ανεβήκανε στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας» στα 2803 μ. στην οποία υφίσταται πετρόκτιστο εκκλησάκι και άλλοι πήγανε για αναρρίχηση στο Στεφάνι και αναρριχήθηκαν στη διαδρομή Μάτι. Ο καιρός ήταν πολύ ομιχλώδης με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολη την επιστροφή στο καταφύγιο «Κάκκαλος» στο οποίο μείναμε για διανυκτέρευση.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου

                Αναχώρηση από το καταφύγιο «Κάκκαλος» στις 8 π.μ. πηγαίνοντας προς τα φοβερά και τρομερά «Καζάνια» τα οποία μόλις τα αντικρίζεις σε πιάνει ρίγος αφού είναι η απόκρημνη πλευρά του Ολύμπου. Στη συνέχεια διερχόμενοι από τη θέση «Ζωνάρια» κάτω από το Στεφάνι (Θρόνο του Δία) φτάσαμε στο Λούκι του Στεφανιού και μετά στο Λούκι του Μύτικα στα 2780 μ. ενώ η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή άρχισε η ελεύθερη αναρρίχηση (χωρίς βύσματα, καραμπινέρ, σχοινιά κ.λ.π.) άλλοι ανέβηκαν στην κορυφή του Ολύμπου στη στέγη της Ελλάδας στο Μύτικα σε ύψος 2917μ.απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα και άλλοι παρέμειναν στο Λούκι. Κατεβήκαμε και μετά 2 ώρες περίπου φτάσαμε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2100 μ. στάση 20΄ για ξεκούραση κατόπιν αφού κατεβήκαμε 1000 μ. υψομετρική διαφορά φτάσαμε κουρασμένοι αλλά και χαρούμενοι στη θέση «Πριόνια» δίνοντας ραντεβού για την επόμενη ανάβαση του χρόνου Θεού θέλοντος πάλι στον Όλυμπο.

Ο Όλυμπος είναι βουνό με παγκόσμια φήμη και όνειρο κάθε ορειβάτη και αναρριχητή με καλή φυσική κατάσταση ,έχει φανταστικά τοπία και κάθε εποχή του χρόνου έχει τις ομορφιές της όπως άλλωστε όλη η Ελληνική φύση. Ο Όλυμπος είναι απρόβλεπτος αλλά και προσιτός και φιλικός θέλει σεβασμό και δεν συγχωρεί απερισκεψίες, λάθη και παράτολμα πράγματα καθότι πολλοί ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σαυτό το μυθικό βουνό.

Olympos Kalivas 1 Olympos Kalivas 2 Olympos Kalivas 3

Φώτης Καλύβας




Total
0
Shares
Previous Article

Ημερίδα από το Επιμελητήριο Καρδίτσας

Next Article

Μέτρα για την αντιμετώπιση της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών