Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ελληνικά και Ευρωπαϊκά βραβεία για το περιβάλλον

 

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, συμμετείχε στην 7η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον και στην 3η Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Πρόκειται για τα σημαντικότερα και εγκυρότερα περιβαλλοντικά βραβεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διοργανώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον απονέμονται σε επιχειρήσεις που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Τα βραβεία στοχεύουν στην αναγνώριση και στην ανταμοιβή εμπνευσμένων μοντέλων, τα οποία οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας με καινοτόμες και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις.

Ο θεσμός των ΕΒΑΕ έχει Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αντίστοιχοι με την Ελλάδα εθνικοί διαγωνισμοί διεξάγονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συνδεδεμένες χώρες Τουρκία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο, πάντα με την καθοδήγηση της DG Environment. Όσες εταιρείες προκρίνονται σε εθνικό επίπεδο, διαγωνίζονται στη συνέχεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη των «πρώτων ανάμεσα στους πρώτους».

Τα Ελληνικά Βραβεία Περιβάλλοντος είναι συμπληρωματικά των Ευρωπαϊκών. Περιλαμβάνουν  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β’ Βαθμού και Φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβάλουν προτάσεις στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για τα Περιβάλλον, καθώς αυτά απευθύνονται μόνο σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο θεσμός αυτός έρχεται να επιβραβεύσει τους φορείς του Δημοσίου και τις εταιρείες που έχουν έμπρακτη συνεισφορά στην προαγωγή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και στην κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έλαβε το Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού και φορέων Δημοσίου, μια σημαντική διάκριση που επιβεβαιώνει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που γίνονται στην περιοχή μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα βραβεύτηκε για την επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλα, ένα έργο τοπικής ανάπτυξης και εθνικής σημασίας με θετικές επιπτώσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και την αγροτουριστική ανάπτυξη.

Η κ. Κατσαβριά είχε την τιμή και τη χαρά να απονείμει το  Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, για μια σειρά αειφορικών πρακτικών που εφαρμόζουν από το 2009. Επίσης απένειμε τους επαίνους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, το εθνικό Συλλογικό Σύστημα  που δημιούργησε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στην COSMOTE για την περιβαλλοντική στρατηγική που έχει υιοθετήσει, στην ΑΒ Βασιλόπουλος  για τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη λειτουργία της και στην ΕΥΔΑΠ για τις εκπαιδευτικές της δράσεις για την ενδυνάμωση ενεργής περιβαλλοντικής κουλτούρας σε 2500 εργαζομένους.

Η βουλευτής συνεχάρη τους συντελεστές για την άψογη διοργάνωση  και πρόσθεσε ότι «αυτή η τόσο σημαντική εκδήλωση επιβεβαιώνει ότι η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, είναι τελικά ένα παγκόσμιο κίνημα με στόχο την καθοδήγηση της κατανάλωσης και της παραγωγής σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Μέσα από απλές, καθημερινές  αποφάσεις όλοι έχουμε τη δύναμη να συμβάλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα ως καταναλωτές και ως αγοραστές. Η οικο-καινοτομία, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική διαδικασία, μπορούν να στηρίξουν και τη βιώσιμη κερδοφορία και την ανάπτυξη με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Katsavria.gr

2517e5ec0556bbd4a2e1cde173d937c8

ea9a03fc715d67aa40afcfabb36bfeb1

a0b4d217bfba704d8be2564336ef39ad




Total
0
Shares
Previous Article

Κατάρρευση τιμών πρόβειου και γίδινου γάλακτος

Next Article

Στην Καρδίτσα η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Related Posts

Papakostas Dimitris metalio
Διαβάστε περισσότερα

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα U20 στην ελληνορωμαϊκή πάλη συμμετέχει ο συνδημότης μας αθλητής Παπακώστας Δημήτρης Ο Δημήτρης Παπακώστας από…