Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Γόμφων στα Μετέωρα

.

 Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη 25 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Αγίων Μετεώρων στα πλαίσια υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Μοναχισμός και Ελληνισμός».

Μετά από τον άρτιο προγραμματισμό του δασκάλου τους κ. Δημητρίου Πάνου, οι μαθητές μας έγιναν ζηλωτές της μοναστηριακής καθημερινότητας και της μυστικιστικής μετουσίωσης της ύλης σε πνευματική διάσταση.

Ο σεβάσμιος παπα-Γιάννης, κοινωνός της αγάπης του Θεού, με εγκάρδιες αναφορές μας έδωσε στοιχεία για τη ζωή των πρώτων μοναχών στη Μονή, τις καθημερινές δραστηριότητες και μας παρουσίασε με εξαιρετικό και άκρως ενδιαφέροντα τρόπο τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του καθολικού. Η εικόνα της Παναγιάς της Μεσίτριας που μεσολαβεί στον Υιό της ζητώντας τη συγχώρεση των αμαρτωλών, η διαδοχή των εποχών και των Αγίων, το προσκύνημα του Οσίου στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-του Βασιλιά των Ελλήνων, όπως αναγράφηκε 500 χρόνια πριν, ο χώρος χαμηλά στους τοίχους που είναι ο μόνος μη αγιογράφητος στον ιερό χώρο και συμβολικά προσμένει να απεικονίσει τη δική μας καθαγίαση.

Ο συντηρητής των εικόνων και υπεύθυνος του Μουσείου της Μονής κ. Αλέξανδρος Σχορτσιανίτης μας οδήγησε στην περιήγηση στους χώρους του Μοναστηριού και μας ξενάγησε στο Μουσείο παρουσιάζοντάς μας τα μοναδικά εκθέματα. Επισήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μοναχοί σώζοντας πολλά συγγραφικά έργα της αρχαιότητας κι όταν η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε μας αποχαιρέτησε ζεστά και φιλικά.

Οι μαθητές μας κι εμείς κατηφορίσαμε τους βράχους των Αγίων Μετεώρων γεμάτοι από την ευφορία των μηνυμάτων της Θείας Αγάπης. Εικόνες και παραστάσεις κατέκλυσαν τη σκέψη των μαθητών μας και βιώματα, που κέντρισαν την προσοχή τους, θα γεμίζουν τα κελιά της θύμησης.

episkepsi mathites Meteora 1

episkepsi mathites Meteora 2

episkepsi mathites Meteora 3

episkepsi mathites Meteora 4




Total
0
Shares
Previous Article

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Βασίλειος Ανδρέου

Next Article

Συνελήφθη 58χρονος στην Καρδίτσα με πέντε συσκευασίες κάνναβης 980 γραμμαρίων

Related Posts