Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) συνεχίζει και για την φετινή σχολική χρονιά την προσπάθειά της για μία πιο στενή και ενεργητική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Έτσι και για το 2018 – 2019 προσφέρει δραστηριότητες και προγράμματα για το σχολικό κοινό. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:

  • ξεναγήσεις (σε μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις): απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η προβλεπόμενη διάρκεια είναι 45’- 60’.
  • μία ειδική ξενάγηση και δυνητικά και μία δραστηριότητα για την προσχολική ηλικία, την 1η και την 2η τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Η προβλεπόμενη διάρκεια: 45’ – 90΄.
  • εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ένας άνθρωπος θυμάται… Έχει σχεδιαστεί για την 3η και την 4η τάξη του Δημοτικού Σχολείου, με κύριο στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το έργο του Δημήτρη Γιολδάση. Η προβλεπόμενη διάρκεια: 90’.
  • εκπαιδευτικό πρόγραμμα: κοιτάζω και βλέπω. Απευθύνεται επίσης στην 3η και την 4η τάξη και αποβλέπει στην καλλιέργεια της παρατήρησης και της οπτικής αντίληψης με απώτερο σκοπό την εξάσκηση στην ανάγνωση έργων τέχνης. Η προβλεπόμενη διάρκεια: 90’.
  • εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ο κόσμος του Δημήτρη Γιολδάση. Απευθύνεται στην 5η και την 6η τάξη και αποβλέπει στην εξοικείωση, αλλά μαζί και στην μεγαλύτερη εμβάθυνση στο έργο του Δημήτρη Γιολδάση. Η προβλεπόμενη διάρκεια: 90’ – 120’.
  • εκπαιδευτικό πρόγραμμα: μία βόλτα στην πινακοθήκη… περιήγηση στην αίθουσα Γ. Βαλταδώρου. Προτείνεται για 5η και 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου, πραγματοποιείται στην αίθουσα Γιώργου Βαλταδώρου, όπου παρουσιάζεται μία ομαδική έκθεση με έργα καρδιτσιωτών καλλιτεχνών και αποσκοπεί στη γνωριμία των παιδιών με το έργο αυτών των. Η προβλεπόμενη διάρκεια κι αυτού του προγράμματος είναι επίσης: 90’ – 120’.
  • μουσειοσκευή που περιλαμβάνει ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να πραγματοποιείται έξω από τους χώρους της πινακοθήκης από τους / τις εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας. Απευθύνεται σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν μουσειακή επίσκεψη και προτείνεται ιδιαίτερα για την 4η, 5η και 6η τάξη του Δημοτικού Σχολείου· πρόκειται για το πρόγραμμα: ο Δημήτρης Γιολδάσης και ο κόσμος του, το οποίο παρουσιάζει συνοπτικά την ζωή και το έργο του Δ. Γιολδάση. Αποτελεί μία περιήγηση σε μία έκθεση που παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή (παρουσίαση PowerPoint). Συνοδεύεται από οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς, προτάσεις δραστηριοτήτων για εμπέδωση, εμπλουτισμό, συνολικότερο προβληματισμό, αναστοχασμό και ανατροφοδότηση της συνολικής εμπειρίας, καθώς και κάποιο επιπλέον υποστηρικτικό υλικό.
  • Ανάλογα τέλος με τις ιδιαιτερότητες κάποιων μαθημάτων και σε συνεργασία πάντοτε με τους εκπαιδευτικούς μπορούν να σχεδιαστούν αντίστοιχες πιο εξειδικευμένες ξεναγήσεις ή και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Όλες αυτές οι προτάσεις εφαρμόζονται σε κάθε τμήμα ξεχωριστά (ομάδες περίπου 15 – 20 ατόμων). Για κάθε σχολική επίσκεψη είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν διευκρινήσεις κι επιπλέον πληροφορίες και φυσικά μπορούν να δουν το υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται στις μόνιμες εκθέσεις και πραγματοποιούνται στους αντίστοιχους με αυτές χώρους. Η μόνιμη έκθεση αποτελείται από τρία τμήματα. Στο ισόγειο εκτίθεται μία ενότητα σύγχρονων ελλήνων ρεαλιστών καλλιτεχνών από την συλλογή Απόστολου Κάρκα. Στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα Δημητρίου Γιολδάση δίνεται μία δειγματοληπτική εικόνα ολόκληρης της δημιουργικής πορείας του γνωστότερου καλλιτέχνη της πόλης, του Δ. Γιολδάση· μαζί προβάλλεται και μία ταινία, διάρκειας περίπου 30΄, στην οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλάει για τη ζωή και το έργο του. Στην αίθουσα Γιώργου Βαλταδώρου, επίσης στον πρώτο όροφο, εκτίθενται έργα καρδιτιωτών καλλιτεχνών· πρόκειται για ζωγράφους διαφορετικών ηλικιών που δουλεύουν με διαφορετικούς τρόπους, υλικά και θεματολογικές προτιμήσεις και με μόνο κοινό στοιχείο την σχέση τους με την Καρδίτσα ως τόπο καταγωγής.

Παράλληλα με αυτές τις δυνατότητες για τη μόνιμη έκθεση, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και για τις περιοδικές εκθέσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της προσεχούς χρονιάς. Για κάθε μία από αυτές θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε την λειτουργία της  εικαστική βιβλιοθήκη της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό που ενδιαφέρεται για βιβλία με εξειδικευμένο εικαστικό περιεχόμενο (βιβλία για την ιστορία, τη θεωρία και την κριτική της τέχνης, μονογραφίες καλλιτεχνών, κατάλογοι εικαστικών εκθέσεων κλπ). Λειτουργεί ως αναγνωστήριο, ενώ για τους περισσότερους τίτλους υπάρχει και η δυνατότητα δανεισμού.


   χρήσιμες πληροφορίες

τηλέφωνο: 2441.0.79119 & 2441.0.79937

email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr

ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας:

Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00 (χειμερινό) ή 18:00 – 21:00 (θερινό)

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά




Total
0
Shares
Previous Article

Δήλωση Κώστα Παπαλού

Next Article

Στήριξη στους τρίτεκνους από τον δήμο Παλαμά...