Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκδηλώσεις για τις Φυσικές Επιστήμες, στο Μουζάκι, στον Παλαμά και στο Επιμελητήριο Καρδίτσας (φωτο-video)

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά έγινε το πρωί της Πέμπτης, 4 Μαΐου 2017, η 2η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στον Παλαμά. Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν εργασίες τους σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, παρουσιάσεις και θεατρικά. Παρουσιάσεις πειραμάτων, αφισών και άλλα εκθέματα των μαθητών έγιναν από 2 Δημοτικά Σχολεία (1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και Δημοτικό Σχολείο Ιτέας), 1 Γυμνάσιο (1ο Γυμνάσιο Παλαμά) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας.

Στο νέο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος, η μεγάλη αίθουσα τελετών και το ισόγειο γέμισαν από παιδικές φωνές, κυρίως από μικρά παιδιά Δημοτικών Σχολείων, που με χαρά και προθυμία παρουσίαζαν στους παρευρισκόμενους τα πειράματα που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με τους δασκάλους τους. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θεατρικό με τίτλο «Οι φυσικές επιστήμες στο ειδώλιο», που παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Παλαμά. Το σενάριο ήταν του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Επιστημών  Ν. Καρδίτσας κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλου, ο οποίος παρίστατο και θαύμασε τα παιδιά να παρουσιάζουν το έργο του, και η διασκευή και σκηνοθεσία του καθηγητή του Γυμνασίου Παλαμά κ. Δημητρίου Κούζα. Μετά την επίσκεψη των παρευρισκόμενων στους πάγκους με τα εκθέματα και τις παρουσιάσεις πειραμάτων ακολούθησε παρουσίαση βιωματικών δραστηριοτήτων με θέμα «Η μαγεία των Φυσικών Επιστημών» από τους αποσπασμένους στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας εκπαιδευτικούς κ. Ιωάννη Ντελή και Αριστείδη Γκάτση. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία που περιέχει στοιχεία θεατρικά και που τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά ανακαλύπτουν τις απαντήσεις σε μια σειρά φαινομένων που εκτυλίσσονται μπροστά τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλων μεταξύ ομάδων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση είτε παρουσιάζοντας πειράματα είτε ως επισκέπτες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου και οι επιδόσεις των μαθητών, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές βολές ήταν εντυπωσιακές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και θαύμασαν τα «κατορθώματα» των μαθητών ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σαραντόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτα Ντιβέρη, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ρουμ Παλαμά κ. Κωνσταντίνος Γιολδάσης και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δηλαδή της Πέμπτης, 4 Μαΐου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας έγινε ομιλία του Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Κουμαρά με θέμα «Κομβικές ικανότητες και Φυσικές Επιστήμες: προετοιμάζοντας τους μαθητές για τις ανάγκες του 21ου αιώνα». Ο προικισμένος επικοινωνιακά δάσκαλος με τα 41 χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας και βαθιάς μελέτης της Φυσικής και των διδακτικών πρακτικών κατάφερε να ενθουσιάσει το κοινό, που τον παρακολούθησε, με αποτέλεσμα μετά το τέλος της εισήγησής του να ακολουθήσει συζήτηση που ξεπέρασε κατά πολύ τον προβλεπόμενο από το πρόγραμμα χρόνο για το σκοπό αυτό.

Πριν από την ομιλία του κ. Κουμαρά προηγήθηκαν άλλες δύο εισηγήσεις, μία του Υπευθύνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου κ. Αντωνίου Ντάνη με θέμα «Τα όρια του πλανήτη» και μία του Υπευθύνου του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας κ. Σεραφείμ Μπίτσιου με θέμα «ΕΚΦΕ και πειραματική διαδικασία».

mouzaki fysikes epistimes 23

Το πρωί της επόμενης ημέρας, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2017, έγινε στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου η 6η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στο Μουζάκι. Δύο αίθουσες και ένα εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου, ο χώρος της εισόδου και η αυλή κατακλύσθηκαν από θρανία και μαθητές, που παρουσίαζαν τις σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες δημιουργίες τους. Παρουσιάσεις πειραμάτων, αφισών και άλλα εκθέματα των μαθητών έγιναν από 1 Νηπιαγωγείο (Νηπιαγωγείο Φαναρίου), 6 Δημοτικά Σχολεία (1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού, Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου και Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου), 2 Γυμνάσια (1ο Γυμνάσιο Μουζακίου και Γυμνάσιο Μαγούλας), 1 Γενικό Λύκειο (Γενικό Λύκειο Μουζακίου), 1 Επαγγελματικό Λύκειο (1ο ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας. Επίσης στην αυλή ο καθηγητής μαθηματικών του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Σερίφης είχε στήσει τηλεσκόπιο από το οποίο οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρατηρούν τις ηλιακές κηλίδες.

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε εξαιρετική επιτυχία κατά γενική ομολογία, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μιχαήλ Παπανούσκας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Έφη Μητσιάδη, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστασία Φακίδου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηρακλής Τσιάμαλος και Βασίλειος Μέλλος και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου, με τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Εξαιρετική ήταν η φιλοξενία της εκδήλωσης και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου, που την παρείχαν οι Διευθυντές τους κ. Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος και Γεώργιος Φιλίππου αντίστοιχα, οι καθηγητές των σχολείων και το σύνολο των μαθητών τους.

[supsystic-gallery id=21 position=center]




Total
0
Shares
Previous Article

Κώστας Τσιάρας: «Άθλος να παραμένει κάνεις και να μοχθεί στην Ελληνική ύπαιθρο»

Next Article

Συγκέντρωση ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο στα "Μενελαΐδια 2017"