Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκδήλωση στο Μουσικό Σχολείο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

.

 Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας την Πέμπτη 8 Μαρτίου.

Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες κ. Χαλάτση Αργυρώ, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και Στουρνάρα Χρυσούλα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του λυκείου για τα δικαιώματα των γυναικών και τους αγώνες που έδωσαν για να τα κατακτήσουν.

Αρχικά, έκαναν μία ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες των γυναικών να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα που βιώνουν ακόμη, την άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους άντρες στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Μεταξύ των άλλων τονίστηκε ότι τα δικαιώματα των γυναικών και οι απαιτήσεις που αξιώνονται για τις γυναίκες και τα κορίτσια πολλών κοινωνιών ανά τον κόσμο αποτελούν τη βάση για το γυναικείο κίνημα.

Σε ορισμένες χώρες ωστόσο, μπορεί τα δικαιώματα αυτά να θεσμοθετούνται ή να υποστηρίζονται από το νόμο, τα τοπικά έθιμα και τη συμπεριφορά, σε άλλες όμως μπορεί να αγνοούνται ή να καταστέλλονται. Ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τις έννοιες των δικαιωμάτων των γυναικών περιλαμβάνουν, αν και δεν περιορίζονται σε αυτά, στο δικαίωμα: για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται.

Στο τέλος, δέχτηκαν ερωτήσεις από τους μαθητές και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για τα δικαιώματα των γυναικών στην πανελλαδική και παγκόσμια κοινότητα.

dda8f191603b7ee660e0dc59a4e52fa5

d83ceeb9c5b7a8c73b25c69382c6b3d7




Total
0
Shares
Previous Article

Ένα Σαββατοκύριακο στα Τρίκαλα

Next Article

Στον νομό Τρικάλων η τρίτη μεγαλύτερη διοργάνωση αγώνα δρόμου

Related Posts