Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εκδήλωση με θέμα τις “Πρώτες Βοήθειες” στο ΣΔΕ Καρδίτσας

sdekarditsas 1

 

Την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Καρδίτσας καθώς και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αλλιώτικη ενημερωτική εκδήλωση. Το ΣΔΕ Καρδίτσας σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση με θέμα τις “Πρώτες Βοήθειες”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Η κα. Ντίνα Θεοδοσίου, εκπαιδεύτρια σεμιναρίων, κι η κα. Ελένη Νταρακλίτσα, εθελόντρια, μας ενημέρωσαν για διάφορα θέματα που πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας.

  • Τι κάνουμε σε περίπτωση λιποθυμίας;
  • Τι είναι η επιληπτική κρίση και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον;
  • Τι είναι η κρίση πανικού και ποιες ενέργειες κάνουμε στο γύρισμα της γλώσσας;

Η ενημέρωση συνδυάστηκε με το κατάλληλο οπτικό υλικό αλλά και την ενεργητική συμμετοχή και των ίδιων των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ζητώντας να συνεχιστεί η ενημέρωση σε άλλη συνάντηση και σε άλλα θέματα. Το πιο ενδιαφέρον ίσως τμήμα της ενημέρωσης αφορούσε την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Η ομιλήτρια με τη βοήθεια εθελοντών από το ακροατήριο, παρουσίασε τις τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κρίσιμες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται άμεση επέμβαση, πριν ακόμη αναζητηθεί ιατρική βοήθεια, π.χ. σε περίπτωση πνιγμού, λιποθυμίας, επιληπτικής κρίσης, κατάποσης επικίνδυνων χημικών ουσιών κλπ. Πολλές από τις τεχνικές αυτές έχουν αλλάξει τελευταία ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές (π.χ. αντιμετώπιση λιποθυμίας). Οι ερωτήσεις των εκπαιδευομένων ήταν αρκετές ώστε ο προγραμματισμένος χρόνος παρουσίασης δε στάθηκε αρκετός.  Γι αυτό προτάθηκε από την κ. Θεοδοσίου να υπάρξει και δεύτερη ενημέρωση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσίασε το θέμα.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σουφλάκος Βασίλειος
MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

sdekarditsas 1

sdekarditsas 2

sdekarditsas 3




Total
0
Shares
Previous Article
Στην έκθεση “Holiday & Spa Expo” στη Σόφια η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην έκθεση “Holiday & Spa Expo” στη Σόφια η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
18 μετάλλια για την ΑΚΑΚ & τον ΑΣΚ Ολυμπιακό

18 μετάλλια για την ΑΚΑΚ & τον ΑΣΚ Ολυμπιακό