Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εθελοντισμός και αμφίδρομη σχέση μάθησης από φοιτητές κολεγίου στα Τρίκαλα.

Είκοσι τρεις φοιτητές του Deree – Αμερικάνικο Κολλέγιο βρέθηκαν το τριήμερο 4-6 Νοεμβρίου 2016 στον Δήμο Τρικκαίων, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα εθελοντισμού και συμμετοχής σε μορφές αλληλεπίδρασης με μαθητές.

Οι σπουδαστές, με επικεφαλής την υπεύθυνη των σπουδαστικών θεμάτων τού Κολλεγίου,  κ. Ματίλντα Χατζηπαναγιώτου, μετείχαν σε πρόγραμμα προώθησης του εθελοντισμού και επαφής με μαθητές από τα Τρίκαλα, αλλά και πρόσφυγες.

Ετσι:

– Εγινε συνάντηση με μαθητές των 3ου και 9ου Γυμνασίων σε αίθουσα του σχολείου, για ζητήματα εκπαίδευσης

– Εγινε δενδροφύτευση, ποδόσφαιρο και εικαστικές δραστηριότητες στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, μαζί με δραστηριότητες για οργάνωση ομάδων και χορό

– Βάφτηκε και διακοσμήθηκε ο προαύλειος χώρος του 31ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων

– Εγιναν δραστηριότητες παιχνιδιού και εκπαιδευτικές για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα.

Ολο το τριήμερο ο Δήμος Τρικκαίων  διά της αντιδημάρχου Παιδείας κ. Εφης Λεβέντη διευκόλυνε τις δραστηριότητες και συνεργάστηκε στην υλοποίησή τους. Παραλλήλως, οι σπουδαστές έμαθαν και ξεναγήθηκαν, στον Μύλο Ματσόπουλου, όπου ετοιμάζεται ο 6ος Μύλος των Ξωτικών, στο υπό διαμόρφωση Μουσείο Τσιτσάνη (από την  αντιπρόεδρο κ. Βασιλένα Μητσιάδη), αλλά και στην πόλη, με ποδηλατάδα με τα δωρεάν ποδήλατα που παρέχει ο Δήμος.

Οι δραστηριότητες είχαν αμφίδρομα οφέλη, καθώς οι μεν τρικαλινοί μαθητές διεύρυναν τις γνωσιακές και εξωσχολικές τους δεξιότητες, οι δε σπουδαστές, απέκτησαν εικόνα για τη ζωή και τα ενδιαφέροντα μαθητών σε περιοχή εκτός Αθηνών. Η πρωτοτυπία έγκειτο στο ότι συνδυάστηκαν οι εθελοντικές δράσεις με εξωσχολικές δραστηριότητες, εμβαθύνοντας στο ομαδικό πνεύμα και στη συνεργασία για την επίτευξη στόχων.

Ενας από αυτούς, για παράδειγμα, ήταν η ενθάρρυνση της διαδικασίας απόκτησης γνώσεων, μέσω της ενίσχυσης βιβλιοθηκών των σχολείων που μετείχαν στο πρόγραμμα, καθώς και η δωρεά παιχνιδιών και βιβλίων στα παιδιά των προσφύγων. Ταυτοχρόνως, ο αθλητισμός έφερε τους πάντες πιο κοντά, καθώς οι σπουδαστές παρακολούθησαν μαζί με τους πρόσφυγες και τρικαλινούς, τον φιλικό αγώνα που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής, ανάμεσα σε ομάδα επίλεκτων των προσφύγων με ομάδα τρικαλινών (τους Heavy Metal United), με σύνθημα «Γκολ στον Ρατσισμό και την ξενοφοβία).

Με τη στήριξη και αυτής της δράσης, ο Δήμος Τρικκαίων ενισχύει τη φιλοσοφία της «ανοιχτής πόλης» και της συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών καταβολών. Παραλλήλως τα Τρίκαλα, στο κέντρο της Ελλάδας γεωγραφικώς, βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων στον τομέα της ανάπτυξης δραστηριοτήτων με οφέλη για κάθε μέλος της κοινωνίας.

deree1

deree2

deree3

deree4

deree12

deree14

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article

200 νέες θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στην πόλη της Καρδίτσας

Next Article

Εναρκτήρια Εκδήλωση έναρξης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Related Posts