Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια

ekthesi Gizis Sxedia slide

 

Που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στην πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης: Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια. Πρόκειται για έκθεση που οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

Με την παρουσία τοπικών αρχών και φιλότεχνων της πόλης έγινε η υποδοχή μιας έκθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζει έργα ενός από τους πιο σημαντικούς έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκος τόνισε τη χαρά και την ιδιαίτερη τύχη που μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε την παρουσίαση αυτών των έργων στην πινακοθήκη της πόλης μας. Ευχαρίστησε για τη συνεργασία αυτή και τον κ. Κωνσταντίνο Διδασκάλου, Δρ. Ιστορίας της τέχνης και επιμελητή της έκθεσης.

Ο κ. Διδασκάλου με την σειρά του στην παρουσίασή του μίλησε για τον ιδιοφυή καλλιτέχνη με την εντυπωσιακή διαδρομή. Παίρνοντας αφορμή από τα έργα που παρουσιάζονται, μίλησε για τη ζωή, την προσωπικότητα και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά του δημιουργού. Ο Νικόλαος Γύζης ξεκίνησε από το Σκλαβοχώρι της Τήνου, όπου γεννήθηκε το 1842. Μετέβη με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1850 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Σχολείο των Τεχνών σε ηλικία μόλις οκτώ χρόνων ως ακροατής αρχικά και από την ηλικία των δώδεκα ως κανονικός σπουδαστής. Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου, κέρδισε διακρίσεις και αναγνώριση, ενώ αργότερα και ο ίδιος επρόκειτο να διδάξει στην ίδια σχολή. Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου που με τους προβληματισμούς και τους πειραματισμούς του την ανανεώνει και την υπερβαίνει. Ασχολήθηκε με πολλά θέματα, πάντοτε ωστόσο, όπως τόνισε ο κύριος Διδασκάλου, ο άνθρωπος αποτελεί το κεντρικό σημείο του προβληματισμού του. Το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς επίσης, όπως και η πάλη του καλού και του κακού που επανέρχονται διαρκώς στη σκέψη του και διαμορφώνουν τα έργα του. Καλλιτέχνης που γνώρισε διεθνή αναγνώριση και τιμές από πολύ νωρίς, επηρέασε καθοριστικά τη διαμόρφωση της ελληνικής τέχνης, αλλά ταυτόχρονα κατέχει ιδιαίτερη θέση και στην γερμανική ιστορία της τέχνης, όπου έζησε και δημιούργησε σχεδόν όλη του τη ζωή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 71 έργα που προέρχονται από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και από ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται κυρίως για σχέδια που έκανε προπαρασκευαστικά για μεγάλες συνθέσεις του.

Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζονται και αναπαραγωγές έργων του καλλιτέχνη, ενώ σε ολόκληρη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται από το Αρχείο της ΕΡΤ ταινίες τεκμηρίωσης για τον καλλιτέχνη.

Για ξεναγήσεις σε σχολικές και άλλες ομάδες κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη (τηλ.: 24410 79119 & 24410 79982 και email: pinakothiki@dimosKarditsas.gov.gr).


διάρκεια: 12. 4 – 31. 5. 2019

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9: 00 – 13:00. & 18:00 – 21:00 

   Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

   Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά




Total
0
Shares
Previous Article
omada maieftiki Trikalwn

Η ομάδα του Μαιευτηρίου Τρικάλων εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κι αντιμετώπιση μαιευτικών επειγόντων περιστατικών

Next Article
fanis Gekas Giannis melogo

Φάνης Στάθης: Ο Γιάννης Γκέκας συντάσσεται με τη «Νέα Πορεία»

Related Posts

nero 4
Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)»

Εισήγηση Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. στην κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την «Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)» Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί,…
new E65
Διαβάστε περισσότερα

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Εγκαινιάζεται παρουσία του Πρωθυπουργoύ το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Παρουσία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιούνται…