Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δυο αντλιοστάσια σε Μαγούλα και Προάστιο θα αναλάβουν να θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την περιοχή

Το έργο κατασκευής των αντλιοστασίων επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Β. Τσιάκος

Το υπό εξέλιξη έργο της κατασκευής αντλιοστασίων που θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή της Μαγούλας και του Προαστίου επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιάκος συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Μουζακίου κ. Φούντα Γεώργιο και τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Μαγούλας κ. Μίμη Καρδιτσιώτη βρέθηκε στην περιοχή της Μαγούλας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός εκ των δυο αντλιοστασίων. Ο κ. Τσιάκος ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών καθώς και για το ρόλο που θα αναλάβουν τα δυο αντλιοστάσια στην προσπάθεια αντιπλημμυρικής θωράκισης. Αμέσως μετά δήλωσε: «Η Αιρετή Περιφέρεια κατόπιν σχετικών κατευθύνσεων που έχει δώσει ο περιφερειάρχης μας κ. Αγοραστός δίνει μεγάλη έμφαση στα έργα υποδομής και υποστήριξης του αγροτικού τομέα. Η Καρδίτσα, ως κατ’  εξοχήν αγροτική περιοχή, στηρίζει την ανάπτυξη της στο αγροτικό τομέα. Για αυτό και εμείς ως Αντιπεριφέρεια αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που έχουμε στη διάθεση μας στην κατεύθυνση στήριξης των αγροτών μας. Το εν λόγω έργο με τα δύο αντλιοστάσια που κατασκευάζονται σε Μαγούλα και Προάστιο θα βοηθήσει αποφασιστικά να μην έχουμε πλημμύρες στα αγροκτήματα των δύο κοινοτήτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή. Με βάση και την ενημέρωση που είχα από τον ανάδοχο, του επόμενους μήνες τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα αποδοθούν προς χρήση». 

Τεχνικά στοιχεία για τα δύο αντλιοστάσια

Το έργο αφορά την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων, με σκοπό την βελτίωση της καλλιέργειας και την  αντιπλημμυρική προστασία 3.600 στρεμμάτων στις Τ.Κ Μαγούλας , Προαστίου.

Συγκεκριμένα:

1.-Αντλιοστάσιο περιοχής  Τ.Κ Μαγούλας του Δήμου Μουζακίου (αντιπλημμυρικό)

Ο ποταμός Πάμισος εκβάλει στον ποταμό Πηνειό. Στη Τ.Κ Μαγούλας ο συλλεκτήρας IV1 εκβάλει στον ποταμό Πάμισο. Ο συλλεκτήρας IV1 έχει χαραχθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο σε σχέση με την ΑΣΥ στον Πάμισο με συνέπεια η ΑΣΥ να είναι πάνω από το ΦΕ σε όλο το μήκος. Όταν η στάθμη των νερών στον ποταμό Πηνειό ανεβαίνει , τότε ο Πάμισος παρουσιάζει δυσκολίες παροχέτευσης των νερών και επειδή ο πυθμένας στο IV1 είναι χαμηλότερα του Πάμισου , όλα τα νερά εκτρέπονται προς αυτόν με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει έκταση του αγροκτήματος Τ.Κ Μαγούλας. Για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις :

Στη σμίξη του ποταμού Πάμισου με τον συλλεκτήρα IV1 (Koτάς), Τ.Κ Μαγούλας, προβλέπεται να κατασκευαστεί οικίσκος διαστάσεων 3,70χ3,70 ύψους 7,50 μ από οπλισμένο σκυρόδεμα, εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ένα αντλητικό συγκρότημα από στροβιλοφόρο αντλία παροχής Q=1.000 m3/H.

Από την έξοδο του αντλιοστασίου, προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος  αγωγός μήκους 24 μ  , για την μετάγγιση του νερού από την κοίτη του συλλεκτήρα IV1 (Κοτάς) στον ποταμό Πάμισο .

2.-Αντλιοστάσιο Τ.Κ Προαστίου συλ. ΙΙΙ 1 (Μέγας) (Αντιπλημμυρικό)

Προβλέπεται να κατασκευαστεί μια βάση διαστάσεων 3,40χ3,40 πάχους 0,20 μ & τοιχίο στήριξης ηλεκτρικού πίνακα από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάνω θα τοποθετηθεί ένα αντλητικό συγκρότημα παροχής Q=200 m3/H, υπόγειος αγωγός μήκους 5,00 μ για την μετάγγιση του νερού από τα αγροκτήματα στην κοίτη του συλ. ΙΙΙ.1 (Μέγας).

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις που διατίθενται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.




Total
0
Shares
Previous Article

Αποστομωτική απάντηση του Δήμαρχου Μουζακίου κ. Γεωργίου Κωτσού στο Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Άρτας

Next Article

Ο Σύλλογος Δρομέων Μαυρομματίου "Καραισκακης" στο 1ο Κόζιακας trail 20χλμ.στην Ελάτη

Related Posts