Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΔΣ Δικτύου Πίνδος – Πετρίλο 6 Ιουλίου: Αμήχανη – Αναχρονιστική πολιτική για Αειφορικές Επενδύσεις κόντρα στη σύγχρονη τάση για καθαρή ενέργεια!

ΔΣ Δικτύου Πίνδος – Πετρίλο 6 Ιουλίου: Αμήχανη – Αναχρονιστική πολιτική για Αειφορικές Επενδύσεις κόντρα στη σύγχρονη τάση για καθαρή ενέργεια!

Γράφει ο Δημήτρης Πaπακώστας

Μετά από οκτώ (8) ολόκληρα 24ωρα δημοσιεύτηκε το “Δελτίο Τύπου” του ορεινού Δικτύου Πίνδος, που αποτελεί μια αστική εταιρεία ορεινών περιοχών, ήτοι ένα Συντονιστικό απλό όργανο Δημάρχων (έτος ίδρυσης 2017), το οποίο δεν έχει πρωτογενή Εξουσία, όπως τα ΔΣ και ΚΣ των Δήμων – Κοινοτήτων.

|. Το ΔΣ συγκλήθηκε στις 6 Ιουλίου 2020 στο Ιστορικό Πετρίλο, μετά από πρόσκληση του προέδρου ΔΣ Ανδρεα Στεργίου – Δημάρχου Αργιθέας.
Ως γνωστόν, παλιότερα, είχε θητεύσει Πρόεδρος ΔΣ και ο Λ. Γ. Τσιβόλας (2014-19).

||. Εν πρώτοις, να σημειώσουμε τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των Αργιθεατών και Αιρετών για τα τεκταινόμενα του Δικτύου Πίνδος.
Επίσης, είμαστε αναγκασμένοι να να στηλιτεύσουμε τη μη δημοσιοποίηση του Δελτίου Τύπου σε όλες τις έγκυρες ιστοσελίδες της ορεινής Πατρίδας.
* Δημοσιεύτηκε μόνο στο έγκριτο karditsalive.net.
– Ούτε στο mouzakinews ή στο katafylli.gr… ή Ευρυτανικό vimapoliti κ.α.
Δεν έχει δημοσιευτεί ούτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Αργιθέας ή του Ίδιου του Δικτύου Πίνδος…..

-Ποιοί τις διαχειρίζονται; Ποιοί οι υπεύθυνοι;
*Πλήρης απραξία, μέγιστο επικοινωνιακό…. έλλειμμα!

|||. Τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου Πίνδος, συζήτησαν εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα “της …. επιχειρούμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και στη “μαζική” – όπως γράφει ο συντάκτης – αντίδραση των περιβαλλοντικών φορέων “…..
Κατά τη γνώμη μας, οι αντιδρώντες είναι μια ισχνή μειοψηφία, σεβαστή η άποψη και δράση τους αλλά εκτός εποχής και σύγχρονης πραγματικότητας….

* Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την πιο μετριοπαθή ρεαλιστική στάση τήρησε ο Δήμαρχος Αργιθέας. Οι υπόλοιποι απαιτούσαν να …. “υφαρπάξουν” μια απόφαση του ΔΣ του Δικτύου Πίνδος κατά των Αιολικών Αειφορικών επενδύσεων στις περιοχές των Δήμων – μελών του Δικτύου, για προφανείς επικοινωνιακούς σκοπούς… Αλλά ματαίως…όπως αποδείχθηκε!

* Παρότι, Ως έμπειροι αυτοδιοικητικοί γνώριζαν ή οφείλουν να γνωρίζουν, ότι τα “Συντονιστικά όργανα” μπορούν να λάβουν αποφάσεις μόνο με ομοφωνία.
Ότι μπορούν να συζητούν κάθε θέμα, όμως δεν δικαιούνται να προκαταλαμβάνουν θέσεις και αποφάσεις που κυριαρχικά ανήκουν σε εκλεγμένα όργανα απευθείας από το Λαό με άμεση μυστική και καθολική ψηφοφορία (Δημοτικά Συμβούλια Δήμων – Περιφερειακά συμβούλια Περιφερειών – ΚΣ Κοινοτήτων).

|V. Μεταξύ άλλων αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου:
“Οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινωνίες χρειαζόμαστε επειγόντως την παραγωγή καθαρής ενέργειας για το παρόν και το μέλλον του Τόπου μας.
Χρειαζόμαστε την παραγωγή καθαρής ενέργειας αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους……
Η θεσμοθετημένη Πολιτεία οφείλει να συνεκτιμήσει τη βούληση συλλογικών οργάνων της ΤΑ (ΠΣ -ΔΣ -ΠΕΔ -ΚΕΔΕ), να σεβαστεί και να εναρμονίζεται με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και Αυτοδιοίκησης αναθεωρώντας – όπου απαιτείται – τους χωροταξικούς σχεδιασμούς για τις ΑΠΕ….”.

V. Για πολλοστή φορά οφείλουμε να επισημάνουμε:

1. Διαχρονικά τα ανώτερα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης της Αργιθέας, τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι υπέρ των Αειφορικών επενδύσεων ΑΠΕ (Υδροηλεκτρικά Αιολικά φωτοβολταϊκά) με σεβασμό στη νομοθεσία, τις δικαστικές αποφάσεις, τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και με λήψη ανταποδοτικών ωφελημάτων.
√ Από το μακρινό 1996 (Αργύρι), το 2004 (Δυτική Αργιθέα – Αχελώος) & 2008-2012.
√ Τελευταία θετική απόφαση ΔΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, που ισχύει και δεσμεύει άπαντες (πολιτικά και νομικά) υπαρ. 158/2018 για εγκατάσταση Αιολικών στο αλπικό Χονδροσπάνι Ανατολικής Αργιθέας.
Ήδη ισχυρές Εταιρίες έχουν λάβει άδειες από ΡΑΕ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ κ.α).
Υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις του ΔΣ Μουζακίου για Αιολικά στον Τύμπανο, στα όρια με Δήμο μας και του ΔΣ Αμφιλοχίας (Αιολικό με 18 α/γ στο όρος Γάβρογος στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας – ήδη λειτουργεί) & ΔΣ Καρδίτσας.
√ Συναφείς και αποφάσεις ΠΣ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
√ Στην περιοχή της κοιλάδας Αχελώου λειτουργούν Υδροηλεκτρικά και αποδίδουν πόρους στο Δήμο Αργιθέας και κοινότητες μας. [ΜΥΕ Αργυρίου / ΕΝΕΛ Ελλάς και Δαφνοζωνάρας / ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ – πυλώνες].

2. Στο εκλογικό πρόγραμμα της νυν Συμπολίτευσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
…..”Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ ως εθνική στρατηγική επιλογή, α λ λ ά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να μετατραπεί η Αργιθέα σε απέραντο αιολικό πάρκο….
Ως νέα δημοτική αρχή θα δώσουμε τεκμηριωμένο αγώνα….για αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού σχεδίου…..Αν χρειαστεί θα προσφύγουμε σε τοπικό δημοψήφισμα……(Εδώ, για την ώρα να μην σημειώσουμε κάτι….).
Αποτελεί για εμάς (τη Δημοτική Αρχή Αργιθέας) δέσμευση πως ό λ α τα έσοδα του Υδροηλεκτρικού θα παραμένουν στην κοινότητα Αργυρίου (όχι μόνο το 80% αλλά το 100%)”…..

* Ρωτάμε: Πόσα ευρώ δόθηκαν στην κοινότητα Αργυρίου και σε τι δράσεις;
– Το Κοινοτικό κοινωνικό παντοπωλείο είναι στις προτεραιότητες;
————–
3. Η Δημοτική Αρχή Αργιθέας οφείλει να σεβαστεί τις ισχύουσες αποφάσεις, να μην παρασύρεται από κινήσεις και “Μέτωπα Δημάρχων” που στην πρώτη στροφή…. διαλύονται στα εξών συνετέθησαν….
√ Να υπηρετεί τα τοπικά συμφέροντα της ορεινής Πατρίδας και να μην ακολουθεί άλλες περιοχές που έχουν άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, επίπεδο ανάπτυξης, τοπικό ΑΕΠ.
√ Να συνεργαστεί με Κυβέρνηση και κόμματα, με Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Εταιρείες για ανάπτυξη Αειφορικών επενδύσεων ΑΠΕ στα χωριά μας, διεκδικώντας ανταποδοτικά οφέλη.
√ Μέσω και του Δικτύου Πίνδος, της ΚΕΔΕ και Βουλευτών να πρωταγωνιστήσει για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων Αειφορίας στη Συκιά ΑΡΓΙΘΕΑΣ, του νέου Υδροηλεκτρικού Καταφυλλίου – (λεγόμενο Αυλακίου), τη βελτίωση βατότητας των κεντρικών αξόνων.
√ Να κάνει παραστάσεις σε Αρμόδιους Υπουργούς και να τους προσκαλέσει να επισκεφθούν την Αργιθέα και κοιλάδα Αχελώου ποταμού.
√ Να ενημερώνει έγκαιρα και έγκυρα την κοινή γνώμη, τους Αιρετούς και όλους τους Αργιθεάτες με αναβάθμιση – επιτέλους – των ιστοσελίδων και του Γραφείου Τύπου του Δήμου μας…..που σήμερα παίρνουν βαθμό….κάτω από τη βάση….

* Έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο πεντάμηνο Δράσης…..

* Ή τώρα θα υλοποιηθούν τα μεγάλα Έργα Υποδομών ή το … φάσμα της νέας φτωχοποίησης και δημογραφικής ερήμωσης θα σαρώσει τα πάντα…..

* Μαχητικότητα – Καινοτομία – Συνεργασία για ισχυρή βιώσιμη Αργιθέα!!!

– Φίλοι όλοι….. Φιλτάτη η Αλήθεια και η Πατρίδα!

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
panepisthmio thessalias

Διεθνής επιτυχία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Next Article
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΑΝΚΑ: Προσωρινά αποτελέσματα για την πρόσληψη προσωπικού