Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Διασχίζοντας την Κοκκινόλακκα !!!

*του Πέτρου Τόλια

Η Κοκκινόλακκα, η αλλιώς Φρούσια όρη, είναι ένας απομονωμένος ορεινός όγκος, που ανήκει στον νομό Άρτας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στα όρια με τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Ο ποταμός Αχελώος, που κυλάει στους πρόποδες του βουνού, δημιουργεί το φυσικό σύνορο με τους νομούς της Θεσσαλίας.

Η Κοκκινόλακκα έχει ιδιαίτερη μορφολογία, καθώς οι κορυφές τού βουνού έχουν κυκλική διάταξη, σχηματίζοντας σχεδόν έναν ολόκληρο κύκλο διαμέτρου τριών (3) χιλιομέτρων περίπου, ενώ οι απότομες πλαγιές, με τις ρεματιές που κατεβαίνουν και ενώνονται με τον Αχελώο, δημιουργούν πολύ όμορφα φαράγγια, όπως τα γνωστά και ιστορικά φαράγγια της Γκούρας και του Φάγκου.

Το φαράγγι της Γκούρας βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του βουνού. Στο ξεκίνημα του φαραγγιού, στη ράχη του Φράξου, βρίσκεται χτισμένη η ιστορική Μονή Σέλτσου. Στη Μονή, που είναι χτισμένη το 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος των Σουλιωτών το 1804. Η πρόσβαση στην Μονή γίνεται από το χωριό Πηγές του Νομού Άρτας.

Στο βόρειο τμήμα του βουνού, το ρέμα του Χαλικιού δημιουργεί το φαράγγι του Φάγκου, το οποίο καταλήγει στον ποταμό Αχελώο, σε ένα σημείο που το πλάτος του ποταμού  είναι ιδιαίτερα στενό. Το φαράγγι του Φάγκου έμεινε στην ιστορία από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί τον Ιούνιο του 1945 και τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη. Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται από το χωριό Μεσούντα του Νομού Άρτας.

Η διάσχιση της Κοκκινόλακκας ξεκινάει από το χωριό της Μεσούντας, στα 700 μέτρα υψόμετρο. Η πορεία στην αρχή είναι κατηφορική ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο προς τις όχθες του Αχελώου. Στο τέλος του δρόμου και σε υψόμετρο 470 μέτρων συναντάμε το μονοπάτι που φεύγει προς το ρέμα του Χαλικιού και το φαράγγι του Φάγκου. Μπαίνοντας στο φαράγγι, το μονοπάτι περνάει από το σημείο που άφησε την ζωή του ο Άρης Βελουχιώτης. Από το σημείο αυτό η πορεία είναι συνεχώς ανηφορική καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 1289 μέτρων μέχρι και την πρώτη κορυφή, τα Κόκκινα Στεφάνια που βρίσκονται στα 1759 μέτρα.

Από την κορυφή Κόκκινα Στεφάνια ακολουθούμε πλέον νότια πορεία, παράλληλα της κορυφογραμμής. Στόχος είναι η ψηλότερη κορυφή του βουνού, η κορυφή Κοκκινόλακκος ή Αγκάθι. Ενδιάμεσα της πορείας μας, ανατολικά μας και σε χαμηλότερο υψόμετρο θαυμάζουμε την Μονή Σέλτσου πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι της Γκούρας.

Μετά από αρκετά χιλιόμετρα πορείας βρισκόμαστε στην ψηλότερη κορυφή, την κορυφή Κοκκινόλακκος (Αγκάθι) 1796 μέτρων. Η κορυφή είναι ακριβώς πάνω από το χωριό Πηγές. Η θέση τού βουνού μάς προσφέρει μια εκπληκτική θέα από τα Τζουμέρκα και το Χατζή, έως τα όρη του Βάλτου και από τα ‘Αγραφα και τα βουνά της Αργιθέας έως τον Αμβρακικό κόλπο. Ιδιαίτερη και  ξεχωριστή ομορφιά προσφέρει και το τεράστιο μέγεθος  του ποταμού Αχελώου, ο οποίος ελίσσεται ανάμεσα στα όρη και τα φαράγγια. Αριστερά μας και χαμηλά, διακρίνεται η γέφυρα Κοράκου που ενώνει τους νομούς Καρδίτσας και Άρτας, ενώ νότια και απέναντί μας, διακρίνεται η μεγάλη γέφυρα στα Νεοχώρια Βραγγιανών. Βόρεια, στον όγκο της Κοκκινόλακκας, υψώνονται και οι άλλες δύο σημαντικές κορυφές του βουνού, η Τσούμα 1777 μέτρων και η Φρούσια 1544 μέτρων.

Η επιστροφή προς το χωριό της Μεσούντας γίνεται από ένα πέρασμα στα δυτικά του βουνού, κατηφορίζοντας προς το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια κυκλική διαδρομή εικοσιτριών (23) χιλιομέτρων. Η διαδρομή έχει σημανθεί με κόκκινο χρώμα, βοηθώντας έτσι στην ανεύρεσή της.

Τόλιας Πέτρος

[espro-slider id=22540]

[espro-slider id=22551]

[espro-slider id=22561]




Total
0
Shares
Previous Article

17 συλλήψεις της αστυνομίας στη Θεσσαλία μετά από στοχευμένους ελέγχους της

Next Article

29 συλλήψεις της αστυνομίας στη Θεσσαλία μετά από στοχευμένους ελέγχους της

Related Posts