Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ή Γενικός… φοροεισπράκτορας;

 

Γράφει, ο Δημήτρης Παπακώστας

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται στην κακή – κατά την άποψη των συντακτών τους – οικονομική εικόνα της πιο ισχυρής Δημόσιας Επιχείρησης, της ΔΕΗ.

1. Η ίδρυση της, στις αρχές δεκαετίας 1950 αποτέλεσε σημαντικό αναπτυξιακό βήμα, ά λ μ α  για τα μεταπολεμικά δεδομένα και αποδείχθηκε – ΔΕΗ- κομβικός πυλώνας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο που συντελέστηκε μεταπολεμικά, στη Χώρα μας!

2. Αρχές δεκαετίας 1980 έφθασε το ηλεκτρικό ρεύμα στο πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό και άγονο νησί της Ελλάδας…. Το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους! Πλούσιους, μεσαίους και φτωχούς…

3. Μετά το …. πονηρό “πολιτικό σύστημα” εκμεταλλεύθηκε την ισχυρή θέση της ΔΕΗ, αξιοποίησε τα Λογισμικά της συστήματα και τη μετέτρεψε σε κρατικό φοροεισπράκτορα (τέλος ΕΡΤ, Δημοτικά τέλη, υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), ΥΚΩ (υπέρ κοινωνικής πολιτικής, για νησιά, τιμολόγιο απόρων κλπ).

√ Καταστρατηγώντας κάθε έννοια Δικαίου και ρητών Συνταγματικών διατάξεων, με νομοθετικές ρυθμίσεις απειλεί – με την κρατική ισχύ – και διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από ανήμπορους πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα, όχι μόνο το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και για το Δήμο, την ΕΡΤ, τις ΑΠΕ, τις ΥΚΩ …..

√ Τον Σεπτέμβριο 2011 ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε το γνωστό χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) σε βάρος όλων των ηλεκτροδοτούμενων χώρων – ακόμη και επί της πρώτης Κατοικίας, που συνιστά ύψιστο Ανθρώπινο Δικαίωμα – με απειλή διακοπής του ρεύματος για “κακοπληρωτές” & κατάσχεσης ακινήτου!!!

4. Ήδη η υπερφορτωμένη με βάρη άλλων κρατική ΔΕΗ, έχει ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις εναντίον καταναλωτών, ύψους άνω των 2,5 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 50% είναι υπέρ τρίτων,όπως λέμε παραπάνω.

*Σε 300.000 παρόχους,το 2018, έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης.

5. Είναι η ώρα η ΔΕΗ να απαλλαγεί από τις αμαρτίες και τα βάρη τρίτων.

*Η ΕΡΤ και η εκάστοτε Κυβέρνηση να βρουν τρόπο είσπραξης του ειδικού τέλους μέσω ΑΑΔΕ.

Οι Έλληνες, θέλουμε μια σύγχρονη αντικειμενική Δημόσια Τηλεόραση, αλλά με βιώσιμο σφικτό προϋπολογισμό και λογικές δαπάνες. Το “μαύρο” του 2013 υπήρξε μια αθλιότητα, μια κομπλεξική επίδειξη κρατικής πυγμής. Όπως και η ασυδοσία των συντεχνιών….των Πιράνχας!

*Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πλέον έχει ενηλικιωθεί! Οφείλει να βρει με ίδια μέσα μηχανισμούς είσπραξης των ανταποδοτικών τελών, ΤΑΠ…

*Η απόδοση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ απευθείας στους Δήμους με χαμηλούς πόρους, με βάση την ορεινότητα και νησιωτικότητα- που ορίζει ρητά το Σύνταγμα  (άρθρο 101 παρ.4& ΕΧΤΑ)- θα απελευθέρωνε και τη ΔΕΗ και την Αυτοδιοίκηση.

* Το οικονομικό κίνητρο υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) να αποδίδεται μέσω των φορολογικών δηλώσεων εκάστου οικονομικά ενεργού πολίτη, όχι μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.

6. Εμείς στα Ορεινά, επειδή εκτιμούμε τον αγώνα των τεχνικών της ΔΕΗ που κρατούν σε λειτουργία το Δίκτυο εν μέσω βαρυχειμωνιάς ή καύσωνα, θεωρούμε υπερβολικά τα δημοσιεύματα κατά της ΔΕΗ & ότι υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

* Βέβαια, έχουμε την άποψη ότι στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο, επιβάλλεται η Σύμπραξη του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ισχυρές αξιόπιστες Εταιρείες). Ο εμπλουτισμός της ενέργειας με φιλικές πηγές (ΑΠΕ- Υδροηλεκτρικά Αιολικά κα) για ένα καθαρό βιώσιμο Περιβάλλον! Στόχος, η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής. Ούτε ο παλιός κρατικός καπιταλισμός ούτε ο παρασιτικός – κρατικοδίαιτος, δήθεν Ιδιωτικός Τομέας (των … Εθνικών Προμηθευτών).

7. Οι πολιτικοί με γλώσσα Αλήθειας και αίσθημα Ευθύνης ας εργαστούν για την πρόοδο και τις επόμενες γενιές!

* Σε λογαριασμό 120 ευρώ…..Για ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ πάνε 70€
Για ΕΡΤ  6,02€ – Για ΥΚΩ ΕΤΜΕΑΡ 16€ & Για Δήμο 19€….. ΦΠΑ 6,36€…

*Δημήτρης Παπακώστας
Πρόεδρος ΔΣ ορεινής Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας
(Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006)




Total
0
Shares
Previous Article
tsiakos vasilis

Συγχαρητήρια του αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου στους υποψηφίους των πανελλαδικών

Next Article
Βράβευσε τις νταμπλούχες ποδοσφαιρίστριες Νέες των Τρικάλων ο Δ. Τρικκαίων

Βράβευσε τις νταμπλούχες ποδοσφαιρίστριες Νέες των Τρικάλων ο Δ. Τρικκαίων

Related Posts