Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας: Ανοιχτή ξενάγηση για την έκθεση Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 19:00 με μια ανοιχτή ξενάγηση για την έκθεση Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια

η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 

Η 18η Μαΐου ορίστηκε το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης έχει τον γενικό τίτλο “Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης” και αποσκοπεί στην ανάδειξη των μουσείων ως τόπων επικοινωνίας, αλληλεπιδράσεων, συνεργασιών και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Με αυτή την αφορμή η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) καλεί σε μία ανοιχτή ξενάγηση για την τρέχουσα περιοδική της έκθεση που έχει τον τίτλο Νικόλαος Γύζης: τα σχέδια.

Ιδιοφυής καλλιτέχνης, ο Νικόλαος Γύζης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς του 19ου αιώνα. Διέγραψε μία εντυπωσιακή διαδρομή από την Τήνο των παιδικών του χρόνων, στην Αθήνα, όπου μετακόμισε με την οικογένειά του. Ευκαιρίες δουλειάς για τον ξυλουργό πατέρα, καλύτερη ζωή για την πολυπληθή οικογένεια και προοπτική καλλιτεχνικής μαθητείας για τον εκκολαπτόμενο ζωγράφο που ξεκινά την φοίτησή του στο Σχολείο των Τεχνών σε ηλικία μόλις οκτώ χρόνων! Βραβεία και διακρίσεις σε όλα τα χρόνια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, αλλά και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαυαρίας όπου συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία. Αντίστοιχα εντυπωσιακή και η καλλιτεχνική δημιουργία της ωριμότητάς του, αλλά και η μακροχρόνια διδασκαλία του στην Ακαδημία της βαυαρικής πρωτεύουσας. Διεθνής παρουσία και αναγνώριση για έναν καλλιτέχνη που άσκησε μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της ελληνικής αλλά και της γερμανικής τέχνης του 19ου αιώνα.

Στην έκθεση, που έγινε με την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δρ. Κωνσταντίνου Διδασκάλου, παρουσιάζονται 71 έργα που προέρχονται από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης και από ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται κυρίως για σχέδια που έκανε προπαρασκευαστικά για μεγάλες συνθέσεις του. Έργα που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τους συγχρόνους του και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα το μεγάλο εύρος των αναζητήσεων του.

Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζονται επίσης και αναπαραγωγές έργων του καλλιτέχνη, ενώ σε ολόκληρη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται από το Αρχείο της ΕΡΤ ταινίες τεκμηρίωσης για τον ζωγράφο.

Για τις φίλες και τους φίλους της πινακοθήκης που επιθυμούν να δούμε μαζί αυτή την έκθεση και να μιλήσουμε για τον καλλιτέχνη ραντεβού την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, στις 19:00.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη, 43100 – Καρδίτσα

(2441079937 & 2441079119

pinakothiki@dimoskarditsas.gov.gr

ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00 (ή 18:00 – 21:00 θερινό)

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8:00 – 14:00

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά




Total
0
Shares
Previous Article
dimos pylis

Δήμος Πύλης: Υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οδών προς κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Πύλης»

Next Article
Επιμελητήριο Καρδίτσας

Σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Καρδίτσας για την μη έκδοση οικοδομικών αδειών