Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δημήτρης Παπακώστας: Να υπερβούμε το αίσθημα εγκλωβισμού ,τρόμου, απομόνωσης!

Δημήτρης Παπακώστας

 Συναισθήματα καταστροφικού άγχους έχουν πλημμυρίσει τις ψυχές ενηλίκων και παιδιών και ένα βαρύ κλίμα απόλυτου εγκλωβισμού μπροστά στον “άγνωστο εχθρό”, καλύπτει χώρες και κράτη , ολόκληρο τον πλανήτη , πρώτη φορά μετά τη μεγάλη καταστροφή και οδύνη του Β Παγκόσμιου πολέμου.

Οι ειδικοί επιστήμονες ,τα ερευνητικά κέντρα,η Ιατρική επιστήμη, αδυνατούν έως σήμερα να βρουν αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι Πολιτικοί , τελούντες εν συγχύσει, χρησιμοποιούν … ‘πεπαλαιωμένα’ μέσα .

Αντί για  πολύπλευρη ενημέρωση ,πειθώ των πολιτών ,συνειδητή συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων , προκαλούν με τις αντιφατικές εξαγγελίες , αντιδράσεις εκ μέρους της νέας γενιάς με το “πομπώδες  αστυνομικό ύφος” , τις αλλοπρόσαλλες δέσμες “μέτρων  προστασίας “…..

Μπερδεύουν τις πολιτικές , δείχνουν τη πανικό τους , αδυνατώντας να πείσουν τη νεολαία και τον κόσμο για την τήρηση των βασικών κανόνων-[ αποστάσεις , πλύσιμο χεριών ,μάσκες σε κλειστό χώρο, αποφυγή συνωστισμού ,χωρίς χειραψίες]-,την προφύλαξη ευπαθών ομάδων ,τη σύνδεση της δημόσιας υγείας με την οικονομία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ,που αποτελεί ύψιστο Ανθρώπινο Δικαίωμα.

Η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει ,η νέα γενιά  δεν μπορεί να τεθεί σε…απομόνωση,η εργασία ,τα σχολεία ,τα πανεπιστήμια ,τα δικαστήρια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά ,η πολιτική εν δράσει ,οι κοινωνικές δομές σε πλήρη λειτουργία….

Η αναπόφευκτη μείωση κρατικών πορων,η νέα φτωχοποίηση που απειλεί τις οικογένειες ,το απρόβλεπτο Φθινόπωρο και ο βαρύτερος χειμώνας θα γεννήσουν τρόμο , φόβο , άγχη , διαταραχές στην ψυχική ισορροπία χιλιάδων ανθρώπων…

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά ,στους νέους , στην ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνικοποίηση τους μέσω των σχολείων.

Ακόμη και την περίοδο της γενικής καραντίνας ( Μάρτιο- Μάιο) πάνω από το μισό του πληθυσμού εργαζόταν κανονικά ( γιατροί- νοσηλευτές,αγρότες , κτηνοτρόφοι, οδηγοί , πωλητές ,σώματα ασφαλείας , στρατιωτικοί  , κούριερ ,ντελιβεράδες, φαρμακοποιοί, καθαριστές κ.α).

Το φετινό καλοκαίρι ο κόσμος πήρε μια ανάσα από την πίεση και τα άγχη του ,την ανασφάλεια και αβεβαιότητα μπροστά στην επερχόμενη / ενδεχόμενη συμφορά…

Οι εκκλησίες λειτούργησαν ,οι πιστοί πήραν δύναμη προσευχόμενοι , κρατώντας τις απαραίτητες  αποστάσεις και τα μέτρα των Ειδικών.

Τα μαγαζιά άνοιξαν ,οι παραλίες γέμισαν ,τα νησιά και ορεινά χωριά ζωντάνεψαν!

Τα κρούσματα αυξήθηκαν ,όμως η νόσηση και οι θάνατοι δεν έχουν λάβει διαστάσεις ,που να δικαιολογεί πανικούς ,τρομοφοβίες ,” στρατιωτικού τύπου διαγγέλματα”….

Οι Έλληνες πολίτες έχουν επιδείξει υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία και συνεχίζουν ,παρά τον … βομβαρδισμό  εφιαλτικών σεναρίων….

Η Ανθρωπότητα έχει περάσει πολύ χειρότερες εποχές , οδύνες , σφαγές!

Είναι ώρα συλλογικής δράσης , κοινωνικής αλληλεγγύης, θάρρους, ευψυχίας!

Με πίστη και με συναίσθηση ευθύνης , συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών , με στήριξη των Αδυνάτων , χωρίς” μπαμπούλες”& ” χρηματικές κυρώσεις” ,με δουλειά και ψυχραιμία , πριν καταρρεύσει η εθνική οικονομία και αυτομάτως και η δημόσια υγεία – σωματική και ψυχική ,ο Άνθρωπος θα βγει και πάλι Νικητής!

Είναι και ώρα στοχασμού , ενδοσκόπησης και προβληματισμού.

• Ο μέγας Αλεξανδρινός Ποιητής Κ.Καβάφης ,μας έχει προειδοποιήσει ,με το ποίημα του “Τελειωμένα”:

….Μέσα στο φόβο και στες υποψίες,

με ταραγμένο νού και τρομαγμένα μάτια,

λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάμουμε

για να αποφύγουμε τον βέβαιο

τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί.

Και όμως λανθάνουμε ,δεν είναι αυτός στον δρόμο.

Ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα

( ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά).

Άλλη καταστροφή,που δεν την φανταζόμεθαν,

εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,

κι ανέτοιμους- που πια καιρός- μας συνεπαίρνει.

———

Διαβάστε και : “Τρώες”-“Η Πόλις” – “Τείχη”, του ίδιου Ποιητή.

* Πίστη – προσοχή- σεβασμό στον συνάνθρωπο – τήρηση μέτρων – εργασία!

Ppapakostas dimitris

Δημήτρης Παπακώστας




Total
0
Shares
Previous Article
grafitti Volos urban 1

URBANACT - Φεστιβάλ δημοσίων τοιχογραφιών

Next Article
adespota podilato mouzakinews

Ποδηλατώντας για τα αδέσποτα- Αναλυτικό πρόγραμμα

Related Posts