Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων: …..μια κάπως όψιμη ενημέρωση!!

diktyo foreon agrafa

 Κάπως όψιμο το ενδιαφέρον της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και των θυγατρικών της εταιριών «Ανεμοδομική» και «Πουνέντης», να «ενημερώσουν», όπως δηλώνουν, την τοπική κοινωνία για την επιδιωκόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις ιστορικές βουνοκορφές των Αγράφων, όπως αποπειράθηκαν με το από 23/9/2019 δημοσίευμά τους σε ΜΜΕ του νομού μας, που έφερε τον τίτλο “Η αλήθεια για τα Άγραφα – Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαντά στις επιθέσεις για τα Αιολικά πάρκα στα Άγραφα”

 Χρειάστηκε πρώτα, να φτάσουμε στο προχωρημένο στάδιο των αδειοδοτήσεων –  εν αγνοία, πάντα,  της τοπικής κοινωνίας – να προηγηθεί  μια δική μας αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, οι με την υποστήριξη αστυνομικών δυνάμεων πρωτόγνωρες για την τοπική μας κοινωνία δημοπρασίες «κεκλεισμένων των θυρών» αλλά και  οι, κάτω από τις ίδιες συνθήκες,  απόπειρες έγκρισής τους συνεδριάσεις των αρμόδιων Επιτροπών, κ.λ.π..

 Οι ίδιες εταιρίες, προσπαθώντας να καλύψουν την έκδηλη ανησυχία τους από την έντονη, πλέον, ευαισθητοποίηση και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και σύσσωμων, σχεδόν, των φορέων της, ενάντια στη σχεδιαζόμενη άσκοπη και ανώφελη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ματαίωσης ενός έργου προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ και τα προσδοκόμενα απ’ αυτό κέρδη τους, ως εισηγμένων, μάλιστα, στο χρηματιστήριο εταιρειών, δε διστάζουν να επιχειρούν γι’ ακόμα μία φορά να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

 Κι αυτό το προσπαθούν επικαλούμενοι ανύπαρκτα ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τις ανεμογεννήτριες και την «πράσινη ανάπτυξη», στην οποία, καλοπροαίρετα, πολλοί και από εμάς αρχικά πιστέψαμε, για να διαπιστώσουμε σήμερα ότι διαψευστήκαμε.

 Γιατί, ως «εχέφρονες άνθρωποι», ακούγοντας ειδικούς επιστήμονες και φορείς  αλλά και από μόνοι μας ερευνώντας αντιληφθήκαμε πλήρως, πλέον, ότι η «πράσινη ανάπτυξη» για τη «σωτηρία» του πλανήτη από την «Κλιματική αλλαγή», δεν είναι τίποτα άλλο παρά το όχημα για την παραχώρηση σε διάφορα συμφέροντα (και ξένα) του φυσικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας αλλά και για να εισπράξουν κάποιοι τις επιδοτήσεις τους, σε βάρος της δικής μας τσέπης.

 Αντιληφθήκαμε ότι οι ανεμογεννήτριες καμία σχέση δεν έχουν με «φιλικές προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής ενέργειας» ή με «μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» ή με την «ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», αφού η τυχαία και μεταβλητή (αν, όταν και όσο φυσάει) ενέργεια που παράγουν δε μπορεί να αποθηκευθεί με οικονομικό τρόπο και δε μπορεί να στηρίξει το δίκτυο, κάτι που έχει ανάγκη ο «ανεπτυγμένος κόσμος» για να ηλεκτροδοτηθεί.

 Σήμερα, ο καθένας μας μπορεί, με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, να διαπιστώσει αυτό που τόσοι ειδικοί επιστήμονες αλλά και αρμόδιοι φορείς, πλέον, λένε. Ότι, δηλαδή, οι ανεμογεννήτριες ούτε οδήγησαν ούτε και μπορούν να οδηγήσουν σε απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Το βλέπουμε, άλλωστε… Έχουμε τόσα αιολικά (και στη χώρα μας αλλά και αλλού) αλλά η ηλεκτροδότησή μας είναι αδύνατη χωρίς τη χρήση και άλλων (επιπλέον) συμβατικών πηγών ενέργειας (φυσικό αέριο, λιγνίτη, λιθάνθρακα, κ.λ.π.).

 Που είναι, λοιπόν, το «φτηνό» και «καθαρό ρεύμα»; Για ποιες «θετικές επιπτώσεις και για ποια «περιβαλλοντικά οφέλη» μιλάμε; Ποιος ο λόγος να ξεκοιλιάζονται βουνά χωρίς, μάλιστα, κανένα σεβασμό σε ιστορία και παραδόσεις, και να καταστρέφονται τοπικές οικονομίες και κοινωνίες;

 Για εμάς οι ανεμογεννήτριες είναι ανώφελες και καταστρεπτικές οπουδήποτε κι αν μπουν. Τα Άγραφα, όμως, έχουν, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο για όλο τον κόσμο,  τη δική τους ιστορία και σημασιολογία, που κάθε άλλο παρά έναν κοινό τόπο τα καθιστούν. Τα Άγραφα δεν είναι απλά, μια δημόσια περιοχή από «θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερη αισθητική ή γεωλογική αξία», όπως την περιγράφουν στις μελέτες τους οι επίδοξοι επενδυτές,  που στοχεύουν στη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη και νταμάρια με στόχο την κερδοφορία τους, απορροφώντας» ευρωπαϊκά προγράμματα και απολαμβάνοντας τις υποχρεωτικές και σε βάρος των καταναλωτών επιδοτήσεις του αιολικού ρεύματος και θεωρώντας απόλυτα «φυσιολογικό» να επεμβαίνουν καταστρεπτικά σε βουνοκορφές με υψόμετρο 2.000 μέτρων.

 Η  φυσική ακεραιότητα των Αγράφων, την οποία όλοι μας, απλός κόσμος, επιχειρήσεις και φορείς, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο, αποτελεί για εμάς αέναη πηγή πλούτου, με την ήπια ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, που εδραιώνεται στην περιοχή αλλά και με τα ποιοτικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και βιοτεχνικά  προϊόντα, όπως τα τυριά μας τα κρασιά μας, τα εμφιαλωμένα νερά μας, κ.λ.π..

 Γιατί όλα τούτα χρησιμοποιούν το bradname«ΑΓΡΑΦΑ» για να δηλώσουν την αδιαμφισβήτητη καθαρότητα και ανώτερη ποιότητά τους, στοιχεία που, αναμφίβολα θα τρωθούν ανεπανόρθωτα από τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια της «πράσινης ανάπτυξης», με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία. Επιπτώσεις που με καμίας έκτασης και μορφής απασχόληση ντόπιου «δυναμικού» και μηχανημάτων αλλά ούτε και με τα λοιπά εξαγγελλόμενα «οφέλη» μπορούν να καλυφθούν και ν’ αντισταθμιστούν.

 Αναφέρονται οι προαναφερόμενες εταιρίες στην απόρριψη της αίτησης ακύρωσης που καταθέσαμε ενώπιον του ΣτΕ. Αποκρύπτουν, όμως, ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο δε μπήκε καν, για τους λόγους που αυτό θεώρησε σκόπιμο, στην ουσία της υπόθεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βασιμότητα των επιχειρημάτων μας.  Αποκρύπτουν και τους αυστηρούς περιορισμούς που το ΣτΕ με την απόφασή του έθεσε για την έναρξη των εργασιών, υποχρεώνοντας τις ίδιες στην υποβολή και έγκριση απαραίτητων μελετών, όπως Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, την έλλειψη των οποίων εμείς επισημάναμε και τις οποίες οι ίδιοι, «τηρώντας τους νόμους», είχαν παραλείψει να καταθέσουν.

 Ούτε στην έλλειψη εξασφάλισης οδικής πρόσβασης για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών και στις προδιαγραφές που απαιτούνται (κάτι που, επίσης έχει επισημάνει το ΣτΕ), αναφέρονται, ή και σε άλλες λεπτομέρειες, που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο καταστρατήγησης στην πράξη πολλών σχετικών διατάξεων, ενδεχόμενο  στο οποίο δεν πρόκειται ν’ αδιαφορήσουμε.

 Και, τέλος, είναι απορίας άξιο πώς δύο εταιρείες, όπως η  «Ανεμοδομική» και «Πουνέντης», που διαθέτουν, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία, συνολικά κεφάλαια και έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες μόλις κάποιων, ελάχιστων, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,  έχουν υποστεί, όπως οι ίδιες δηλώνουν, ζημιές εκατομμυρίων από  «δολιοφθορές» και έχουν δαπανήσει, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους, επίσης εκατομμύρια για μελέτες και για τη μέχρι σήμερα αδειοδότηση του έργου εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα!!!

 Ακόμα, οι ίδιες εταιρίες γνωρίζουν καλά ότι, ως Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων»,  καμία σχέση δεν έχουμε με «μη σύννομες ενέργειες ή δηλώσεις με παραπλανητικό ή εμπρηστικό χαρακτήρα» αλλά ούτε και με «συντονισμένες δράσεις που παρεκκλίνουν της νομιμότητας» ή με «καταστροφές εξοπλισμού τους», για τις οποίες εκτιμούμε πως όποιος τις πραγματοποιεί χάνει ταυτόχρονα και  το δίκαιο του,  δε διστάζουν, ωστόσο,  να επιχειρούν τη συκοφάντησή  μας.

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων

a91c9a99ab72a2bd688b85100d9963a6

dbbb4b0764cccb50833e66e6ae2d5559




Total
0
Shares
Previous Article
kairos

Κακοκαιρία: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες - Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Next Article
Nousios ADEDY

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου με κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ

Related Posts

epainos Mavrommati vivlio
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Διαγωνισμός Έκφρασης και Δημιουργίας που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο…
sport agrafa dermatas
Διαβάστε περισσότερα

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι

Σ.Π.ΟΡ.Τ.: Στα Άγραφα και πάλι Δύσκολο το πρωινό της Κυριακής για τον Κρυάκουρα. Ο βαρύς  καιρός με τα…