Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γ. Κωτσός: Οι αγρότες μας έχουν ανάγκη από νέους δρόμους και όραμα για το μέλλον!!!

Έκδηλη είναι η απογοήτευση και η αγωνία στις τάξεις των αγροτών για την συνεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεδομένων στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, ο οποίος να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα από τα κυριότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος στις παγκόσμιες αγορές!

Παραδοσιακά προϊόντα, με τεχνογνωσία πολλών δεκαετιών, όπως είναι το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα καπνά, τα σταφύλια, οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και η κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μια πρωτοφανή απαξίωση από την κεντρική εξουσία!

Τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι μικροί βιοπαλαιστές της γης, έχουν δει τον κίνδυνο που έρχεται και (με εξαίρεση κάποιους… «ιδεολόγους» νοσταλγούς του παρελθόντος) αναζητούν τρόπους για να τον αποτρέψουν, αλλά δεν έχουν – προς το παρόν τουλάχιστον – καμία βοήθεια από την Ελληνική Πολιτεία!

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι ακόμη προσκολλημένη στο γνωστό δόγμα «να διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα της Ε.Ε. διότι όλοι για τα λεφτά νοιάζονται» και αγνοούν παντελώς το κομμάτι της δημιουργίας νέων δρόμων και οράματος για το μέλλον.

Μάταια οι άνθρωποι της υπαίθρου περιμένουν από το κράτος να «τραβήξει μπροστά» – όπως λένε χαρακτηριστικά – να τους βγάλει από το καλλιεργητικό αδιέξοδο για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν ενεργά την συνεχιζόμενη κρίση!

«Καλές είναι» λένε «οι Ευρωπαϊκές ενισχύσεις», όμως αναρωτιούνται έντονα, «με την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα τι γίνεται;»

ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Τα πάντα στην παραγωγή έχουν βαλτώσει από την αύξηση του κόστους ζωής και των καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων! Οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», τα χρέη έχουν διογκωθεί και όλοι πλέον φοβούνται να προχωρήσουν σε νέες δράσεις, διότι τους έχει κυριεύσει η ανασφάλεια για το παρόν και η αβεβαιότητα για το μέλλον!

Βλέπουν πως στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία ο καθένας μόνος τους δεν μπορεί να «τα βγάλει πέρα»! Έτσι, ενώ κοιτούν με θετική διάθεση την συνεργασία, διστάζουν να προχωρήσουν, διότι το τοπίο μπροστά τους φαντάζει θολό και εύκολα μεταβαλλόμενο!

Οι περισσότεροι θέλουν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο δουλειάς τους, αρκεί κάποιος να αναλάβει πρωτοβουλία για την σωστή και προπαντός, αξιόπιστη καθοδήγησή τους!

Αυτόν τον ρόλο, για λόγους που άπτονται των άγραφων σκληρών νόμων της ελεύθερης αγοράς, (τους μνημόνευσε πριν μερικές ημέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), δεν μπορεί να τον αναλάβει κανένας ιδιώτης, παρά μόνον το κράτος!

Οι κρατικές δομές οι οποίες μπορούν να αναλάβουν σχετική πολύπλευρη δράση υπάρχουν και έχουν κοστίσει πολλά εκατομμύρια στους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά δυστυχώς παραμένουν εντελώς αναξιοποίητες!

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

Τρανά παραδείγματα αποτελούν στην περιοχή μας το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, μα και οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το Τμήμα Κτηνιατρικής, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επεξεργασίας Ξύλου και Επίπλου, ακόμη και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου!

Επιγραμματικά τονίζω:

– Το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί σε σχέση με τον σχεδιασμό ίδρυσής του, τον δυναμικό, αλλά ανενεργό εργαστηριακό εξοπλισμό, τις νεόδμητες εγκαταστάσεις και τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει! Στην δικαιοδοσία του είναι οι νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Είναι το πρώτο που εφάρμοσε, στο παρελθόν, Πρόγραμμα Απογονικού Ελέγχου Καραγκούνικων Κριαριών, σε συνεργασία με το Σταθμό Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Καρδίτσας.

Μια από τις τελευταίες δραστηριότητές του είναι ο χαρακτηρισμός της φυλής βοοειδών, η αναγνώριση νέων φυλών κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης και η δημιουργία των αντίστοιχων γενεαλογικών βιβλίων.

– Το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, παρά την προ τριών ετών, έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για ανάληψη αυτόνομης πολυεπίπεδης δράσης, σε σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας του βαμβακιού που καλλιεργείται στην Ελλάδα, συνεχίζει να παραμένει δέσμιο της κρατικής γραφειοκρατίας!

Μιλάμε για ένα δυναμικό χρηματιστηριακό προϊόν, που καλλιεργείται ευρέως στην Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα, κατέχοντας την 10η θέση στις εξαγωγές της!

Οι Εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, η Διεπαγγελματική Βάμβακος, αλλά και οι απλοί καλλιεργητές, έχουν αγκαλιάσει το Κέντρο και απευθύνονται σχεδόν καθημερινά σε αυτό για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους… Μόνο το κράτος δεν εννοεί να το αφήσει να ασκήσει ελεύθερα, όπως προβλέπεται, τον θεσμικό του ρόλο στελεχώνοντάς το με το αναγκαίο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό που ζητούν επίμονα όλοι οι εμπλεκόμενοι!

– Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, με μεγάλο αγώνα του Δήμου μας και κυρίως των εκπαιδευτικών του, κρατάει ψηλά τα σκήπτρα της ενημέρωσης των παιδιών μας γύρω από τα προτερήματα και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού μας πλούτου.

Αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού έχουν υλοποιήσει μαζί του πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις, εκτός από το Ελληνικό κράτος, στο οποίο δεν έχει περάσει καν η σκέψη ότι αυτές οι εκπαιδευτικές δομές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εκκολαπτήρια νέων επιστημόνων, ειδικών στην αειφόρο ανάπτυξη.

-Τέλος, οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στο Νομό μας και έχουν ως επιστημονικό πεδίο τον πρωτογενή τομέα, παρά το καινοτόμο, πλούσιο έργο που παρουσιάζουν, κανείς κρατικός αξιωματούχος δεν έχει ζητήσει την πολύτιμη συνεργασία τους για την εκπόνηση ενός έστω περιφερειακού, στρατηγικού σχεδίου ανάδειξης και αξιοποίησης των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με καθοριστική ανάμειξη σε αυτό, του αγροτικού κόσμου!

Σαν να μην έφτανε αυτό, κωφεύουν κιόλας στα αιτήματα των ακαδημαϊκών για ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των Σχολών και της ερευνητικής δράσης τους, προβάλλοντας συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ως δικαιολογία, τους μνημονιακούς περιορισμούς!

ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το εν λόγω επιχείρημα στην πραγματικότητα είναι αίολο, δεδομένου ότι οι δανειστές δεν ασχολούνται ούτε με την κατανομή προσωπικού, ούτε με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην ενδοχώρα. Υπάρχουν δε και τα λεγόμενα «ισοδύναμα» που πάντα αναζητούνται όταν θίγονται κάποιες επαγγελματικές, η κοινωνικές ομάδες… Γιατί λοιπόν να μην αναζητηθούν «ισοδύναμα» και για την υλοποίηση συνολικότερα, ενός δικού μας εμπεριστατωμένου στρατηγικού πλάνου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα μας;

Είναι απόλυτα εφικτό να γίνει και η τροϊκα δεν θα έχει καμία αντίρρηση, αφού δεν θα θίγονται οι οικονομικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί, ούτε οι στόχοι που τέθηκαν!

Εξάλλου, το νέο εξειδικευμένο παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην συνεργατικότητα, στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην καινοτομία, στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων, κατευθύνσεις τις οποίες αποδέχονται και προωθούν σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι το κράτος να αναλάβει επιτέλους ουσιαστική πρωτοβουλία για να φτιάξει αυτό το εθνικό σχέδιο, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές, αυτοδιοικητικές και επιχειρηματικές δυνάμεις με τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων και συλλόγων.

Αντί να βρισκόμαστε κάθε χρόνο αντιμέτωποι στους δρόμους, θα είναι πιο ωφέλιμο για όλους μας, να το πάρουμε απόφαση και να καθίσουμε αντιμέτωποι σε ένα τραπέζι, για να συζητήσουμε χωρίς φόβο και πάθη, πως θα επιτύχουμε την αναζωογόνηση του παραπαίοντα αγροτικού τομέα!

Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και μάλιστα άμεσα, για να μην βρεθούμε σε μερικά χρόνια αντιμέτωποι με τα παιδιά μας να απαιτούν οδυνηρές εξηγήσεις, γιατί δεν καταφέραμε ποτέ να συνεννοηθούμε, ώστε να αποτραπεί η ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου!




Total
0
Shares
Previous Article

5η Χριστουγεννιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση Τρικάλων

Next Article

Δομικές αλλαγές για την οικονομία