Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γ. Κωτσός: Απαιτείται σωστός συντονισμός ενεργειών και άμεση ίδρυση φορέα διαχείρισης υδάτων!

Kotsos paremvasi dimarxeia ydata

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ «ΙΑΝΟΥ»

Τις βασικές παραμέτρους για να επέλθει η πολυπόθητη οικονομική και κοινωνική ανάταση του Νομού Καρδίτσας μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, έθεσε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, στις ευρείες συσκέψεις τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3/10/2020 στα Δημαρχεία Καρδίτσας και Σοφάδων.

Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός στις τοποθετήσεις του επισήμανε συγκεκριμένες κατηγορίες σοβαρών προβλημάτων στο Νομό μας που πρέπει να αντιμετωπιστούν κι’ αυτές είναι:

  1. Η στέγαση συμπολιτών που έχασαν τα σπίτια τους στην πλημμύρα και αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία, είτε για οικονομικούς λόγους, η επειδή διαμένουν σε χωριά όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες προς ενοικίαση. Παράλληλα, η πλήρης αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας που «τρέχουν».
  2. Η ανόρθωση του παραγωγικού τομέα, μέσω γρήγορης καταβολής γενναίων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και η απομάκρυνση φερτών υλών που σκέπασαν και αχρήστευσαν μεγάλες εκτάσεις παραγωγικής γης κατά την εμφάνιση των πλημμυρικών φαινομένων, τόσο στον κάμπο, όσο και στην ορεινή ζώνη.
  3. Η αντικατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων του αρδευτικού δικτύου στο Νομό, για να μπορέσουν οι αγρότες να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους την ερχόμενη χρονιά. Παράλληλα, η κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων με κατά προτεραιότητα ένταξη σχετικών μελετών σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ.
  4. Η άτοκη δανειοδότηση των πληγέντων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων η της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους που τερματίστηκε βίαια λόγω της πλημμύρας του «Ιανού». Στη συνέχεια, μόλις εκδοθούν οι τελικές κρατικές αποζημιώσεις, να γίνει συμψηφισμός αυτού του ποσού με το δάνειο που ελήφθη και το υπόλοιπο που θα μείνει, να αποπληρωθεί με δόσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα (πενταετία).
  5. Η κατασκευή νέων υποδομών στην Καρδίτσα και σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν, με παραδοχή των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί από τις 18/9, (σε ότι αφορά στη φύση και στο περιβάλλον του τόπου μας) και τις εμφανείς πλέον συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Ο κ. Κωτσός επανέλαβε στις συσκέψεις την άποψη που είχε εκφράσει παλαιότερα και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του ρόλου των Δασαρχείων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αν τα Δασαρχεία δεν αποκτήσουν ξανά το ρόλο της προσφοράς ουσιαστικού περιβαλλοντικού έργου και συνεχίσουν να λειτουργούν ως καταγγελτικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί όπως είναι σήμερα, τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο πρόβλημα»!

Τέλος, ο Βουλευτής υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει το γρηγορότερο να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης των υδατικών πόρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ένας φορέας ο οποίος θα μεριμνά πρωτίστως για την ορθολογική χρήση του νερού. Θα συντονίζει όλες τις ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αξιοποίηση και διαφύλαξη των υπαρχόντων πόρων. Θα βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής.

«Μπορεί να πονέσουμε, αλλά το Νομό μας θα τον αναγεννήσουμε, είμαι βέβαιος» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Κωτσός.




Total
0
Shares
Previous Article
Δελτίο Ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Covid -19: 12 νέα κρούσματα στα Τρίκαλα, 7 στην Καρδίτσα

Next Article
dimos Karditsas logotipo mouzakinews 2020

Επαναλειτουργεί από το πρωί της Δευτέρας  το  Δημοτικό σχολείο Σταυρού

Related Posts