Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιώργος Κωτσός στο 13ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Ντύσσελντορφ.

.

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Δημάρχου Μουζακίου

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

 Συμπληρώθηκαν ήδη 13 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», η οποία παρουσιάζει σημαντικό έργο στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Επιπλέον, μέσα σ’ αυτό το διάστημα, η Ομοσπονδία, σε στενή συνεργασία με τους Συλλόγους-μέλη της, έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και στον συντονισμό των Θεσσαλών της Ευρώπης. Αποτελεί δε τον ισχυρότερο φορέα διασύνδεσής τους με τη μητέρα Ελλάδα και ειδικά με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, εκφράζω τη μεγάλη χαρά του Διοικητικού Συμβουλίου, διότι η Ένωση κλήθηκε να συμμετάσχει ενεργά στην διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας.

Λυπούμε πολύ που ο ίδιος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών μου στην Πατρίδα, δεν θα μπορέσω να παραστώ! Όμως, να είστε βέβαιοι ότι είμαι πάντα πρόθυμος να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε εκτός των Ελληνικών συνόρων, να διατηρήσετε «ζωντανά» τα ήθη, τα έθιμα, την γλώσσα και την ταυτότητά μας, αλλά και να μεταλαμπαδεύσετε την πλούσια παράδοση του τόπου μας στις νέες γενιές!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Από την δεκαετία του 50’ ως την δεκαετία του 80’, η Θεσσαλία σημαδεύτηκε από την αποδημία! Βασικός λόγος αποτέλεσε η υιοθέτηση του μοντέλου της εντατικής γεωργίας που συνοδεύθηκε από την μηχανοποίηση των αγροτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της εκτεταμένης κτηνοτροφίας! Αυτή η ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, είχε ως συνέπεια  τα περισσότερα χωριά να ερημώσουν, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους!

Ο περισσότερος ενεργός πληθυσμός έφυγε αναζητώντας εργασία και καλύτερη ποιότητα ζωής σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η χώρα όπου εσείς σήμερα ζείτε και εργάζεστε, όπου αρκετοί από εσάς έφτιαξαν την οικογένειά τους.

Οι δυσκολίες και οι στεναχώριες που περάσατε μέχρι να ορθοποδήσετε κοινωνικά και οικονομικά, ήταν σίγουρα τεράστιες, όμως οι περισσότεροι τα καταφέρατε πολύ καλά, χωρίς να αποξενωθείτε μάλιστα από τους πατροπαράδοτους δεσμούς σας.

Αν και πολλά χρόνια μακριά από τις γενέτειρές σας, έχετε διατηρήσει αναλλοίωτη την μεγάλη αγάπη που τρέφετε για την πατρογονική σας εστία, τη Θεσσαλία μας!

Τρανή απόδειξη είναι το σημερινό Φεστιβάλ που διοργανώνετε και το οποίο είναι αφιερωμένο στην προώθηση και προβολή των προϊόντων μας στην Ευρώπη.

Είναι μία ακόμη δυναμική δράση από την πλευρά σας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανάδειξης των ποιοτικών προϊόντων και σημαντικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας μας.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, δράττομαι της ευκαιρίας για να απευθύνω ένα μεγάλο κάλεσμα για… επιστροφή στις ρίζες όσων από εσάς έχουν την οικονομική δυνατότητα για νέες επενδύσεις!

Γνωρίζω ότι η οικονομική συγκυρία στη χώρα μας δεν είναι η καλύτερη, καθώς έχει πληγεί βαριά από την μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε μετά την μεταπολίτευση. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι παλεύει πολύ σκληρά για να ορθοποδήσει και έχει απόλυτη ανάγκη τη βοήθειά σας!

Οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών που την υποχρέωσαν να αποδεχτεί την εφαρμογή μιας πολύ σκληρής, συνεχούς λιτότητας, πολύ σύντομα θα τερματιστούν, καθώς έρχεται μια θεαματική πολιτική αλλαγή που θα δώσει τεράστια ώθηση στην Ελληνική οικονομία!

Πολύ γρήγορα, ο καταστροφικός λαϊκισμός θα ηττηθεί από τις ανερχόμενες δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου και πλέον το κλίμα στην Ευρώπη, θα μεταβληθεί μια για πάντα για τη χώρα μας.

Με ποιόν τρόπο; Είναι ξεκάθαρος και μας τον επισημαίνουν έντονα οι Εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλοι οι διεθνείς οικονομικοί – αναπτυξιακοί Οργανισμοί, τους οποίους εμείς δυστυχώς συνεχίζουμε ακόμη να βλέπουμε ως επερχόμενους κατακτητές! Κι’ αυτό γιατί οι αριστερές κυρίως ιδεοληψίες του παρελθόντος, έχουν «φυτέψει» βαθιά στην ελληνική κοινωνία τους κακούς σπόρους της καχυποψίας για οτιδήποτε δεν είναι Ελληνικό και της αμφισβήτησης οποιονδήποτε αληθινά καινοτόμων και ουσιαστικά μεταρρυθμιστικών προτάσεων!

Η «συνταγή» δεν είναι άλλη από την στενή συνεργασία πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων και η σκληρή δουλειά όλων μας, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενός εξειδικευμένου πλάνου, το οποίο θα βασίζεται στην άπλετη δράση του αθάνατου «ελληνικού δαιμονίου», με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών τοπικών πλεονεκτημάτων και των ποιοτικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων μας, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολιτικά κωλύματα!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να απαλλαγεί το γρηγορότερο δυνατό η χώρα από την δυστυχία της διαρκούς λιτότητας και να αποκτήσει την οικονομική και κοινωνική γαλήνη που χρειάζεται για να πορευτεί στο μέλλον με ασφάλεια.

Τόσο εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, όσο και εσείς που νοιάζεστε πραγματικά για την τύχη της Πατρίδας μας, πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις για τη νέα πορεία της στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Πρώτα όμως είναι ανάγκη να πείσουμε την κεντρική εξουσία να δώσει επιτέλους τα ηνία της ανάπτυξης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία, όπως εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από τις προσωπικές σας εμπειρίες στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου ζείτε, είναι ο μόνος τομέας απ’ όπου μπορεί να αναζωογονηθεί η παραπαίουσα σήμερα ελληνική οικονομία.

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια (ΑΠΕ), οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, είναι τομείς όπου η Θεσσαλία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, αρκεί να υπάρξει ένα τεχνοκρατικά αξιόπιστο, Σχέδιο Επιχειρηματικής Δράσης και Ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας αυτού του Σχεδίου μπορεί να είναι η θέσπιση κινήτρων για υλοποίηση νέων επενδύσεων στην περιφέρειά μας. Διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη… Είναι η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα και ο Βόλος!

Για παράδειγμα, στο Νομό Καρδίτσας έχουμε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, τα ιστορικά Άγραφα, τα γραφικά χωριά της Αργιθέας, τη νεαρή Λίμνη Σμοκόβου, έναν απέραντο εύφορο κάμπο και υψηλής ποιότητας προϊόντα ζωικής, αλλά και φυτικής παραγωγής που με ειδική επεξεργασία μεταποίηση και προώθηση, μπορούν να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές!

Ιδού λοιπόν ένα ευρύ πεδίο για νέες επενδύσεις και προσοδοφόρα επιχειρηματική δράση, με θεαματικά αποτελέσματα!

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Η επίδραση της επενδυτικής δράσης Θεσσαλών αποδήμων στα πάτρια εδάφη θα είναι αναμφισβήτητα ευεργετική, καθότι δυναμικά χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας των χωρών όπου έχουν μεταναστεύσει, θα μεταφερθούν στις εδώ τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προοδευτική μεταβολή της εσωστρεφούς νοοτροπίας που τις χαρακτηρίζει σήμερα και στο «άνοιγμα» νέων επαγγελματικών οριζόντων για τα μέλη τους.

Πρόκειται για μια πολύ δυνατή αλληλεπίδραση, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του τόπου μας σε εσωτερικό, Ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Εξάλλου, οι απόδημοι λειτουργούσαν πάντα ως ιδιότυπα «κανάλια προβολής» της ιδιαίτερης εικόνας και των τεράστιων δυνατοτήτων της Θεσσαλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να επιτευχθούν οι στόχοι του 13ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που είναι η περεταίρω σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των Ομογενών και των γηγενών κατοίκων της Θεσσαλίας και η παραγωγική συνεργασία για την ανάπτυξή της που αποτελεί έγνοια και ζητούμενο όλων μας.




Total
0
Shares
Previous Article

15 Απριλίου: Κυριακή του Θωμά

Next Article

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου