Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Γιώργος Κωτσός: Ερώτηση στη Βουλή για σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας

bamvaki

Με αφορμή την έναρξη της νέας εκκοκκιστικής περιόδου 2019 – 2020 και ενημέρωση που ζήτησα από τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μοχάμεντ Νταράουσε για τη λειτουργία και τις αναπτυξιακές δράσεις της κρατικής δομής, την Πέμπτη 5/9/2019, κατέθεσα στη Βουλή την παρακάτω ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη:

«Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα, (Ε.Κ.Β.Κ.) θεσμοθετήθηκαν το 2014 με κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ αριθμ.596/50096-αρ.φύλλου 1058-29.4.2014).
Αυτές είναι:

– Η διενέργεια της Ταξινόμησης − Τυποποίησης Βάμβακος σε επίπεδο χώρας με σύγχρονες μεθόδους σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

– Η άσκηση του ρόλου της διαιτησίας στα πεδία που είναι διαπιστευμένα τα Εργαστήρια από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

– Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΠΑΠ− Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, η οργάνωση − η υλοποίηση και ο συντονισμός δράσεων που σχετίζονται με βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, όπως η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών και μεταποιητών βάμβακος, η εκτέλεση εθνικών αναπτυξιακών, επιδεικτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα.

– Η τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων και βάσεων δεδομένων για την πορεία της ποιότητας του ελληνικού βάμβακος και η σύνταξη ενημερωτικών εκθέσεων προς τη Γενική Δ/νση Φυτικής Παραγωγής − Διεύθυνση ΠΑΠ − Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ), το ΔΣ του ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ, τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Το Ε.Κ.Β.Κ. διαθέτει το μοναδικό στη χώρα Διαπιστευμένο Εργαστήριο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, με ISO 17025 και εκτελεί τρία μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας για βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού.

Τα έργα αυτά αφορούν:

Α) Την ταξινόμηση 1% των παραγόμενων δεμάτων βάμβακος για τη δημιουργία Εθνικού Φακέλου Ποιότητας (Υ.Α. Αρ. 4755/108273, ΦΕΚ 3257 11/10/2016).

Β) Την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ποικιλιών και την ομαδοποίηση τους για καλύτερη αξιοποίηση του γενετικού υλικού (σε εφαρμογή της ΚΥΑ Αρ. 596/50096, ΦΕΚ 1058 29/4/2014).

Γ) Έλεγχο και περιορισμό των ξένων υλών στο παραγόμενο προϊόν (Υ.Α. Αρ.Φ. 2537/84963, ΦΕΚ 2822, Τεύχος Β΄ 2822 11/08/2017).

Το Ε.Κ.Β.Κ. είναι βασικό μέλος της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος που ορίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με υπουργική απόφαση (Υ.Α. Αρ. 4755/108273), το Ε.Κ.Β. είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) με την οποία συνεργάζεται για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος.

Ασκεί το ρόλο της διαιτησίας στην ποιότητα, όπως αναφέρεται στην προηγούμενη ΚΥΑ ίδρυσης του και στηρίζει τις ομάδες παραγωγών βάμβακος σε θέματα ποιότητας.

Διενεργεί την Ταξινόμηση βάμβακος για την αγορά και για την έρευνα (εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, διακινητές Έλληνες και ξένοι), για ερευνητικά προγράμματα, εταιρίες σποροπαραγωγής, ιδιωτικές εταιρίες ελληνικές και ξένες που εκτελούν ερευνητικά προγράμματα για το βαμβάκι .

Συμμετέχει σε Διεθνείς Εργαστηριακούς Ελέγχους (round test) στις ΗΠΑ (CSITC) και Βρέμη της Γερμανίας (BCRT) και καταλαμβάνει τις 10 πρώτες θέσεις σε κατάταξη από 160 διεθνείς συμμετοχές.
Συνεργάζεται με Ινστιτούτα του εξωτερικού στη Γερμανία και στη Βουλγαρία που ασχολούνται με την ποιότητα του βαμβακιού.

Όπως ενημερώθηκα από τον Προϊστάμενο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, παρόλο που το Ε.Κ.Β.Κ. είναι στην Ελλάδα μοναδικό στο είδος του και παρόλο που οι δράσεις του έχουν την καθολική αποδοχή της κρατικής διοίκησης, των επιχειρηματιών, και των παραγωγών του κλάδου της βαμβακοπαραγωγής…
Τα τελευταία χρόνια δεν είχε την απαιτούμενη υποστήριξη από την Πολιτεία για την ομαλή λειτουργία, αλλά και για την περεταίρω ανάπτυξη του σχεδιασμού του που είναι η ισχυροποίηση του εθνικού μας προϊόντος.

Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα που απειλούν ευθέως τη συνέχιση των έργων και την ίδια τη λειτουργία του! Συγκεκριμένα:

• Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα που θέτουν σε κίνδυνο το Εργαστήριο και το προσωπικό.

• Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένου, αλλά και βοηθητικού προσωπικού, ανάλογου των πολλών ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση στο Ε.Κ.Β.Κ..

• Η μη εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου υπάγεται το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας (Συνεδρίαση 25η/25-10-13 Αρ. Θέματος 25) για τις αρμοδιότητες του Προϊσταμένου, αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή συνέχιση της σημαντικής δραστηριότητάς του, τη γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων και έκδοση αποτελεσμάτων που ζητούν οι συνεργαζόμενες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

Επειδή, το Ε.Κ.Τ.Κ. είναι η μοναδική κρατική δομή στη χώρα μας η οποία προσφέρει την τεχνική υποστήριξη που έχει ανάγκη ο κλάδος της βαμβακοκαλλιέργειας για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του.

Επειδή, είναι κοινή διαπίστωση ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Κ.Β.Κ. εξυπηρετεί απόλυτα τους εθνικούς στόχους βελτίωσης της ποιότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού βαμβακιού και της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Επειδή, ο ρόλος του Ε.Κ.Β.Κ. είναι καθοριστικός για την ομαλή πορεία της νέας εκκοκκιστικής περιόδου που ξεκινάει άμεσα (εντός του Σεπτεμβρίου) και για τη συνέχιση των έργων βελτίωσης της ποιότητας του Ελληνικού βαμβακιού τα επόμενα χρόνια, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για την ενίσχυση του Ε.Κ.Β.Κ. με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό και για την αποκατάσταση των ζημιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του;

2. Πότε και με ποιόν τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Δ.Σ. του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» (επισυνάπτεται), για τις αρμοδιότητες του προϊσταμένου του Ε.Κ.Β.Κ. η οποία σχετίζεται με την ΚΥΑ ίδρυσής του;»

kotsos




Total
0
Shares
Previous Article
ypourgeio paideias

Υπ.Παιδείας: Οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή Π.Ε.

Next Article
job

Ανοιχτή πρόσκληση προς τους ανέργους-Ευκαιρίες και προοπτικές απασχόλησης στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα