Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Για τον ανεμολογικό ιστό Οξυάς

Το όμορφο ορεινό χωριό της Οξυάς, με τους διάσπαρτους οικισμούς δεσπόζει στις Νότιες παρυφές των Αγράφων. Μεταξύ άλλων επενδυτών που ανακάλυψαν τον φυσικό πλούτο του χωριού και με μυστικότητα έλαβαν άδειες για υδροηλεκτρικές και αιολικές επενδύσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, εμφανίσθηκε προσφάτως και  η ιδιωτική εταιρεία ENERTEC, αγνώστων λοιπών στοιχείων, η οποία ζήτησε την άδεια  να στήσει ανεμολογικό ιστό ύψους 40 μέτρων, στη θέση ΄΄Προφήτης Ηλίας΄΄ για να μετρήσει το αιολικό δυναμικό. Η αίτηση αυτή βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο της τοπικής Οξυάς, ο οποίος χωρίς δημόσια διαβούλευση συγκάλεσε το τοπικό συμβούλιο και αποφάσισε, αψηφώντας την διαφωνία του συμβούλου της μειοψηφίας και κατοίκων του χωριού να χορηγήσει την έγκριση. Το θέμα εισήχθη για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με προχειρότητα και ασάφεια. Η απόφαση αυτή, έφερε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία που διατυπώθηκαν και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος όμως και η πρόεδρος με απόλυτο και αυταρχικό τρόπο αφαίρεσαν το λόγο από τους δημότες και προχώρησαν στην ψήφιση. Η διοίκηση του Δήμου αδιαφόρησε για τους δημότες και ικανοποίησε το αίτημα της ιδιωτικής εταιρείας  με την συναίνεση του συμβούλου της μειοψηφίας Θωμά Καλαμπαλίκη ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις, πρόκειται για πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την πλειοψηφία. Το θέμα καταψηφίσαμε οι επτά παρόντες σύμβουλοι της δημοτικής μας παράταξης  καθώς και ο σύμβουλος Λάμπρος Γιώτης.

Τα ανταλλάγματα προς την τοπική κοινότητα Οξυάς (μια παιδική χαρά και η κάλυψη των εξόδων σοβατίσματος του υπογείου του κοινοτικού γραφείου) είναι τουλάχιστον αστεία και ενδεχομένως παραπλανητικά. Μόλις στις 21-3-2016 ο Δήμος μίσθωσε στην COSMOTE 510τ.μ. στον Ελληνόπυργο με ετήσιο μίσθωμα ετήσιο 4575,72 ευρώ (αρ.αποφ.2898/21-3-2016) Γιατί στην εταιρεία ENERTEC να δώσουμε δωρεάν την έκταση;

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο σύμβουλος της μειοψηφίας  στήριξαν την θετική τους ψήφο στο όφελος που θα προκύψει από  τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ως όρο η εταιρεία υποχρεούται να δώσει στο Δήμο. Από το κείμενο της απόφασης  που τελικά είδε το φως της δημοσιότητας δεν προκύπτει τέτοιος όρος. Πως θα μπορούσε άλλωστε να υποχρεωθεί  η ιδιωτική εταιρεία να μας δώσει τις μετρήσεις, όταν  πάνω σε αυτές κάνει επενδυτικά σχέδια;

Είναι προφανές πως το Δημοτικό Συμβούλιο παραπλανήθηκε από το εισηγητή του θέματος Θωμά Καλλιώρα, το υπέρμαχο Δήμαρχο και την πρόεδρο Σοφία Τόλια.

Καταψηφίσαμε το θέμα αντιλαμβανόμενοι την προειλημμένη απόφαση, την προσπάθεια παραπλάνησης και την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Οξυάς.

Τέτοιες αποφάσεις  για να προχωρήσουν κατά την γνώμη μας πρέπει να είναι ομόφωνες. Όταν οι  μόνιμοι κάτοικοι της Οξυάς αντιδρούν για τα κοπάδια τους, για τις καλλιέργειές τους, για τα ξωκλήσια τους, την ηρεμία και την γαλήνη τους και γενικά για το μέλλον του χωριού τους οφείλουμε να τους σεβαστούμε. Νοιώθουμε προβληματισμό για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής που εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών  προωθεί σχέδια για ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή μας, των οποίων η ωφελιμότητα για τις ίδιες κοινωνίες αμφισβητείται έντονα. Παράδειγμα πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας πoυ απέρριψε αιτήματα επενδυτών για εγκατάσταση αιολικών στο Νομό Καρδίτσας.

Κατά της απόφασης 164/2016 προσφύγαμε σύμφωνα με το άρθρο 227 Ν.3852/2010 ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και ζητούμε την ακύρωσή της. Καλούμε τον σύμβουλο της μειοψηφίας Θωμά Καλαμπαλίκη, αν τελικά διαφωνεί να προσφύγει κατά του κύρους της αποφάσεως.

Εν κατακλείδι τονίζουμε πως αποφάσεις που αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν διορθώνονται. Αυτές ακυρώνονται ή ανακαλούνται σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Παρασκευή Ντούρβα

Επικεφαλής της  δημοτικής παράταξης

Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Μουζακίου




Total
0
Shares
Previous Article

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ στο Μουζάκι

Next Article

16 συλλήψεις σε στοχευμένους αστυνομικούς ελέγχους

Related Posts

Altani Andriani kideia
Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη

Ετήσιο μνημόσυνο Ανδριανής Αλτάνη ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΤΗΣΙΟ Τελούμε την ΚΥΡΙΑΚΗ  21 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου…