Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

….για τη συνεδρίαση του Τ.Σ. Οξυάς με θέμα το αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό»

 

….για τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Οξυάς με θέμα το αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» 

Τοπικό Συμβούλιο  στην Οξυά, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 27/10/2018, με ένα από τα θέματά του να αφορά το αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας, που σχετίζεται άμεσα και με το χωριό της Οξυάς.

Να επισημάνουμε για ακόμα μία φορά, εκφράζοντας παράλληλα και τον αντίστοιχο προβληματισμό μας, πως είναι η πολλοστή φορά κατά την οποία θέμα που αφορά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο χωριό μας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και προωθηθεί εν αγνοία των Οξυωτών, εισάγεται στο Τοπικό Συμβούλιο για συζήτηση σε εποχή κατά την οποία το χωριό της Οξυάς είναι σχεδόν έρημο, ενώ και για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση καμία δημόσια ανακοίνωση δεν προηγήθηκε. Παρά ταύτα, ωστόσο, ήταν αρκετοί οι Οξυώτες τόσο από το χωριό όσο και από κοντινές περιοχές που παραβρέθηκαν, συμπεριλαμβανόμενων εκπροσώπων της Περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού της Οξυάς» (επίσημα αναγνωρισμένο και με σημαντική δράση Σωματείο, που ο πρόεδρος της Οξυάς κος Λάμπρος Ευθυμίου δήλωσε πως δε γνωρίζει για την ύπαρξή του !!!) καθώς και του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς.

Κατά την εισήγηση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Οξυάς, η «ΔΕΗ – Ανανεώσιμες», ιδιοκτήτρια του αδειοδοτημένου αιολικού πάρκου στη θέση «Αέρας – Αφεντικό», αιτείται την παραχώρηση επιπλέον χώρου 2.500 τ.μ. εντός των ορίων του χωριού της Οξυάς, πλησίον αυτού των οκτώ, περίπου, στρεμμάτων, που έχει ήδη δεσμευτεί για τον Υποσταθμό Παραγωγής του ίδιου έργου. Ν’ αναφερθεί σχετικά πως αρχικά ο πρόεδρος της Οξυάς, που έδειξε να εκπλήσσεται από την παρουσία των Οξυωτών, «ξέχασε» (!!!!!), όπως είπε, να εισάγει για συζήτηση το συγκεκριμένο αίτημα και το έκανε όταν του το θύμισαν ο σύμβουλος της μειοψηφίας κος Κώστας Χρ. Γκέκας και οι λοιποί παραβρισκόμενοι Οξυώτες και εκπρόσωποι των ανωτέρω Φορέων.

Για το ίδιο αίτημα η ενδιαφερόμενη εταιρία πρόσφερε ως «ανταποδοτικά» – τελική προσφορά» κατά τον πρόεδρο της Οξυάς – 20.000 κυβικά μέτρα …..χαλίκι (!!!), με τους παραβρισκόμενους Οξυώτες και εκπροσώπους Φορέων ν’ αναρωτιούνται αν πρόκειται για τα μπάζα από τις εκσκαφές του ίδιου του έργου, τα οποία η ενδιαφερόμενη εταιρία ψάχνει τρόπο να «ξεφορτωθεί».

Η λήψη απόφασης, τελικά, αναβλήθηκε, με τον πρόεδρο της Οξυάς να δηλώνει πως το κάνει προκειμένου ν’ αναζητήσει καλύτερη «προσφορά» για τα «ανταποδοτικά» και τους κατοίκους με τους εκπροσώπους των Φορέων αλλά και το σύμβουλο της μειοψηφίας να δηλώνουν πως, με βάση τη Μελέτη του έργου,  δε θεωρούν κανένα «ανταποδοτικό» ικανό να εξισορροπήσει την επερχόμενη απ’ αυτό περιβαλλοντική, οικονομική, κ.λ.π., καταστροφή, τόσο για το χωριό της Οξυάς όσο και τη γύρω περιοχή, ζητώντας για τους λόγους αυτούς την αποτροπή εγκατάστασής του.

Ειδικότερα και με σύμφωνα και με σχετικό Υπόμνημα που κατατέθηκε από την Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού της Οξυάς», επισημάνθηκαν επιπλέον :

  • Η αναξιοπιστία της αιολικής ενέργειας, που στην πράξη δε μπορεί από μόνη της να ηλεκτροδοτήσει και να καλύψει αντίστοιχες ενεργειακές ανάγκες, οπότε, παρά τα φημολογούμενα, ούτε και το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο πρόκειται να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της περιοχής ή της χώρας αλλά ούτε και σε μείωση ορυκτών καυσίμων, ρύπων, κ.λ.π..
  • Η άσκοπη, με βάση τα αμέσως παραπάνω, αφαίμαξη που για χάρη και του συγκεκριμένου έργου και προς όφελος συγκεκριμένων και μόνο συμφερόντων, διενεργείται στις τσέπες των πολιτών, με τις επιδοτήσεις που καταβάλλουμε, το ΕΤΜΕΑΡ, που μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πληρώνουμε, κ.λ.π., καθώς και οι, επίσης, άσκοπες, ανώφελες και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές καταστροφές, που αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά σε κάθε προοπτική πραγματικής ανάπτυξης του τόπου (π.χ. κτηνοτροφία, εναλλακτικός τουρισμός, κ.λ.π.).
  • Η λειτουργία του σταθμού παραγωγής του έργου σε κοντινή απόσταση από περιοχές όπου κατοικούν συγχωριανοί μας είναι αδύνατο να μην επιφέρει τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, πολύ δε περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και τα φημολογούμενα σχέδια για συγκέντρωση στο συγκεκριμένο υποσταθμό της παραγόμενης ενέργειας και από πολλές άλλες, γειτονικές και μη, σχεδιαζόμενες πηγές παραγωγής της.
  • Από σχετική έρευνα αλλά και με βάση ανακοινώσεις υπεύθυνων του ίδιου έργου, αυτό αλλιώς έχει σχεδιαστεί κι αλλιώς μεθοδεύεται η υλοποίησή του, χωρίς, εν τω μεταξύ, να έχουν εξασφαλιστεί οι με βάση τα νέα δεδομένα αναγκαίες αδειοδοτήσεις και ούτε να έχουν εκτιμηθεί οι νέες αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με άγνωστες, ως εκ τούτου συνέπειες για την περιοχή και το χωριό μας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των παραβρισκόμενων Φορέων δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, μαζί με τους κατοίκους του χωριού, τον αγώνα τους για την αποτροπή εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου καθώς και κάθε άλλου παρόμοιου στην περιοχή τους.

Περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

oksia aiolika




Total
0
Shares
Previous Article

Δράσεις του Παρ. Καρδίτσας της ΕΑΕ την Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

Next Article

Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων αποκτά η Δυτική Θεσσαλία

Related Posts

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”