Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βρωμόδεντρα: Είδος ιδιαίτερα επιθετικό αλλά και δυσεξόντωτο

 

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ Η ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ;

«Πω πω δέντρα»? αναφώνησε κάποιος μαθητής δημοτικού σχολείου ανηφορίζοντας για το εκπαιδευτικό μονοπάτι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και περνώντας δίπλα από οικόπεδο γεμάτο με βρωμόδεντρα, «Πέρυσι κύριε, δεν τα είχαν ξεριζώσει όλα.? Το θυμάμαι πολύ καλά. Τα ξερίζωναν πέρυσι την ημέρα που κάναμε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το δάσος. Φέτος πως βρέθηκαν πάλι εδώ» απόρησαν και όλοι οι μαθητές και συμφώνησαν με το συμμαθητή τους.

Πράγματι με αυτό το είδος δέντρου έχουμε τη γνώμη ότι οι ειδικοί θα πρέπει να ασχοληθούν και στο Μουζάκι και την γύρω περιοχή και να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά.

Παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες που αντλήσαμε κυρίως από το διαδίκτυο σχετικά με το θέμα.

Ποιο είναι το βρωμόδεντρο.

Στην πατρίδα του την Κίνα το αποκαλούν Δέντρο του Παραδείσου. Η επιστημονική ονομασία είναι Ailanthus Altissima. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι τα λογχοειδή φύλλα του σε ασυμμετρική διάταξη στα κλαδιά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και όντως φυτρώνει παντού. Στη Νέα Υόρκη το έχουν επικηρύξει ακριβώς επειδή πιάνει παντου και όταν μεγαλώσει σκιάζει τα πιο επιθυμιτά φυτά. Επίσης έχει ταχύτατη ανάπτυξη, μέχρι και 3,3 μέτρα το χρόνο στα πρώτα 4 χρόνια ζωής. Αντέχει μια μεγάλη ποικιλία οξύτητας εδάφους καθώς και την ατμοσφαιρική μόλυνση. Ελάχιστα έντομα το ενοχλούν. Στην Ευρώπη έφτασε τον 18ο αιώνα και έκτοτε έχει εποικίσει όλη σχεδόν την ήπειρο. Στην Αμερική θεωρείται ανεπιθύμητο φυτό. Η δική μας ονομασία “βρωμόδεντρο” δικαιολογείται διότι το αρσενικό δέντρο εκπέμπει μια δυσάρεστη οσμή που προσελκύει τα έντομα που θα γονιμοποιήσουν τα δέντρα.

Οι Ειδικοί επισημαίνουν

Τόσο από αισθητικής όσο και από οικολογικής άποψης, πρέπει να ανησυχούμε. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η δυσάρεστη μυρωδιά. Πρόκειται για είδος ιδιαίτερα επιθετικό, αλλά και δυσεξόντωτο.. Είναι ένα επεκτατικό είδος και πρέπει να το περιορίσουμε. Ο αείλανθος παράγει τοξικές ουσίες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων ειδών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος έχει ιδιαίτερα ισχυρές ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε πεζοδρόμια, υπόγειες σωληνώσεις και καλώδια, αλλά και σε αρχαιολογικά ευρήματα, αν δεν περιοριστεί η επέκτασή του σε αρχαιολογικούς χώρους. Έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται ευρέως και να αναπτύσσεται ταχύτατα «μέσα σε μία πενταετία, γίνεται δέντρο μερικών μέτρων».

Προτείνουμε, λοιπόν, μια καμπάνια ενημέρωσης και συλλογικής αντιμετώπισης της επεκτασιμότητας των βρωμόδεντρων στην περιοχή.

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Ailanthus Altissima 6

Ailanthus Altissima 13

Ailanthus Altissima 15




Total
0
Shares
Previous Article

Η "Πανθεσσαλική Στέγη" στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Next Article

ΑΝΚΑ: Προσωρινά αποτελέσματα για την πρόσληψη Κοινωνικών Επιστημόνων και Διερμηνέα

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…