Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βροχή διαττόντων αστέρων αναμένεται το βράδυ της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου

Βροχή διαττόντων αστέρων, από τις πιο θεαματικές, αναμένεται το βράδυ της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τις «Διδυμίδες» που θεωρούνται ο βασιλιάς των διαττόντων και σύμφωνα με τη NASA συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου ενώ η κορύφωσή τους θα ξεκινήσει από τις 13 Δεκεμβρίου.

Οι Διδυμίδες παράγουν ως 120 φωτεινότατα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, δηλαδή έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έτσι ο ουρανός κυριολεκτικά θα λάμψει από πεφταστέρια από το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Τα μετέωρα αυτά κινούνται σχετικά αργά, με αστρικά μεγέθη, δηλαδή με περίπου 35 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η πηγή τους είναι πιθανότατα ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.

Φέτος το φεγγάρι δεν θα είναι «γεμάτο» στον ουρανό, ο οποίος θα είναι αρκετά σκοτεινός, γεγονός που θα διευκολύνει όσους το ξενυχτήσουν.

πηγή: netnews




Total
0
Shares
Previous Article

WORLD OF FASHION - Η μόδα και ο αθλητισμός κατά του καρκίνου

Next Article

Βραβείο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα Τρίκαλα

Related Posts

metafora mathiton
Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση – Διαμαρτυρία για το αποκλεισμό των μαθητών/τριών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) από τη δωρεάν μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης