Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Βράντζα Παναγιώτα: Συντελεστής ΦΠΑ 24% για τα ζώντα παραγωγικά ζώα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών 

ΘΕΜΑ: «Συντελεστής ΦΠΑ 24% για τα ζώντα παραγωγικά ζώα»

Με την εφαρμογή του νόμου 4336/2015 (Υποπαράγραφο Δ2) τα ζώντα παραγωγικά ζώα μετατέθηκαν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει πλέον σοβαρό θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εισαγόμενων προϊόντων κρέατος έναντι των Ελληνικών.

Πράγματι, κατά την εισαγωγή ο ΦΠΑ είναι μηδενικός. Έτσι, ο εισαγωγέας / έμπορος πωλεί με ΦΠΑ 13% και εισπράττει το ποσό του ΦΠΑ, το οποίο θα αποδώσει σε 2-3 μήνες. Στην περίπτωση αγοράς Ελληνικών ζώντων ζώων, ο έμπορος θα αγοράσει με ΦΠΑ 24% και θα πωλήσει με ποσοστό 13%. Δηλαδή θα εκταμιεύσει ποσό της τάξεως του 11%, το οποίο θα συμψηφίσει μετά από 2-3 μήνες. Τούτο σημαίνει ότι η εισαγωγή καθίσταται πιο ελκυστική για τους εμπόρους αφού εξασφαλίζουν επί της ουσίας, ένα κεφάλαιο κίνησης της τάξεως του 13% επί του τζίρου τους. Αντίθετα, στην περίπτωση αγοράς Ελληνικών ζώων αναγκάζονται να εκταμιεύσουν ένα κεφάλαιο της τάξεως του 11% επί του τζίρου τους.

Επιπλέον, το διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ σε ζώντα ζώα και κρέας, δημιουργεί πρόβλημα στις πωλήσεις των κτηνοτρόφων προς εμπόρους κρέατος. Εάν το ζώο φτάσει στο σφαγείο στο όνομα του κτηνοτρόφου, ο οποίος θα χρεωθεί και τα έξοδα σφαγής, τότε ισχύει ΦΠΑ 13%. Εάν το ζώο σφαγεί στο όνομα του εμπόρου και χρεωθεί αυτός τα έξοδα σφαγής, τότε εννοείται ότι το ζώο πωλήθηκε ζωντανό και ισχύει ΦΠΑ 24%. (ΠΟΛ 1058 – 20/04/2016). Δεδομένου ότι το κρέας θα πωληθεί από τον έμπορο με ΦΠΑ 13%, το επιπλέον ποσό που θα εκταμιευθεί από αυτόν, δυσχεραίνει περεταίρω την ομαλή λειτουργεία της αγοράς εγχώριου κρέατος.

Επειδή, εν όψει των ανωτέρω, η ζημιά για την εθνική οικονομία από την αύξηση των εισαγωγών είναι προφανώς δυσανάλογα μεγαλύτερη από το όποιο όφελος του αυξημένου ΦΠΑ.

 Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  • Προτίθεται να επαναφέρει το συντελεστή ΦΠΑ για τα ζώντα ζώα στο 13%; 

Η ερωτώσα Βουλευτής 

Βράντζα Παναγιώτα


Κύριε υπουργέ,

Η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24% στην πώληση ζωντανών παραγωγικών ζώων, με δεδομένο ότι το βασικό προϊόν, δηλαδή το κρέας, είναι στο 13%, δημιουργεί μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σε όλο το δίκτυο διακίνησης από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.

Είναι κοινή πρακτική σε ένα μεγάλο μέρος μεταξύ των κτηνοτρόφων, κυρίως των χοιροτρόφων, να πωλούν τα ζώα τους ζωντανά.

Αυτό σημαίνει, ότι στο τιμολόγιο που εκδίδει ο κτηνοτρόφος προς τον έμπορο, υπολογίζεται επί της τιμής ΦΠΑ 24%.

Στη συνέχεια βέβαια και στο επόμενο στάδιο της πώλησης, από τον έμπορο στον λιανοπωλητή, ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει είναι 13%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος ελληνικού κρέατος, εκταμιεύει ένα ποσό της τάξεως του 11%, το οποίο δυστυχώς, δεν συμψηφίζεται και με μεγάλη δυσκολία επιστρέφεται!

Στον αντίποδα, ο έμπορος εισαγόμενου κρέατος αγοράζει με μηδενικό ΦΠΑ και πουλάει με συντελεστή 13%. Σε αυτή την περίπτωση ο έμπορος εισαγόμενου κρέατος εισπράττει το ποσό του ΦΠΑ, το οποίο αποδίδει σε βάθος τριμήνου.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει, ότι η επιλογή ελληνικού αντί εισαγόμενου κρέατος από ένα έμπορο, τον οδηγεί στην δέσμευση ενός ποσού συνολικά της τάξεως του 24% επί της αξίας των προϊόντων που διακινεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης του.

Κατά συνέπια καθίσταται απολύτως συμφέρουσα η εισαγωγή.

Από την άλλη πλευρά, και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, είναι απολύτως ασύμφορη και η εξαγωγή ελληνικών κρεάτων ή κρεατοσκευασμάτων.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κρέατος και θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ περισσότερες αν το περιβάλλον ήταν πιο ευνοϊκό.

Επειδή, η κτηνοτροφία βρίσκεται σε δυσμενή θέση τα τελευταία χρόνια με συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού, για τα προϊόντα τους.

Επειδή, η εγχώρια παραγωγή προϊόντων κρέατος φθίνει συνεχώς με κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών.

Επειδή, η ζημιά για την εθνική οικονομία από την αύξηση των εισαγωγών είναι προφανώς δυσανάλογα μεγαλύτερη από το όποιο όφελος του αυξημένου ΦΠΑ.

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ εάν προτίθεστε να επαναφέρετε το συντελεστή ΦΠΑ για τα ζώντα παραγωγικά ζώα στο 13%.


Κύριε υπουργέ,

Πέρα από το μείζον, που είναι ότι το ισχύων καθεστώς ΦΠΑ ευνοεί απολύτως τις εισαγωγές σε βάρος της Ελληνικής παραγωγής, έχει και πολλές άλλες προεκτάσεις με επίσης πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στην εθνική οικονομία.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός, υγειών επιχειρήσεων της διατροφικής αλυσίδας, που στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή είναι πολύ σοβαρή απώλεια.

Το καθεστώς του διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ ζώντων ζώων και σφαγίων, οδηγεί πολλούς παραγωγούς πλέον στο να σφάζουν τα ζώα τους στο όνομά τους, ώστε να μπορούν να πουλήσουν κρέας στον έμπορο και να υπολογίσουν ΦΠΑ 13%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει:

  • Μεγάλο διοικητικό κόστος, αφού πρέπει να εκδοθούν έως 6 παραστατικά για μία εμπορική πράξη.
  • Δυσκολία πολλών παραγωγών να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία που προκύπτει από τη συναλλαγή με τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέρη (αγοραστή κρέατος, υποπροϊόντων και σφαγείο).
  • Απώλεια μέρους της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων κρέατος αφού για το σφαγείο, το οποίο παρέχει πληροφορίες στο σύστημα «Άρτεμης» του ΕΛΟΓΑΚ, το προϊόν παραμένει στον κτηνοτρόφο.
  • Απώλεια εσόδων για τον ΕΛΟΓΑΚ, αφού δεν πληρώνεται η εισφορά του εμπόρου προς τον οργανισμό.

Η τελευταία εξέλιξη βέβαια, για την αποφυγή των ποιο πάνω, είναι η απαίτηση από τους παραγωγούς να εγγραφούν στο μητρώο εμπόρων, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη και γραφειοκρατική τη διαδικασία.

Τέλος, λόγο του διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ, έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα «ολιγοπωλίου» από τους τοπικούς εμπόρους περιοχών, δυσχεραίνοντας περεταίρω τη θέση των κτηνοτρόφων και συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το ισχνό εισόδημά τους.

Κύριε υπουργέ,

Ο ΦΠΑ είναι ο κατ’ εξοχήν έμμεσος φόρος που αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό παρασύροντας και τον φόρο εισοδήματος. Αν δεν υπάρχει ορθολογική εφαρμογή, η εισπραξιμότητα πέφτει και το μέτρο γίνεται αναποτελεσματικό και άδικο.

Ο ίδιος «παραλογισμός» στην εφαρμογή του ΦΠΑ ισχύει, δυστυχώς, και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής.

Δεν υπάρχει καμία λογική στο να θεωρούμε «μεταποιημένο» το καλαμπόκι που βρίσκεται σε συσκευασία και να εφαρμόζουμε ΦΠΑ 24% όταν για το χύμα ισχύει το 13%.

Ακόμη πιο παράλογο γίνεται το ίδιο θέμα, όταν μιλάμε για άχυρο και γενικά σανό που θα ήταν τουλάχιστον γελοίο να μιλάμε για «χύμα» μεταφορά και αποθήκευση ώστε να ισχύει ο χαμηλός συντελεστής.

Η αποτελεσματικότητα, η διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας και η κοινή λογική πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται στην εφαρμογή των όποιων μέτρων. Στο συγκεκριμένο μέτρο, δυστυχώς δεν ικανοποιούνται και επιβάλλεται να προχωρήσουμε άμεσα στις αναγκαίες βελτιώσεις.

Το πρόσφατο παράδειγμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί είναι χαρακτηριστικό της μη ορθολογικής εφαρμογής μέτρων που καταλήγουν να δημιουργούν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Κύριε υπουργέ,

Με τέτοιου είδους αστοχίες, εκτός των άλλων, δίνουμε τη δυνατότητα σε εκείνους οι οποίοι κυριολεκτικά κατέστρεψαν τον πρωτογενή τομέα της χώρας να εμφανίζονται σήμερα ως τιμητές και υπερασπιστές του.

Είναι ξεκάθαρο και πλέων αποδεδειγμένο στην πράξη ότι το ισχύων καθεστώς εφαρμογής ΦΠΑ στα ζώα το κρέας και τις ζωοτροφές, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή αλλά και τα έσοδα του κράτους.

Οδηγεί δε  στην αύξηση της παράνομης διακίνησης με τις γνωστές συνέπειες για την εθνική οικονομία και πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση διόρθωσή του.

Σας ευχαριστώ.




Total
0
Shares
Previous Article

Νέα πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για ένταξη έργων αναβάθμισης σχολικών μονάδων στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Next Article

Διαμαρτυρία - Καταγγελία