Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου: Βάφουμε τον κόσμο πορτοκαλί

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο ΟΗΕ, καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Είναι μια αφορμή να προβληματιστούμε ευρύτερα για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και, ειδικότερα, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών και πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.

Η ανθρώπινη ζωή είναι μια απόλυτη αυταξία. Και παρόλο που είναι γένους θηλυκού δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε άνδρες ή γυναίκες. Αντίθετα, η ζωή προϋποθέτει τη δημιουργική συνύπαρξη και τη σύμπραξη θηλυκού και αρσενικού. Οτιδήποτε εκφεύγει από μια τέτοια προσέγγιση υποτιμά και αλλοτριώνει το πραγματικό νόημα της ύπαρξης.

Στο κοινωνικό και το οικονομικό πεδίο, οι καπιταλιστικές – εκμεταλλευτικές σχέσεις κυριαρχούν. Αυτές είναι σχέσεις πολύμορφης βίας και ανελευθερίας, που στηρίζουν και στηρίζονται στην ανισότητα. Αποκαλύπτουν τις χειρότερες πλευρές της ανθρώπινης φύσης και προσβάλλουν τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες πάνω στις οποίες επιχειρήθηκε η συγκρότηση ενός υψηλού επιπέδου πολιτισμού.

Η βία, που ακόμα και στις μέρες μας εκδηλώνεται με διάφορες μορφές σε βάρος των γυναικών, των παιδιών και των αδυνάμων, έχει ακριβώς ως πρότυπο τις εκμεταλλευτικές σχέσεις. Ωστόσο, δεν είναι συνώνυμο της δύναμης ή κάποιας μορφής ανωτερότητας. Η βία είναι απόδειξη αδυναμίας και πνευματικής υστέρησης. Ακόμη χειρότερα: είναι έγκλημα. Και ως τέτοιο πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται. Όποτε και όπου εμφανίζεται.

Σήμερα, βάφουμε τον κόσμο πορτοκαλί, το χρώμα με το οποίο ο ΟΗΕ θέλησε να συμβολίσει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η οποία  τις πλήττει ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση.

Είναι χρέος μας να χτίσουμε μαζί την κοινωνία, στην οποία οι αρχές της ισότητας,  της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση ψηφίσματος για την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση αυτή,  η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάϊο του 2011, προβλέπει την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών την 25η Νοεμβρίου.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο στο είδος του δεσμευτικό διεθνές εργαλείο για την εξάλειψη και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, επικεντρώνεται σε 4 βασικά θέματα: στην πρόληψη της βίας, στην προστασία των θυμάτων, στη δίωξη των δραστών και στην παρακολούθηση.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέλαβε τη νομοθετική πρωτοβουλία για την κύρωση της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται η προώθησή του στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ελληνική Πολιτεία και κοινωνία έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται  για το γεγονός ότι συγκαταλέγονται πλέον στους πρωτοπόρους της υπεράσπισης των κοινωνικών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Ενημέρωση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας πρός τα μέλη του

Next Article

Η Καρδίτσα ετοιμάζεται να κατακτήσει το ρεκόρ Γκίνες

Related Posts