Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αχ αυτές οι εξετάσεις!

rogganaki lia ΡΟΓΓΑΝΑΚΗ ΛΙΑ

Αχ αυτές οι εξετάσεις!

Ποικίλα συναισθήματα ανακατεύονται και φορτίζουν μια περίοδο κρίσιμη για τους πρωταγωνιστές της και τους συμπαραστάτες τους. Έτσι το άγχος, η ανασφάλεια για τις γνώσεις, ο φόβος της αποτυχίας, η απογοήτευση όταν κάτι δεν πάει καλά, η αγωνία αν θα πετύχουν και η ντροπή αν αποτύχουν, συντροφεύει τους υποψήφιους στο κατώφλι της πραγμάτωσης των στόχων τους.

Μέσα στις τόσες δυσκολίες και σε πρωτόγνωρες συνθήκες, καθοδηγούμενοι από τα όνειρα τους, την Δευτέρα, οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στις πολύ απαιτητικές και σίγουρα ανταγωνιστικές πανελλήνιες εξετάσεις, για να καταφέρουν να κερδίσουν μία θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Με εφόδια τους, τις γνώσεις και την προετοιμασία όλων των χρόνων της μαθητικής τους διαδρομής, αλλά και την αδιάλειπτη στήριξη από τους γονείς τους, είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τον στόχο τους. Βασική προϋπόθεση είναι η διαχείριση του άγχους, γιατί μόνο με ηρεμία και αυτοπεποίθηση θα αποδώσουν και θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δύσκολο, αν σκεφτείς ότι συχνά οι ίδιοι οι γονείς εμφανίζονται πιο αγχωμένοι από τα παιδιά. Μπορούν όμως αυτό το άγχος να το αξιοποιήσουν αρκεί να το μετατρέψουν σε δύναμη.

Τόσο η προετοιμασία όσο και οι εξετάσεις είναι κουραστικές, μακροχρόνιες, αγχωτικές, σχεδόν εξαντλητικές γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή για να καταφέρει να αποδώσει καρπούς η τεράστια αυτή προσπάθεια.

Διάβασε όσο μπορείς, πίστεψε στον εαυτό σου ότι θα τα καταφέρεις, και μην ακούς κανένα. Σκέψου μόνο θετικά, κάνε τη δική σου προσπάθεια και μην επηρεάζεσαι από τις προσπάθειες των άλλων. Κλείσε τα αφτιά σου σε όσα λένε οι άλλοι για πράγματα που σε αγχώνουν. Μετάτρεψε το άγχος σε δημιουργία, συνέχισε με σταθερά βήματα και όλα θα έρθουν.

Το κατά πόσον θα επιτευχθεί όμως ο στόχος, κρίνεται και από πολλούς αστάθμητους παράγοντες που δεν αφορούν εξ ολοκλήρου τον υποψήφιο ή την προετοιμασία που έχει κάνει, αλλά ένα σύνολο παραγόντων (εύκολα ή δύσκολα ή απρόβλεπτα θέματα ).

Να θυμάστε λοιπόν πως η επιτυχία στη ζωή, δεν εξαρτάται από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν κρίνεται η ζωή κανενός από τις επιδόσεις του σε αυτές τις  εξετάσεις. Τίποτα δεν τελειώνει με μία χαμηλή βαθμολογία αλλά ούτε και τα πάντα πετυχαίνονται στην ζωή με μία υψηλή βαθμολογία. Είναι ένα βήμα για την ζωή, όχι ολόκληρη η ζωή.

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έχετε καταβάλλει και σας έφερε ένα βήμα πιο κοντά για να διεκδικήσετε μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντιμετωπίστε το σαν μια πρόκληση που σας φέρνει στο κατώφλι για να ανακαλύψετε τον δικό σας δρόμο, αυτόν που  θα σας κάνει ευτυχισμένους.

Σας εύχομαι καλή και επιτυχημένη προσπάθεια για να σταδιοδρομήσετε όπως εσείς θέλετε!

Λία Ρογγανάκη

Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
Kostis Nousios slide

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων

Next Article
απολυμανση σχολείου apolymansh sxoleio

Απολύμανση από την Π.Ε Καρδίτσας στο 3ο Γυμνάσιο Καρδίτσας