Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι η έναρξη του 32ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Με τη μουσική παράσταση της Αλίκης Καγιαλόγλου «Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη»

Στον κορυφαίο συνθέτη και ποιητή Μάνο Χατζιδάκι θα είναι αφιερωμένη η έναρξη του 32ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, στις 8.30μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση της Αλίκης Καγιαλόγλου με τίτλο «Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη» (κείμενα από την αττική κωμωδία και την αρχαία τραγωδία) η οποία βασίζεται σε κείμενα του Ευριπίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη – μέσα από τις μεταφράσεις των Κ. Μύρη, Γ. Χειμωνά, Κ. Βάρναλη, Γ. Βαρβέρη κ.α. και στις μουσικές που συνέθεσαν εμπνευσμένοι από αυτά, ο Μ. Θεοδωράκης, ο Μ. Χατζιδάκης, ο Χ. Λεοντής, ο Δ. Σαββόπουλος, ο Γ. Κουρουπός κ.α.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά (με αυτή τη μορφή) το 2006 στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΦΡΥΝΙΧΟΥ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ και το 2011 αρκετά διαφοροποιημένη, χάρη στη διδασκαλία των κειμένων από τον Δήμο Αβδελιώδη, στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, καθώς και σε άλλα Φεστιβάλ.

Όπως, εξάλλου, δηλώνει η ίδια η Αλίκη Καγιαλόγλου : «Κάθε φορά που δίνω αυτή την παράσταση, εύχομαι και ελπίζω οι θεατές να ανακαλύψουν κάτι, που θα αξίζει να διατηρήσουν στη μνήμη τους, πιστεύοντας ακράδαντα πως ΄΄Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΑΣ ΒΕΛΤΙΟΥΣ ΠΟΙΕΙ΄΄». Ενώ συμπληρώνει τα εξής : «Την παράσταση αυτή την αφιερώνω στον Μάνο Χατζιδάκι γιατί ήταν από τους πρώτους που στήριξαν τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ήθελα να υπάρξω στην σκηνή τραγουδώντας, αυτοσχεδιάζοντας και παίζοντας μέσα από θεατρικούς μονολόγους, ποιητικά και λογοτεχνικά κείμενα και φυσικά μουσική, ανεβάζοντας το 1989 την παράσταση ΄΄ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΄΄ όπου έπαιζα τον μονόλογο του Jean Cocteau ‘’Ο ΩΡΑΙΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ΄΄ σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη».

Ιδέα, επιλογή κειμένων και χορικών, ερμηνεία και στήσιμο της παράστασης : Αλίκη Καγιαλόγλου

Διδασκαλία κειμένων : Δήμος Αβδελιώδης

Πιάνο : Φρίξος Μόρτζος

Κλασική κιθάρα : Νίκος Μανιταράς

Κρουστά : Σόλης Μπαρκής

Τιμή εισιτηρίου : 7 ευρώ.

Το Φεστιβάλ οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3, τον 102fm και την ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Βιογραφικό Αλίκης Καγιαλόγλου

Αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι η έναρξη του 32ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ΚαρδίτσαςΓεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες.

Μελέτησε αρχικά τραγούδι ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών με τη Μαρίκα Καλφοπούλου και αργότερα με τους Φραγκίσκο Βουτσίνο και Σπύρο Σακκά.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, τραγουδώντας στις συναυλίες τους και ηχογραφώντας έργα τους σε ποίηση Ν. Γκάτσου, Μ. Αναγνωστάκη, Αγγελικής Ελευθερίου, Ο. Ελύτη κ.α. Επίσης, ηχογράφησε κύκλους τραγουδιών του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και του Νίκου Χουλιαρά.

Από το 1982 δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πορτογαλία, Μεξικό, Ισπανία, Τυνησία, Κύπρο, Ιταλία, Σουηδία, Τουρκία, Γαλλία, Βέλγιο, Καζαχτστάν κ.α.) όπου αποσπά εξαιρετικές κριτικές.

Το 2000 ίδρυσε την Εταιρεία Παραγωγής «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ», με την οποία εκδίδει CD («ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ – ΠΙΑΝΟ ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ», «ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Α. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ – ΜΟΥΣΙΚΗ Α. ΜΠΑΛΤΑ», «ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΩΔΗ F. PESSOAFADOS», «TIME FOR US», με την κόρη της, τη σοπράνο Ελένη – Λυδία Σταμέλλου, «ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΙΑΣ ΑΛΙΚΗΣ» κ.α.) και οργανώνει θέτοντας επί σκηνής παραστάσεις, όπως «ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ – ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ» (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών 2006, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας 2011, «ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ» – (Ένωση Φίλων Ακροπόλεως Ρωμαϊκή Αγορά 2007), «AMOAMOR», Θεατρικοί Μονόλογοι, ποίηση και μουσική (Θέατρο Πορεία 2011), «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ» (ΕΚΕΒΙ και Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων 2011 και 2012), «Η ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΩΔΗ ΤΟΥ F. PESSOA ΚΑΙ ΤΑ FADOS ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΜΟΥ» (σκηνοθεσία Δ. Αβδελιώδη – Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν 2014) κ.α.

Τελευταία ασχολείται και με το Θέατρο Δρόμου, «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» (Γιορτή Ευρωπαϊκής Μουσικής 2006 – Πλατεία Συντάγματος) και «A CAPELLA ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΗΣΗ» (Α ΄ Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου 2009) κ.α.

Συνεργάστηκε επίσης με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σαν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής «ΑΚΟΥ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΑΚΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ».

Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στη Λάρισα

Next Article

Θέμα: Τρόπος λειτουργίας του ΝΠΔΔ Πολιτισμός και Αθλητισμός του Δήμου Μουζακίου