Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Αφιέρωμα προς τιμήν του πρωτοψάλτου Καρδίτσας, Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 

8Η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ 

Την Τετάρτη στις 8:30 μ.μ. στο THESSALIKON GRAND 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ , ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ KAI XΟΡΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία, για έβδομη (7η) συνεχή ημέρα, σήμερα Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016, στις 8:30 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL», η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας που πραγματοποιείται, από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016.

Ένα αφιέρωμα στο άγνωστο σε πολλούς, συνθετικό έργο του μακαριστού, Πρωτοψάλτη Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ένωση Καθηγητών Μουσικής Καρδίτσας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Μουσικής.

Εκλεκτές, Βυζαντινές Χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, αποτελούμενες από Καθηγητές, Ιεροψάλτες, Σπουδαστές Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και εκκλησιαστικού Λυκείου, θα ψάλλουν για πρώτη φορά συνθέσεις του Πρωτοψάλτη, αναδεικνύοντας κυρίως την συνθετική του πλευρά εκτός από τη διδακτική και ερμηνευτική.

Συγκεκριμένα θα ψαλθούν οι παρακάτω συνθέσεις του Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη: 

  1. «Λειτουργικὰ», Ἦχος πλάγιος τοῦ Δευτέρου
  2. Ψαλμός 34ος « «Δίκασον , Κύριε, τους ἀδικοῦντας με», ἦχος πλάγιος τοῦ Τετἀρτου                                                                                              

 3 .Καυχάται σήμερον σεμνομυθούσα…Δοξαστικό σε ήχο δεύτερο

  1. «Τῶν Άγράφων τὸν γόνον …», Ἀπολυτίκιον Ἁγ. Σεραφείμ, Ἦχος Πρῶτος,
  2. 5. Δοξαστικό των αίνων “Το μυριοπλάσιον…”
  3. Εἰς τὰ δίπτυχα «Μεγαλυνάριον Ἁγίου Σεραφείμ» ,ἦχος Δεύτερος
  4. «Δοξαστικὸν τῶν Αἴνων Ἁγίου Σεραφείμ», ἦχος πλ. τοῦ Πρώτου
  5. Μυστικώς σήμερον…Δοξαστικό Αίνων σε πλάγιο του τετάρτου των 8 τοπικών Αγίων της Καρδίτσας

9.«Κύριε, ὁ Θεός ἡμῶν» (ὕμνος μετὰ τὴν βάπτισιν) ,Ἦχος Τρίτος , και πολλές άλλες.

Επίσης σημαντικοί άνθρωποι της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας και του Ιερού Αναλογίου θα αναφερθούν στο σημαντικό του έργο(συνθετικό, διδακτικό, ερμηνευτικό) καθώς και στην ιδιαίτερη τιμή  που του επιφύλαξε ο Δήμος Καρδίτσας ,απονέμοντάς του το μετάλλιο της πόλης .

Συγκεκριμένα θα αναφερθούν στο έργο του και την προσφορά του ο Ανδρέας Γλυνιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Μουσικής, τ. Σχολικός Σύμβουλος Μουσικής και πρωτεργάτης της ίδρυσης των μουσικών σχολείων στην Ελλάδα. Επίσης ο Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης Περικλής Μαυρουδής, καθώς και ο Πρωτοψάλτης  Τρικάλων Πολυχρόνης Νταλάσης. Ακόμη θα προλογίσουν ο Νίκος Κατοίκος φιλόλογος και η Παρασκευή Σδρόλια, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου  Καρδίτσας.

 Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης για εξήντα-εφτά (67) χρόνια διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων-Κωνσταντίνων και Ελένης Καρδίτσας, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για πολλά χρόνια, Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής για δεκαετίες και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ).

 Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε δύο χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «THESSALIKON GRAND HOTEL» της Καρδίτσας (31/3-7/4/2016) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (8-16/4/2016), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

                Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Alexander Kuyumdziev καθηγητής και Μαέστρος από τη Σόφια, στο South-Western University Neophit of Rila, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών,  η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο Καθηγητής και Μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης Dragan Tomic παρευρίσκονται ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.

                Σήμερα Τετάρτη 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 8:30 μ.μ., στο Αφιέρωμα στον Μακαριστό Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη , συμμετέχουν οι παρακάτω Βυζαντινές Χορωδίες.

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

7η ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4/2016-ΩΡΑ 8:15μ.μ. CONCERT HALL”THESSALIKON GRAND HOTEL”

  1. Χορωδία Εκκλησιαστικού Λυκείου-Γυμνασίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά και της Αγλαΐας Χατζάρα
  2. Χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης & Τύρναβου «ο Άγιος-Αχίλλειος» υπό τη διεύθυνση του Ηλία Παπαδόπουλου
  3. Χορωδία Ωδείου Καρδίτσας-Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καταραχιά .
  4. Κλιμάκιο Χορωδίας Ιεροψαλτών- μελών του Σωματείου Ιεροψαλτών «Άγιος Ιωάννης  ο Δαμασκηνός» Ι.Μ Τρίκκης & Σταγών υπό τη διεύθυνση του Πολυχρόνη Νταλάση. 

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




Total
0
Shares
Previous Article

Έμφαση στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας δίνει η Δημοτική Αρχή

Next Article

Πιο ασφαλείς μετακινήσεις με τα ποδήλατα επιδιώκει ο Δήμος Τρικκαίων.

Related Posts