Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκόνδρα: «Νέο ασφαλιστικό- άλλη φιλοσοφία, εγγύηση μέχρι το 2070»

Asimina Skondra 2019

 

Την ικανοποίησή της εκδήλωσε η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, διότι εκτός των άλλων στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε, προβλέπεται πραγματική στήριξη των συνταξιούχων αγροτών που συνεχίζουν τον εργασιακό τους βίο.

Την ίδια ικανοποίηση εξέφρασε προς τον Υπουργό και για το ότι, επίσης δεν θίγονται συνταξιούχοι του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί στον πρωτογενή τομέα και με έσοδα απ’ αυτόν μέχρι 10.000 ευρώ.

Κατά την ομιλία της στη Βουλή η κ. Σκόνδρα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Όταν ψηφιζόταν ο αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου, διαδήλωναν οι συνδικαλιστές και δικαίως βέβαια. Έρχεται η ΝΔ, καταργεί τον Ν. Κατρούγκαλου με τα ολέθρια αποτελέσματα, πάλι τα συνδικάτα στο δρόμο, υπό «την αιγίδα της αντιπολίτευσης».

Αν αυτό δεν είναι υποκρισία και θέατρο του παραλόγου, τότε τί είναι;

Ας τα βάλουμε κάτω λοιπόν:

Σήμερα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συμβάλλει

  • στην αύξηση της απασχόλησης,
  • στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας,
  • στη μείωση της εισφοροδιαφυγής,
  • καλλιεργεί ασφαλιστική συνείδηση.

Είναι ένα απλό και ευέλικτο σύστημα, με πλήρη αποσύνδεση από το εισόδημα. Προβλέπει ειδική πρόνοια για όλους τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Όλα αυτά δεν είναι πρωτάκουστα. Τα λέγαμε στη ΝΔ προεκλογικά και σήμερα τα νομοθετούμε.

Το ασφαλιστικό, για πρώτη φορά, συνοδεύεται από δύο επιστημονικές και απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες, που πιστοποιούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη διασφάλιση όλων των συντάξεων μέχρι το 2070. Να σταματήσουν οι νέοι μας να πιστεύουν, ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Να σταματήσει η μετανάστευσή τους και η ανασφάλειά τους.

Αυτό το σύστημα τις εγγυάται. Και το ποσοστό επί του ΑΕΠ για τη συνταξιοδοτική δαπάνη θα βρίσκεται στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, αφού σταδιακά θα αυξάνεται.

Γιατί λοιπόν κύριοι Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ παραβλέπετε, ότι για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά αντίθετα, θα γίνουν μικρές ή μεγάλες αυξήσεις;

Εσείς δημιουργήσατε αντικίνητρα για την παραμονή στην εργασία. Εφαρμόσατε και εκεί την αριστερή φιλοσοφία σας. Όχι αυτή του ελέγχου των αρμών της εξουσίας, την άλλη… που συνειδητά εξοντώνει και τιμωρεί κάθε τι το δημιουργικό. Για αυτό και γονατίσατε 1.440.000 εκ. ελευθέρους επαγγελματίες και αγρότες. Μετατρέψατε το ασφαλιστικό σε φορομπηχτικό και φτάσατε στα ύψη τη εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει όλη τη φιλοσοφία. Οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν αύξηση στην ανταποδοτικότητα της σύνταξής τους, μετά τα 30 χρόνια και μία ημέρα.

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος στηρίζεται στην απλότητα, την ευελιξία και την ελευθερία. Παρέχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τις συντάξεις χηρείας, καθώς και για ειδικές αναπηρίες.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, δεν υπάρχουν πια κλάσεις και οι εισφορές αποσυνδέονται πλήρως, από το εισόδημα.

Θεσπίζονται 7 κατηγορίες και δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μιας κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους.

Στη παράλληλη ασφάλιση, οποιοσδήποτε μισθωτός – που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα – με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων. Σταθεροποιήσαμε επίσης την εισφορά υγείας μετά τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Θεσπίζεται ειδική μέριμνα για τους νέους με χαμηλές εισφορές για τα πρώτα 5 χρόνια ασφάλισης, όλων των κλάδων.

Καταργείται η αδικία για τις συντάξεις χηρείας. Παύει το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή τις χήρες του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Πάμε τώρα σε ένα τομέα που αγγίζει όλη την Ελληνική Περιφέρεια. Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, για το οποίο κύριε Υπουργέ θέλω ιδιαίτερα να σας συγχαρώ, εκ μέρους των αγροτών της Καρδίτσας.

Αφορά την πραγματική στήριξη συνταξιούχων αγροτών που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο, αλλά και συνταξιούχων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, που θέλουν να παραμείνουν ενεργοί στον πρωτογενή τομέα!

Τον τομέα, κύριοι, που ταΐζει την Ελλάδα. Τον πρωτογενή τομέα, που είναι πυλώνας ανάπτυξης και μπορεί να καταστεί απαρχή μιας νέας εκβιομηχάνισης της Χώρας.

Απόλυτη προστασία, λοιπόν, των συνταξιούχων αγροτών.

Ολόκληρη η σύνταξη, ανεξαρτήτως εάν συνεχίσουν τις αγροτικές δραστηριότητες.

Και όλοι, όμως οι συνταξιούχοι, του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, επίσης θα μπορούν να έχουν αγροτικές δραστηριότητες και μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, η σύνταξη τους δεν θα θίγεται. Έτσι δίνεις κίνητρο και στηρίζεις έμπρακτα την παραγωγικότητα.

Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους και καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για την θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος.

Φτιάξατε τον ΕΦΚΑ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τον αφήσατε στην τύχη του. Χωρίς οργάνωση, χωρίς προσωπικό, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή. Χάος! 3 χρόνια σε εκκρεμότητα οι συντάξεις. Νοιάστηκε κανείς πως θα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι;

Τώρα ο νέος Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης οριστικοποιείται οργανωτικά και διοικητικά, και ενοποιεί υπό την “ομπρέλα” του τους φορείς απονομής εφάπαξ και επικουρικού.

Είναι δομημένος με τρόπο τέτοιο ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία και πολύ υψηλότερη σύνταξη.

Επίσης επιταχύνεται η απονομή συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ενώ για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000 στον φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης.

Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου. Την 1η Ιουνίου 2020 θα εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις στην Ελλάδα. Μέσα στο 2021 θα έχουν διεκπεραιωθεί και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που μας κληροδότησε η «Πρώτη Φορά Αριστερά»

Είχαμε υποσχεθεί να καταργήσουμε τον νόμο Κατρούγκαλο. Αυτό κάνουμε σήμερα, αποκαθιστώντας όλες τις αδικίες και λύνοντας τα προβλήματα και αδιέξοδα που δημιουργούσε. Στη ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Μέσω του νομοσχεδίου αυτού, οι Έλληνες θα πιστέψουν ξανά στην κοινωνική ασφάλιση. Θα εναποθέσουν σε αυτήν τους κόπους της  ζωής τους, για να απολαύσουν μία σύνταξη, που θα τους επιτρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Από το Γραφείο τύπου




Total
0
Shares
Previous Article
Ευρεία σύσκεψη για τον κοροναϊό Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ευρεία σύσκεψη για τον κοροναϊό Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article
Μεγάλη ανταπόκριση τρικαλινών στην εφαρμογή της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Μεγάλη ανταπόκριση τρικαλινών στην εφαρμογή της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Related Posts

dimarxeio Mouzakiou new new
Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας

Δήμος Μουζακίου: Ανακοίνωση προς δημότες για απαγόρευση καύσης λόγω αυξημένης επικινδυνότητας Ενημερώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του…
paidiki xara pirosvestikis
Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου

Ευχαριστήριο μήνυμα του Προέδρου Μουζακίου κ.Αχιλλέα Καταραχιά για τις εθελοντικές εργασίες συντήρησης της παιδικής χαράς Μουζακίου Εθελοντικές εργασίες…