Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκόνδρα: «κ. Υπουργέ, διεκδικώ για τον τόπο μου»

Asimina Skondra new 1

 Σημαντικές διεκδικήσεις και απολυτή περιγραφή της κατάστασης και των ζημίων στη Καρδίτσα, περιλάμβανε η ομιλία της Βουλευτή του Νομού μας, κ. Ασημίνας Σκόνδρα, στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών. Στην τοποθέτηση της, απευθυνόμενη στο Υπουργό Οικονομικών κ. Σταïκούρα, η κ. Σκόνδρα, τόνισε: 

«Εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, στις οικογένειες των 3 θυμάτων της  θεομηνίας στο Νομό μας, με την ευχή, να είναι το τελευταίο τραγικό γεγονός.

Το πόσο σφοδρή υπήρξε, εκείνη η βραδιά της Παρασκευής, δεν μπορεί να αποδοθεί με λόγια, φωτογραφίες ή βίντεο. Το μέγεθος δε της καταστροφής, αποκαλύφθηκε στο μεγαλείο του, όταν υποχώρησαν τα νερά και έμειναν οι λάσπες. Είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή, στην ιστορία της πόλης και του Νομού. Καταστράφηκε όλη η Καρδίτσα, απ’ άκρη σε άκρη. Μαζί με τις αμέτρητες υλικές ζημίες, δικαίως έμεινε και η διάχυτη ανησυχία για το αύριο. 

5.500 σπίτια πλημμύρισαν, οικοσυσκευές καταστράφηκαν, πολλά δε από αυτά δεν είναι πια κατοικήσιμα. Ίδια εικόνα σε βιοτέχνες, επαγγελματίες, εμπόρους και πάσης φύσεως επιχειρήσεις. Από τις 3000 περίπου επιχειρήσεις στη Καρδίτσα, άνω του 80% έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημίες, και από αυτές, πάνω από τις μισές περίπου, καταγράφουν ζημία δεκάδων χιλιάδων Ευρώ.  

Ορεινά χωριά άλλαξαν μορφή. Ποτάμια άλλαξαν ροή. Ο κάμπος πλημμυρισμένος και οι αγρότες σε απόγνωση, αφού λίγο πριν την συγκομιδή βαμβακιού και αραβόσιτου, η παραγωγή χάθηκε ολοσχερώς. Τι να σας πω για τους Κτηνοτρόφους… Έχασαν ολόκληρα κοπάδια. Πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. 

Τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο του Νομού, με δρόμους κομμένους, γεφύρια γκρεμισμένα, κατολισθήσεις και το σιδηροδρομικό δίκτυο σε αχρηστία.

Βρισκόμουν στο επίκεντρο της καταιγίδας, και μέσα στη λάσπη, το βράδυ της Παρασκευής, δίπλα στους άντρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Δήμου και της Περιφέρειας. Έζησα από κοντά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Απεγκλώβισαν και διέσωσαν 1000 και πλέον ανθρώπους. 

Για αυτό, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, στα σωστικά συνεργεία, και όλους όσους έδωσαν μάχη με τα στοιχεία της φύσεως. Να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου, στον κ. Χαρδαλιά και στο επιτελείο του, που δρώντας αστραπιαία, ενίσχυσαν την Καρδίτσα με άντρες της ΕΜΑΚ, με ερπυστριοφόρα οχήματα, με πλωτά μέσα, που επιχειρούσαν όλη τη νύχτα υπό τον Στρατηγό συντονιστή επιχειρήσεων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, που ήταν μαζί μας, όπως και ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Θεσσαλίας.  Θα μου πείτε, «έκαναν το καθήκον τους». Βεβαίως…Αλλά έχει καταγραφεί, ότι το καθήκον δεν είναι αυτονόητο για όλους.  

Το κυρίαρχο μήνυμα, που στέλνει σήμερα αποφασιστικά ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και σύσσωμη η Κυβέρνηση, στους συμπολίτες μας, είναι: «Δεν είστε μόνοι, βρισκόμαστε έμπρακτα δίπλα σας» 

Εκτός από την αμεσότατη φυσική παρουσία του Πρωθυπουργού και του μισού υπουργικού συμβουλίου στην Καρδίτσα, άμεσα υπήρξαν αποφάσεις για την αναστύλωση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, για έργα και υποδομές, τέτοιες μάλιστα που θα οχυρώσουν την περιοχή μας, όπως το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, και όχι μόνο, που διεκδικούσαμε επί σειρά ετών, το φράγμα Μουζακίου, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Ελπίζω γρήγορα να εξαγγελθεί και το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά.  

Οι υπουργοί προχώρησαν ήδη στην εκταμίευση εκατομμυρίων προς τους Δήμους για ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Γίνεται ήδη η καταγραφή των ζημιών για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχειρεί στις υποδομές, με στόλο μηχανημάτων, όπως και οι Δήμοι με όσα μέσα διαθέτουν. Στόχος μας είναι, να επιστρέψει η ζωή των πολιτών το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα. 

Σήμερα, θεσμοθετείται η ενίσχυση 5.000 € ανά κατοικία και 8.000 € ανά επιχείρηση, σαν αρχή βεβαίως. Ποσόν αφορολόγητο, ακατάσχετο, ανεκχώρητο, που δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή τις Τράπεζες. Επίσης δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή προνοιακών η κοινωνικών παροχών. 

Αναστέλλονται για ένα χρόνο, οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας στις πληγείσες περιοχές. Παρέχεται στις επιχειρήσεις, η δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας, έως την αποκατάσταση των ζημίων, και μέχρι 3 μήνες. Στους εργαζομένους θα καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη. Ενώ υπάρχει ρητή απαγόρευση απολύσεων των εν λόγω εργαζομένων. 

Δεν θα μπω στα επιμέρους άρθρα γιατί προτιμώ να σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί στον νομό μου. Οι πολίτες εν αιωνίως περιμένουν πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Τα πρώτα μέτρα, είναι σίγουρα θετικά. Όμως, η ανησυχία των πολιτών και των επιχειρηματιών μας είναι διάχυτη και ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος, διότι οι ανάγκες είναι κατεπείγουσες και εμείς πρέπει να τις προβάλουμε. Σίγουρα κ. Υπουργέ δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα πρώτα μέτρα. 

Θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα, και θα πρέπει να εξετάσουμε:

  • Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης του Νομού.
  • Άμεσα άτοκα δάνεια, σε πληγέντες με ζημιές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από το Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος της ζημίας, με εγγύηση του Δημοσίου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποζημιώσεων, το ποσό αυτό να πηγαίνει στην αποπληρωμή του δανείου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε βάθος 5ετίας από τους δανειολήπτες.
  • Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
  • Απαλλαγή για ένα έτος του ΕΝΦΙΑ
  • Παράταση πληρωμών και να μην χαθούν οι διακανονισμοί, όπως των αγροτών με τη ΔΕΗ
  • Πάγωμα των χρεών των πληγέντων σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Τράπεζες, Δήμους, χωρίς προσαυξήσεις και δυνατότητα νέας ρύθμισης. Καθώς και αναστολή σφράγισης επιταγών για τουλάχιστον 6 μήνες. Είναι σημαντικό, ο επιχειρηματικός και αγροτικός κόσμος, να επιστρέψει τάχιστα στην παραγωγική διαδικασία.
  • Γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένου του μηχανικού τους εξοπλισμού και των ζωοτροφών.
  • Να δοθεί ως προκαταβολή ένα σημαντικό μέρος της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια να γίνει συμψηφισμός.
  • Πάντα να θυμόμαστε, ότι ειδικά η Καρδίτσα, στηρίζεται αποκλειστικά στην αγροτική οικονομία.
  • Να συμπεριληφθούν υπόγεια, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, αποθήκες και λεβητοστάσια. 

Καταθέτω στα πρακτικά υπόμνημα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και επιστολή του Δήμου Καρδίτσας, σχετικά με όσα κρίνονται απαραίτητα. Παρακαλώ να τα μελετήσετε και να τα λάβετε υπόψη σας. 

Κύριε Υπουργέ, ως βουλευτής του Νομού Καρδίτσας, είμαι κοινωνός της απελπισίας και των προσδοκιών των πολιτών. Ταυτόχρονα οφείλω να διεκδικήσω, ό,τι είναι απαραίτητο για τον τόπο μου, και βέβαια, όπου εντοπίζεται πρόβλημα, να σας το επισημαίνω και να το λύνουμε.

Κλείνω, απευθυνόμενη σε όσους κάνουν κακοπροαίρετη κριτική.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό κύριοι συνάδελφοι, να χρησιμοποιείτε φθηνή αντιπολιτευτική ρητορική, για να πλήξετε την κυβέρνηση. Τελικό θύμα γίνονται οι ίδιοι οι πολίτες, που επλήγησαν από την θεομηνία. Προκαλεί λύπη και ντροπή!

Αλλά και οργή, όταν σκεφτόμαστε πως χειριστήκατε καταστροφικά συμβάντα στο πρόσφατο παρελθόν, όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα. Έχετε τόσο θράσος, να ζητάτε αύριο να σας εμπιστευτούν άνθρωποι που  σήμερα αρνείστε να τους χορηγηθεί έκτακτο επίδομα; Κάντε ότι θέλετε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τις Καρδιτσιώτισσες και τους Καρδιτσιώτες, που το λέει η ψυχή τους, θα κτίσουμε την Καρδίτσα από την αρχή και καλύτερη.»




Total
0
Shares
Previous Article
plisimo dromwn

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί πλύσιμο δρόμων και πλατειών στο κέντρο της Καρδίτσας

Next Article

Βαθμός 3 στο Μαθηματικό

Related Posts