Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ασ. Σκόνδρα: «Εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε την Πολιτική Προστασία για την ασφάλεια όλων των πολιτών»

Με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Asimina Skondra 2019

 

Με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, τονίζει:

«Ποτέ ξανά να μην ζήσουμε στο μέλλον εθνικές τραγωδίες όπως την πυρκαγιά στο Μάτι ή τις πλημμύρες στην Δυτική Αττική. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις πέρυσι το καλοκαίρι. Μέσα σε 6 μήνες ολοκλήρωσε τον οργανωτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, που αποτυπώνεται στο Νομοσχέδιο για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συστήνεται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ένας Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, που θα διαχειρίζεται συνολικά ολόκληρο τον κύκλο επιχειρησιακών και διοικητικών λειτουργιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, από την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση αλλά και την βραχεία αποκατάσταση τους. Οι βασικοί άξονες δράσης του θα ενεργοποιούνται κλιμακούμενοι, ανάλογα με την κατάσταση ετοιμότητας, που διαβαθμίζεται από κατάσταση συνήθους ή  αυξημένης ετοιμότητας έως κατάσταση επιφυλακής και κινητοποίησης.

Εκτός του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, την μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών από άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας όπως και ρυθμίσεις για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Σχετικά με την διερεύνηση καταγγελιών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας, ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας με αρμοδιότητα, τη συλλογή την καταγραφή, την αξιολόγηση και την επιβολή πειθαρχικού ελέγχου για πράξεις, ενέργειες, ή παραλείψεις του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, εισάγονται σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ιδρύεται Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων,  που θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία, την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων. Παράλληλα, η Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που σήμερα είναι ισότιμη με τις μεταδευτεροβάθμιες Σχολές, ανωτατοποιείται και επιμηκύνεται η φοίτηση από 2,5 σε 4 έτη.

Ρυθμίζονται τέλος ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τα εκπαιδευτικά όργανα, το προσωπικό, ο τρόπος εισαγωγής φοιτητών στις σχολές Αξιωματικών, Πυροσβεστών, Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης και την κατάρτιση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Επίσης, η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας, που δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα μετασχηματίζεται σε Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία θα εκπαιδεύονται εθελοντές πολιτικής προστασίας, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και, υποχρεωτικά, υπάλληλοι των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πολίτες.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προτύπων, πλέγμα εκπαιδευτικής κατάρτισης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και εθνικών δομών διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, που είχε ανάγκη η χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η απόλυτη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στην επόμενη φυσική καταστροφή, όταν αυτή συμβεί, με την προσδοκία ότι θα επιχειρήσουν τα σώματα με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην θρηνήσουμε εκ νέου απώλειες ανθρωπίνων ζωών και θα ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών.»




Total
0
Shares
Previous Article

Τοποθέτηση Παναγιώτας Βράντζα σε ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ για την αγροτική γη

Next Article
stratigikos sxediasmos 2030

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τη Θεσσαλία του 2030