Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Από το Ηράκλειο Κρήτης στο Μαυρομμάτι

Μία σημαντική επίσκεψη είχαμε την Παρασκευή 11-3-2016 στο χωριό μας.

Πάνω από 120 μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου της Κρήτης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδρομών ήρθαν να δούν από κοντά και να μάθουν την τεράστια ιστορία του Μαυρομματίου,το χωριό του μεγάλου ήρωα του 21′ Γ. Καραϊσκάκη.

Οι μαθητές εκτός από το χωριό μας όπου είχαν την ευκαιρία να δούν και να αγγίξουν τα σπάνια και μοναδικά εκθέματα του Μουσείου μας, τις δύο μέρες παραμονής τους στην περιοχή μας επισκέφτηκαν τα Μετέωρα, το Περτούλι και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Την ξενάγηση στο χωριό μας έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Δ. Γιώτης.

Το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το αρχαιότερο από τα γυμνάσια της πόλης του Ηρακλείου, στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα «ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ». Το Καπετανάκειο ήταν και είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια τα οποία κοσμούν την πόλη του Ηρακλείου. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ηρακλείου, πάνω στο τείχος και συγκεκριμένα στο προπύργιο του κύριου φρουρίου και της τάφρου Άκ Ντάμπια, που κατά την ενετική εποχή λεγόταν «Άγιος Δημήτριος», κοντά στην πλατεία Ελευθερίας και δεσπόζει μέσα στην πόλη. Από το 1908 μέχρι και σήμερα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης του Ηρακλείου. Το ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του ιατρό Αντώνιο Γεωργίου Καπετανάκη, ο οποίος άφησε με διαθήκη 200.000 δραχμές σε μετρητά και όλη του την περιουσία για την ίδρυση και τη λειτουργία του ιδρύματος αυτού. Ο πλήρης τίτλος του ιδρύματος είναι «Καπετανάκειο ίδρυμα Αντωνίου και Βικτωρίας Καπετανάκη», διότι η σύζυγός του Βικτωρία το γένος Λυσιμάχου Καλοκαιρινού, υιοθέτησε την επιθυμία του συζύγου της και δαπάνησε από δικά της χρήματα 2.500.000 δραχμές και επιπλέον κληροδότησε μέρος της ατομικής της περιουσίας στο ίδρυμα.

Γιώτης Δημήτριος

Από το Ηράκλειο Κρήτης στο Μαυρομμάτι




Total
0
Shares
Previous Article

Ενθουσιασμός και χαμόγελα στο Αποκριάτικο Πάρτι που διοργάνωσε το ΝΠΔΔ Αθλητισμός-Πολιτισμός -Νεότητα

Next Article

Όμορφη Οσκαρική βραδιά, με κέφι, βραβεία, χορό από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Related Posts