Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Από την Πύλη στο οροπέδιο Κρανιάς και από εκεί στο Κοτρώνι

 

Έχοντας περπατήσει τον Κόζιακα από το ένα άκρο του μέχρι το άλλο, στα πολλά χρόνια των εκεί ορειβατικών μας εξορμήσεων, επιχειρήσαμε κάτι άλλο στην πρώτη φθινοπωρινή μας εξόρμηση. Από την Πύλη και το υψόμετρο των 200 μέτρων στο οροπέδιο της Κρανιάς και από εκεί στο Κοτρώνι, καλύπτοντας μια συνολικά υψομετρική διαφορά σχεδόν 1200 μέτρων.

Λίγο μετά το πέτρινο γεφύρι, στρίβουμε δεξιά και στη συνέχεια ανηφορίζουμε κατά μήκος της κοίτης ξερού ρέματος, πάνω στα βράχια και στις κροκάλες. Πυκνή βλάστηση ξηρόφυτων και πουρναριών εμποδίζει την κίνησή μας. Δεν υπάρχει μονοπάτι, αλλά με οδηγό το GPS βαδίζουμε αναζητώντας τα ευκολότερα περάσματα.

Ψηλότερα συναντάμε την δυτική περίφραξη της ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής Κόζιακα. Είναι το περίφημο «απαγορευμένο» ‘όπως λέγαμε παλαιότερα. Ιδρύθηκε το 1975 και ήταν η πρώτη από μια σειρά παρόμοιων περιοχών που έγιναν σε άλλες περιοχές (στον Κίσσαβο, στη Φθιώτιδα, στη Δωρίδα, στην Άμφισσα, στις Σέρρες και στη Μεσσηνία). Έχει έκταση περίπου 484.000 στρέμματα και είναι η μεγαλύτερη από όλες, αποτελώντας το όχημα για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, ελκύοντας κυνηγούς από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από το εξωτερικό και δίνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα μόνιμης ή εποχικής απασχόλησης στους κατοίκους των χωριών του Κόζιακα μέσω του Δασαρχείου Τρικάλων. Η οικονομική κρίση έφερε έλλειψη των απαραίτητων δομών και πόρων και η παρακμή δεν άργησε να έρθει με αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας στις μέρες μας.

Ακολουθώντας πλέον τον φράχτη, στο στενό πέρασμα ανάμεσα σε αυτόν και στα πουρνάρια κερδίζουμε με δυσκολία ύψος μέχρι τα 600 περίπου μέτρα που κάνουν την εμφάνισή τους οι καστανιές και οι βελανιδιές. Τώρα η δυσκολία μετριάζεται, η διαδρομή μπορεί να χαρακτηριστεί και όμορφη. Στο ψηλότερο σημείο του φράχτη και πριν αυτός στρίψει δεξιά κατηφορίζοντας, το GPS δείχνει κατακόρυφη πορεία μέσα από βράχια θεόρατα. Σημάδια δεν υπάρχουν, οι αμφιβολίες αυξάνουν, η επιστροφή είναι ουτοπία. Ψηλότερα λοιπόν, με θέα στον κάμπο, στις πόλεις και στα χωριά του. Ανάμεσα στα βράχια ξεφυτρώνουν οι στενμπέργκιες, κίτρινοι προάγγελοι του φθινοπώρου. Η πολύωρη προσπάθεια εξάντλησε τα αποθέματά μας σε νερό, επιτακτική ανάγκη να φτάσουμε στο οροπέδιο και στην πηγή.

Βγαίνοντας στο φρύδι της κορυφογραμμής, είμαστε ακριβώς πάνω από το οροπέδιο της Κρανιάς, ένα μικρό σιάδι πνιγμένο στις φτέρες σε υψόμετρο 1100 περίπου μέτρων. Κόζιακα με τα θαύματά σου! Ποτέ δεν θα πάψεις να μας εκπλήσσεις, γι αυτό και σε λατρεύουμε. Σε ένα δεκάλεπτο είμαστε μπροστά στην πηγή. Άφθονο νερό παγωμένο και ίσκιος για φαγητό και ξεκούραση, ίσως και για έναν σύντομο ύπνο.

Το καταμεσήμερο ξεκινά το δεύτερο κομμάτι της πορείας, προς το Κοτρώνι. Πρέπει να ανηφορίσουμε ως τα 1350 μέτρα, μέσα σε όμορφο δάσος ελάτων και από εκεί να κατεβούμε σε μεγάλο διάσελο με πυκνές φτέρες στα 1200 μέτρα. Μονοπάτι εμφανές, χωρίς δυσκολίες, και ήμαστε ψηλά πάνω από το χωριό. Στα 700 μέτρα υψόμετρο το Κοτρώνι, πάνω από μιας ώρας δρόμος, στο φως του ήλιου που πήρε πλέον να πλαγιάζει. Μια μεγάλη πορεία φτάνει στο τέλος της. Η πρώτη του φθινοπωρινού προγράμματός μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 8-9/9 θα γίνει ανάβαση στην κορυφή Πύργος της Οίτης, με εκκίνηση από το Νεοχώρι. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.




Total
0
Shares
Previous Article

Η 4η Γιορτή Μανιταριού ξεκινά στην Καλαμπάκα

Next Article

Ημερίδα με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Related Posts