Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απόφαση σταθμός για το ποδόσφαιρο – Αποζημίωση σε ερασιτεχνικά σωματεία

 

Σημαντική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αποτελεί ουσιαστικά η αναγνώριση της κατάρτισης των νεαρών ποδοσφαιριστών, σε σημείο που τα σωματεία στα οποία αυτοί έκαναν τα πρώτα βήματά τους, να έχουν οικονομικό όφελος σε περίπτωση μεταγραφής τους σε επαγγελματικό επίπεδο!

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του αθλητικού ομίλου Νέας Ιωνίας (αγωνίζεται στην Α’ ΕΠΣ Αθηνών), που αναφέρει τα εξής:

«Με πρόσφατη απόφασή του το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ δικαίωσε το σωματείο μας, «ΑΟ Νέας Ιωνίας», σε προσφυγή του κατά της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του σωματείου μας, που εκπροσωπήθηκε από το Νεοϊωνιώτη δικηγόρο Αθηνών Γεώργιο Τσοπανίδη, και υποχρεώνει την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 να καταβάλει στο σωματείο μας αποζημίωση για την κατάρτιση ποδοσφαιριστή που είχαμε στο δυναμικό μας ως ερασιτέχνη (ΜΑΡΙΟΣ ΟΓΚΜΠΟΕ), ο οποίος και μεταγενέστερα έγινε επαγγελματίας με την μεταγραφή του στην ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 από άλλο ερασιτεχνικό σωματείο.

Η παραπάνω δικαστική απόφαση είναι πρωτοποριακή, καθώς αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ερασιτεχνικών σωματείων που εκπαιδεύουν ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές να λάβουν αποζημίωση για την εκπαίδευση του ποδοσφαιριστή, όταν αυτός αποκτήσει την επαγγελματική του ιδιότητα με την μεταγραφή του σε κάποια ΠΑΕ».

Το ert.gr επικοινώνησε με το δικηγόρο κ. Τσοπανίδη που χειρίστηκε την υπόθεση και ενημέρωσε ότι η απόφαση είναι στον ανώτατο βαθμό και δεν υπάρχει περιθώριο έφεσης, βασίστηκε στο γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής ήταν στο σύλλογο από ηλικία 12 ετών έως και 21, όπως προκύπτει και από τα δελτία του και συνεπώς η αγωνιστική του κατάρτιση έγινε στη Νέα Ιωνία. Ακολούθως ο Μ. Όγκμποε πήρε μεταγραφή στο Φωστήρα, από εκεί στον ΟΦΗ και σήμερα αγωνίζεται στη Σκωτία στη Χάμιλτον.

Οι υπόλοιπες ομάδες μετά τη Νέα Ιωνία δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν χρήματα, αφού η κατάρτιση προκύπτει ότι συνέβη στα αρκετά χρόνια που θήτευσε ο ποδοσφαιριστής στα τμήματα της Νέας Ιωνίας.

Το ποσό ανέρχεται στις 29.500 ευρώ, που για τα δεδομένα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μόνο αμελητέο δεν είναι.

σ.σ., το οποίο προφανώς μπήκε ερμηνεύοντας διάταξη από τον Κανονισμό Μεταγαφών της ΕΠΟ ότι: «Οι Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, οποιασδήποτε ερασιτεχνικής ομάδας, έχουν το δικαίωμα, ακόμη και χωρίς την συναίνεση της ομάδας τους, να συνάπτουν επαγγελματικά συμβόλαια με Π.Α.Ε., με την προϋπόθεση ότι η Π.Α.Ε. έχει την υποχρέωση, άλλως δεν εκδίδεται δελτίο ιδιότητας από την ΕΠΟ, να καταβάλλει μέσω κατάθεσης στην ΕΠΟ, στην ομάδα για την κάλυψη των δαπανών κατάρτισης το χρηματικό ποσό των: α) τριάντα πέντε χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (35.500€) για Π.Α.Ε. Α΄ Εθνικής Κατηγορίας β) είκοσι εννέα χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (29.500€) για Π.Α.Ε. Β΄ Εθνικής Κατηγορίας.»

πηγή: iliaclick.gr



Total
0
Shares
Previous Article

30.000 ποτήρια γάλα στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» από την "ΟΛΥΜΠΟΣ"

Next Article

Η Καρδίτσα "επενδύει" στους νέους