Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του

tsitsipas pateras

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, λίγο μετά τον θρίαμβο στον τελικό του ATP Finals, προέβη στις καθιερωμένες δηλώσεις. Μεταξύ αυτών που ευχαρίστησε ήταν, φυσικά, και ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, που ταυτόχρονα είναι και ο προπονητής του.

Η επίσημη σελίδα του ATP Tour προσπάθησε να προσεγγίσει το φαινόμενο «Απόστολος Τσιτσιπάς», καθώς ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος μόλις χθες κατέκτησε το ATP Finals, μπήκε εντελώς τυχαία στον χώρο του τένις. Όταν ήταν παιδί, ο Απόστολος συνήθιζε να παίζει με τον αδελφό του ρακέτες σε έναν χώρο με γκαζόν κοντά στο σπίτι τους, αλλά μεγαλώνοντας οι αδυναμίες του Απόστολου ήταν το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, ως φοιτητής στη Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, προς έκπληξη όλων, επέλεξε να ειδικευτεί στο τένις, κάτι που ακόμα και ο ίδιος, μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να εξηγήσει.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Δεν ξέρω γιατί επέλεξα το τένις

«Ήταν περίεργο (σ.σ.: που επέλεξε το τένις) επειδή κανείς από την οικογένειά μου δεν είχε σχέση με το τένις. Αλλά εγώ το επέλεξα, δεν ξέρω γιατί. Αυτή είναι μια καλή ερώτηση», είπε στο ATPTour.com o πατέρας και προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά. Και είναι ιδιαίτερα σπάνιο ένας παίκτης κορυφαίου επιπέδου, όπως ο Στέφανος, να έχει στο box του προπονητή ο οποίος δεν έχει κανένα παρελθόν στο ATP Tour ή τουλάχιστον στο κολεγιακό τένις.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του - Εικόνα 2

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς πάντα δίπλα στον Στέφανο, να τον ενθαρρύνει και να τον χειρορκοτεί / Φωτογραφία: Eurokinissi

Χάρη στην ενασχόλησή του με το τένις, ο Απόστολος γνώρισε τη σύζυγό του και πρώην επαγγελματία τενίστρια, Ιουλία Σαλνίκοβα (αθλήτρια τένις γεννημένη στην Μόσχα). Το πρώτο τους παιδί, ο Στέφανος, ήρθε σε επαφή με το άθλημα για πρώτη φορά στην ηλικία των 3 ετών. Από τότε, αμφότεροι είναι κοντά του και τον βοηθάνε κάθε μέρα για να γίνεται καλύτερος. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς είχε επικεντρωθεί στην τεχνική του (το backhand με το ένα χέρι) και η μητέρα του στην πειθαρχία. «Να δίνεις πάντα τον καλύτερο σου εαυτό», του έλεγε.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του - Εικόνα 3

Μαζί με την σύζυγο του και μητέρα του Στέφανου, Ιουλία Σαλνίκοβα

Ταξίδια με τον Στέφανο Τσιτσιπά σε όλο τον κόσμο

Όταν ο Στέφανος έγινε 12 ετών, ο πατέρας του ανέλαβε να είναι ο προπονητής του, ταξιδεύοντας μαζί του σε όλα τα τουρνουά junior ανά τον κόσμο. Και ο Απόστολος είναι ακόμα εκεί, δίπλα στον Στέφανο Τσιτσιπά, όντας ο προπονητής του που χειροκροτεί και ενθαρρύνει τον 21χρονο γιο του σε κάθε του προσπάθεια. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να τον έχω δίπλα μου, στο πλευρό μου«, έχει πει για τον πατέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς. «Τον αγαπάω. Με αγαπάει. Ταξιδεύουμε μαζί από τότε που ήμουν 12 ετών. Και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ πολύ».

Όταν ο Απόστολος Τσιτσιπάς ήταν 20 ετών, στο τρίτο έτος στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών, αποφάσισε να ειδικευθεί στο τένις. Τρία χρόνια μετά, στην ηλικία των 23 ετών, συμμετείχε στο πρώτο του τουρνουά τένις, στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έτσι, βρέθηκε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μαθαίνοντας προπονητική. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς ταξίδεψε δύο χρόνια μαζί με την Ιουλία στο τουρ των γυναικών, το WTA, και σπούδασε προπονητική στο τένις για άλλα τρία χρόνια στη Βιέννη και στο Βερολίνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατά τη «χρυσή εποχή» του γερμανικού τένις, όταν ο Μπόρις Μπέκερ και η Στέφανι Γκραφ ήταν στην κορυφή του κόσμου σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του - Εικόνα 4

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς δεν είναι από αυτούς που θέλουν να είναι στο προσκήνιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η εγκατάσταση στην Αθήνα και οι απαιτήσεις των γονέων

Αλλά η οικογένεια που μεγάλωνε απαιτούσε μια πιο σταθερή ζωή, έτσι αποδέχθηκε μια δουλειά ως προπονητής σε ένα κλαμπ στην Αθήνα. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς, με εφόδιο τα επτά χρόνια στην εκμάθηση προπονητικής στο τένις και με εμπειρία περίπου 10 χρόνων γενικότερα στον χώρο, προσπάθησε να διδάξει κάτι περισσότερο από νίκες και ήττες στους παίκτες του και τους γονείς τους. Και όταν οι γονείς ζητούσαν περισσότερες νίκες, εκείνος τους ζητούσε περισσότερο χρόνο.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του - Εικόνα 5

«Τους εξηγούσα πως ήμασταν ικανοί για πολλά πράγματα, αλλά έπρεπε να το πάρουμε στα σοβαρά και να περιμένουμε 5-6 χρόνια για να αναπτύξουμε σωστά έναν νέο παίκτη. Οι άνθρωποι όμως συνήθως είναι ανυπόμονοι, δεν θέλουν να περιμένουν, για να επενδύσεις χρήματα πρέπει να επενδύσεις και χρόνο. Πρέπει να αναπτυχθείς ως αθλητής, να αναπτυχθεί το σώμα σου, το μυαλό σου, η τεχνική σου», είπε ο Απόστολος Τσιτσιπάς στο ATPTour.com. Αρκετά χρόνια αργότερα, ωστόσο, όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς είπε στον πατέρα του ότι ήταν έτοιμος να πάρει το τένις πιο σοβαρά, ο Απόστολος συνάντησε επιτέλους έναν γονιό με τον οποίο θα μπορούσε να συνδιαλλαγεί: τον εαυτό του.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του - Εικόνα 6

Στέφανος Τσιτσιπάς, Απόστολος Τσιτσιπάς και Πατρίκ Μουράτογλου περιχαρείς λίγο μετά το τέλος του τελικού στο Λονδίνο

«Για μένα, το καλύτερο πανεπιστήμιο είναι ο Στέφανος»

Τα τελευταία 9 χρόνια, ο Απόστολος ταξιδεύει παντού μαζί με τον Στέφανο. Και παρότι έχει οδηγήσει τον γιο του σε εκπληκτικά επιτεύγματα στην ιστορία του τένις στην Ελλάδα, ο Απόστολος Τσιτσιπάς δεν θεωρεί τον εαυτό του ως κάποιον που «βγάζει» πρωτοσέλιδα. Ο πατέρας που καθοδηγεί τον γιο του σε κάθε βήμα της καριέρας του αισθάνεται ευλογημένος και τυχερός που ο Στέφανος τον έχει επιλέξει.

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο – Πατέρας και προπονητής του - Εικόνα 7

«Με τον Στέφανο, παρότι έχω διαβάσει πάρα πολύ, αισθάνομαι πως ξέρω πολύ λίγα πράγματα. Πρέπει πάντα να είσαι ανοιχτόμυαλος και έτοιμος να μάθεις. Ο Στέφανος μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω νέα πράγματα. Νομίζω πως ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο για μένα», λέει ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

Πηγή




Total
0
Shares
Previous Article
nosokomeio trikalon

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις χωρίς πτυχίο στο νοσοκομείο Τρικάλων

Next Article
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μάνθου Γιολδάση