Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Απο το Βενέτο στο Καμάρι του Πηλίου

Με όλα τα προγνωστικά του καιρού να είναι εναντίον της υπαίθριας δράσης που είχαμε από κοινού οι Θεσσαλοί ορειβάτες την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 , ξεκινήσαμε για την δεύτερη του έτους προγραμματισμένη «Κοινή Θεσσαλική Πορεία» από το ορεινό χωριό Βένετο μέχρι στην παραλία «Καμάρι» .

Γεμίσαμε τα σακίδια με δεύτερες αλλαξιές αλλά και αδιάβροχα , μέχρι και ομπρέλες αλλά και με αμείωτη την επιθυμία να συμμετέχουμε σε αυτή την όμορφη διαδρομή που την εγγυόνταν το βουνό των  Κενταύρων .

Το λεωφορείο που θα μας ταξίδευε από την Καλαμπάκα στα όρια της Μαγνησίας όταν έφτασε στο γνωστό σημείο του Κυριακάτικου ραντεβού μας ήδη κουβαλούσε την ομάδα των ορειβατών της Καλαμπάκας και μετά την επιβίβαση των Τρικαλινών κάναμε προς Καρδίτσα για να παραλάβουμε τους ντόπιους και συχνά συνοδοιπόρους από την γειτονική πόλη . Το πρωί , ήταν μια συννεφιασμένη Κυριακή .

Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε  τον αρχικό μας προορισμό, παρόλες τις προβλέψεις για βροχή και κακοκαιρία και τελικά η απόφαση μας δικαίωσε εφόσον όσο περνούσε η ώρα ο καιρός βελτιώνονταν.

Μετά από δυόμιση ώρες περίπου  φτάσαμε στο ηλιόλουστο  Βενέτο.  Οι αρχικές προβλέψεις για τον καιρό είχαν ήδη ανατραπεί , ακριβώς όπως πολλές άλλες προβλέψεις και όχι μόνο τοπικού ενδιαφέροντος .

Εκεί μας καλωσόρισαν  μέλη του ΕΟΣ Βόλου και μας κέρασαν δροσίστηκα αναψυκτικά . Στη συνέχεια μας ξενάγησαν  στην εκκλησία  της Υπαπαντής ,  η οποία  χτίστηκε το 1765-67 και θαυμάσαμε το περίτεχνο και πολύχρωμο ξυλόγλυπτο τέμπλο, μοναδικό κομψοτέχνημα, το οποίο πλέον ανήκει στην αρμοδιότητα και την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βόλου. Στη δροσερή βρύση που υπήρχε στον περίβολο της εκκλησίας γεμίσαμε τα παγούρια μας με κρύο νερό και κατηφορίσαμε στο καλντερίμι που αρχίζει από το χωριό.

Το μονοπάτι , που θα μας έβγαζε στην παραλία «Καμάρι» κάτω από το χωριό Κεραμίδι, είχε καθαριστεί  και ήταν πολύ καλά σηματοδοτημένο από τα μέλη του ΕΟΣ Βόλου. Όπως μας έλεγε ο κος Νίκος από τον ΕΟΣ Βόλου , ήταν από πολλές δεκαετίες εγκαταλειμμένο και χρειάστηκαν πέντε φορές , να το «περπατήσουν» για να κόψουν τα αγριόχορτα και να το συντηρήσουν έτσι ώστε να το καταστήσουν προσβάσιμο . Πριν ήταν απροσπέλαστο .

Το μεγαλύτερο μέρος της πορείας μας ήταν μέσα σε  πυκνή βλάστηση και σκιερά τούνελ δέντρων, που αντιστάθμιζαν με τη δροσιά τους τη ζέστη του μεσημεριού. Σε όλη την διαδρομή είχαμε στα ρουθούνια μας το άρωμα της ρίγανης, της μέντας και του μελισσόχορτο . Πάνω στους ευωδιαστούς ανθούς των βοτάνων , μέλισσες και πολύχρωμες πεταλούδες ρουφούσαν το νέκταρ .

Μετά το «Τρανό Ρέμα», τα βραχώδη «Σχίσματα», σταματήσαμε για λίγο να ξεκουραστούμε στο Ρέμα Πλατανάκου. Συνεχίζοντας είδαμε το   βράχο του Καταρράκτη, και φανταστήκαμε πόσο εντυπωσιακό θα είναι το μέρος την άνοιξη που τα ορμητικά του νερά θα πέφτουν από ύψος δεκαπέντε μέτρων. Έχοντας διανύσει τα μισά περίπου της πορείας,  στα «Πορτοκαλύβια» και μετά από δίωρη πορεία μέσα στο καταπράσινο δάσος του Πηλίου, είδαμε επιτέλους την καταγάλανη και ήρεμη  θάλασσα του Αιγαίου να  καθρεφτίζεται στον ήλιο. Η  θέα στο γαλάζιο Αιγαίο ήταν μοναδική . Μας καλούσε να βουτήξουμε στα δροσερά νερά του .

Διασχίσαμε την πετρώδη πλαγιά με την εντυπωσιακή μαρμαρόπετρα, το Κάτω Στεφάνι, το Αραπόρεμα, τις ράχες Σφερδούκλια και Άνω Τσούκα και θαυμάσαμε από ψηλά τη θέα προς το Καμάρι και το μικρό λιμανάκι- καταφύγιο Αγριελιάς.

Όσο πλησιάζαμε στην τελευταία ράχη «Κάτω Τσούκα»  ακούγαμε τη θάλασσα και τα κύματα που χτυπούσαν δυνατά στα βράχια και μυρίζαμε την αρμύρα του θαλασσινού νερού. Το μονοπάτι, μετά από μία πανέμορφη διαδρομή μέσα στα άγρια δάση του βόρειου Πηλίου, μας πήγαινε πλέον στον προορισμό μας: στην καταγάλανη θάλασσα και στην αμμουδερή παραλία Καμάρι!

Δεν χάσαμε λεπτό , «απαλλαχτήκαμε» από τα βαριά μας άρβυλα και τα ιδρωμένα πανωφόρια και τρέξαμε προς το υγρό στοιχείο που μας υπόσχονταν μια δροσερή αγκαλιά .

Ανακούφιση , χαλάρωση . Το απολαύσαμε .

Συνεχίσαμε με φαγητό και καφέ στις γραφικές ταβέρνες και καφετέριες που υπάρχουν τριγύρω.

Αργά το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την τρίτη κοινή Θεσσαλική Πορεία του φθινοπώρου που θα οργανωθεί από τον ΕΟΣ Καρδίτσας.

Ευχαριστίες οφείλουμε στους «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης του ΕΟΣ Βόλου για την άρτια διοργάνωση και τη φιλοξενία .

Veneto-Kamari-2

Veneto-Kamari-3

Veneto-Kamari-4


Τα νέα του Συλλόγου 

Την Κυριακή 03/07 θα βρεθούμε στον Παρνασσό. Έχουμε προγραμματισμένη διάσχιση από την μονή Ιερουσαλήμ – Ακρινό νερό και κατάληξη στο Ζεμενό. Μέτριας δυσκολία πορεία, συνολικής διάρκειας 6 ωρών. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες μας μπορείτε να πάρετε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του Συλλόγου – Ομήρου 5 (κάτω από το ΚΑΠΗ) ή στο τηλέφωνο 24310 72077.

Πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας www.trikalasport.gr και στο facebook .


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Σ.Π.Ορ.Τ.)
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ (Ε.Ο.Ο.Α.)




Total
0
Shares
Previous Article

Συνέχεια στην ενίσχυση για τον Α.Σ.Καρδίτσας με το Δημήτρη Θεολόγη

Next Article

Αντάμωμα Αργιθεατών στον Άγιο Νικόλαο (φωτο-video)